In calitate de cadru didactic, domnul doctor Nicolae Gica subliniaza ca s-a confruntat cu o provocare importanta in ceea ce priveste invatamantul medical in perioada pandemiei, si anume introducerea predarii online, respectiv a unui contact mai rar cu studentii. Acesta crede in medicina practicata din pasiune si in munca in echipa, fara de care nu se poate realiza nimic, incluzand aici atat medicii rezidenti, cat si asistentele din blocul operator, medicul anestezist si personalul conex. Desi echipa nu este aleasa, considera ca poate fi formata, contribuind la o buna desfasurare a lucrurilor.
Doctor Gica simte ca meseria de medic ginecolog este mai facila pentru un barbat comparativ cu o femeie, prin rezistenta crescuta pe care o necesita, a timpului indelungat petrecut in spital, a puterii sporite de munca, precum si prin dedicarea majoritatii timpului practicarii meseriei.
Deoarece a interactionat si cu sistemul medical belgian, medicul a remarcat ca anumite patologii precum cancerul de col uterin sunt aproape inexistente in tarile dezvoltate gratie programelor functionale de screening. Acesta sustine ca educatia medicala nu revine in totalitate medicului specialist, ci intregii comunitati formate din medicul de familie, medicul de medicina scolara si, nu in ultimul rand, mass-media. In acest sens, este de parere ca pacientele au nevoie sa inteleaga ca urgentele se pot rezolva in camera de garda si ca un apel telefonic nu poate inlocui un diagnostic.
Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti medic? Ati avut vreun mentor care v-a inspirat?
Inca din anii de liceu imi doream sa devin avocat si m-am tot gandit la asta pana am inceput sa studiez anatomia omului, undeva la mijlocul liceului. Atunci mi-am dat seama ca vreau sa ma fac medic, si nu avocat.
La inceput, nu pot sa spun ca am avut un mentor. Dupa terminarea facultatii, odata cu intrarea in rezidentiat, l-am avut mentor pe domnul profesor Peltecu care ne-a educat, ne-a supraspecializat si ne-a deschis noi orizonturi. Noi eram la inceput de drum, aveam nevoie de ajutor din partea unui profesionist ca sa ajungem sa practicam medicina la standarde internationale.
Considerati ca obstetrica-ginecologia este mai dificil de practicat pentru un medic barbat comparativ cu o femeie? Explicati, va rog.
Nu, este mai usor pentru un barbat sa fie medic ginecolog, pentru ca aceasta specialitate necesita o rezistenta crescuta, avand in vedere dificultatea cazurilor si imprevizibilitatea obstetricii. De asemenea, aceasta specialitate necesita un timp indelungat de prezenta in spital, prin urmare cred ca barbatii au un atu in aceasta meserie. Fiind o specializare chirurgicala, desi nu exista studii statistice, cred ca barbatilor le vine mai usor sa fie obstetricieni decat femeilor, pentru ca necesita o putere de munca foarte mare si o dedicare a majoritatii timpului pentru practicarea meseriei.
Citeste si: Barbat ginecolog sau femeie ginecolog? Despre stereotipuri si alti “demoni”
Sunteti implicat si in activitatea didactica. Care sunt principalele provocari cu care va confruntati in acest sens? (mai ales in contextul pandemiei)
Sunt cadru didactic la UMF Carol Davila si este o placere pentru mine sa pot impartasi studentilor si rezidentilor aflati la inceput de drum din experienta mea, sa le pot transmite – sau, cel putin, sa incerc sa le transmit – din pasiunea mea. Sunt doua lucruri distincte: cadrele didactice coordoneaza rezidentii – care sunt medici, cu care lucram continuu in timpul garzilor si la program – si studentii, iar cursurile cu acestia difera de activitatea cu rezidentii, pentru ca ei primesc informatii de baza despre aceasta specialitate, nu sunt nevoiti sa detina informatii de supraspecializare si de finete ale meseriei, asa cum este cazul medicilor rezidenti.
Intr-adevar, contextul pandemiei a schimbat mult invatamantul medical sau, daca nu l-a schimbat, l-a pus intr-o situatie dificila, pentru ca am fost nevoiti sa trecem in online si sa avem mult mai putin contact cu studentii. Nu stiu daca a fost cea mai buna alegere – a fost necesara, clar –, dar inca sunt de parere ca medicina se invata la patul bolnavului, iar prezenta elevilor in spital este necesara pentru o instruire completa.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie
Ati avut contact si cu sistemul de sanatate belgian. Ce diferente puteti numi intre acesta si sistemul de sanatate romanesc?
Da, am practicat medicina in Belgia. In ceea ce priveste actul medical, nu pot afirma ca sunt diferente majore intre cele doua tari. Diferentele sunt intre conditiile din spitalele din Belgia si cele din Romania. Bineinteles ca anumite patologii – cum ar fi cancerul de col uterin – sunt aproape inexistente in tarile dezvoltate, dat fiind ca programele de screening functioneaza, pacientii ajung devreme la medic si pot fi tratati cu rezultate optime.
V-ati specializat in mai multe domenii chirurgicale din ginecologie. De ce are nevoie un medic chirurg in Romania, din punctul dvs. de vedere? Ce lipseste in momentul de fata?
Un medic chirurg in Romania are nevoie de aceleasi lucruri ca orice medic chirurg din orice tara europeana. Chirurgia este o ramura dificila care se invata in ore multe de munca, cu multa perseverenta si nimic nu poate sa fie realizat la standardele cele mai inalte decat daca exista si pasiune. Pasiunea pentru medicina este un factor decisiv, pentru ca doar cei pasionati pot avea rezultate excelente si pot ajunge sa devina medici de renume.
In ceea ce priveste formarea medicilor chirurgi, cred ca exista anumite lucruri care pot fi imbunatatite in momentul de fata prin programe mai complexe de instruire. De asemenea, medicii tineri sa fie pregatiti, inca din perioada de rezidentiat, sa opereze pentru a ajunge sa stapaneasca tehnicile de chirurgie. Altfel, pot produce erori in actul chirurgical sau pot ajunge chiar la malpraxis.
In sala de operatie aveti nevoie de o echipa bine pregatita, pe care sa va puteti baza. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?
Intr-adevar, medicina este, cel putin azi, o meserie care se face in echipa. Niciun medic, oricat de bun, nu poate realiza nimic fara o echipa. Si cand zic „echipa” ma refer la intreg personalul medical. Este necesar ajutorul din partea medicilor rezidenti. Cu ei operam, fiind spital universitar. Dar sa nu uitam ca in aceeasi operatie participa si medicul anestezist, asistentele de la blocul operator si personalul conex care ajuta la buna desfasurare a lucrurilor. Echipa nu este aleasa, dar ea poate fi formata, iar atunci cand sunt persoane aflate la inceput de cariera, ele vor fi formate odata cu intreaga echipa.
Te-ar putea interesa si: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica
Cati ani considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni de succes in domeniul sau de activitate?
Pregatirea medicala, nu anii practicati ii asigura succesul sau performanta unui medic. Exista medici tineri care fac performanta. Performanta nu se obtine prin numarul de ore lucrate, ci prin pregatirea sau supraspecializarea pe care o au medicii si prin dorinta de a tine pasul cu tehnicile nou-aparute in medicina sau cu noile descoperiri care, de multe ori, pot schimba tratamentul pacientilor.
Cat de importanta este preventia in domeniul dvs. de activitate? Cat de multa educatie medicala reuseste sa faca un medic in Romania?
Obstetrica si ginecologia, dar mai ales ginecologia, sunt doua ramuri care prezinta screening pentru multe boli. Daca vorbim despre gravida, exista numeroase teste de screening care se realizeaza in timpul sarcinii si pot duce la diagnosticarea precoce a unor boli si la imbunatatirea rezultatelor totale.
In ce priveste ginecologia, exista teste de screening pentru cancerul de col si pentru cel mamar, doua boli importante ale femeilor. De exemplu, in tarile unde screeningul de col uterin este un program national, aceasta boala a fost eradicata. Mamografia este calea de diagnosticare precoce a leziunilor in cazul cancerului de san, ceea ce duce la un parcurs cu totul si cu totul diferit al evolutiei bolii si al tratamentului.
Prin comparatie, in Romania, femeile se prezinta la medic in stadii avansate ale acestei boli. In ceea ce priveste educatia medicala, nu este responsabilitatea exclusiva a medicului specialist, ci este responsabilitatea comunitatii: a medicului de familie, a medicului de medicina scolara si, nu in ultimul rand, a mass media, care ar trebui sa promoveze aceste programe de screening care pot duce la o sanatate mai buna a populatiei.
Citeste si: INTERVIU | Ana Catalina Savu, Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
Care considerati ca este durata optima a unei consultatii medicale? Explicati, va rog.
Consultatia depinde de problema pacientului. Daca vorbim despre o consultatie de rutina, cu un pacient care nu are nicio patologie, probabil ca 15 minute sunt suficiente. Daca vorbim despre o consultatie a unui cuplu infertil si in care explicatiile sunt multe si stufoase, putem ajunge si la 45 de minute (este vorba despre doi pacienti in acest caz). In bolile maligne, consultatiile sunt de minimum 30 de minute pentru ca este necesara, pe langa diagnostic, si consilierea pacientului. Aceste boli sunt grave, iar pacientii trebuie consiliati cu privire la tratament sau lipsa tratamentului. Practic, nu exista o durata optima pentru o consultatie, ea trebuie adaptata de la pacient la pacient.
Medicii ginecologi sunt printre cei mai solicitati. Cum gestionati interactiunea cu pacientele dvs.? Raspundeti mereu la mesaje si la telefoane?
Intr-adevar, medicii de obstetrica-ginecologie sunt solicitati prin volumul mare de munca si pacienti. Garzile sunt destul de solicitante si, practic, medicii sunt supusi unui stres continuu si unui program prelungit. Mesajele si apelurile telefonice sunt numeroase – este adevarat ca medicii ginecologi pastreaza cu pacientele o legatura mai stransa decat colegii nostri care au alte specializari. Eu raspund la mesajele si apelurile primite in timpul programului de lucru, dar pacientele trebuie sa inteleaga ca urgentele se rezolva in camerele de garda, iar un apel telefonic nu poate inlocui un diagnostic. Diagnosticul nu se da intr-o consultatie telefonica.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Cum va petreceti timpul liber? Ce pasiuni si hobby-uri aveti?
Putinul timp liber mi-l petrec cu familia in totalitate. Ca si pasiuni, pot enumera calatoriile; de obicei, prefer vacantele lungi, in zone calduroase. Ca si hobby-uri: mersul pe bicicleta si inotul.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.