INTERVIU | Dr. Mihaela Peres, medic specialist alergologie si imunologie clinica

INTERVIU | Dr. Mihaela Peres, medic specialist alergologie si imunologie clinica

Pornind de la profesia de economist, doamna doctor Mihaela Peres si-a descoperit destinul, intelegand ca trebuie sa urmeze facultatea de medicina pentru a afla raspunsul la o problema personala de sanatate. Vocatia aleasa i-a oferit, pe langa bucuria si placerea de a o practica, experiente marcante, cea mai mare satisfactie fiind, dupa cum recunoaste, zambetul si multumirea primite din partea pacientilor.

Considera ca un medic, indiferent de specialitate, are nevoie de cateva calitati de baza, respectiv empatie, intuitie, profesionalism si o foarte buna informare. De asemenea, din punctul sau de vedere, un medic bun este un medic dedicat pacientilor, iar un medic de succes are multi pacienti vindecati si isi face meseria cu devotament si compasiune.

In perioada pandemiei recunoaste ca, desi telemedicina s-a dovedit utila, se pot pierde detalii cu privire la anamneza, iar examenul clinic nu mai poate fi efectuat. In ceea ce priveste sistemul de sanatate, fie el de stat sau privat, i-ar placea sa poata fi imbunatatita calitatea interfetei dintre pacient si medic.

1.  Ce anume te-a determinat sa alegi profesia de medic alergolog-imunolog? Ce alte specialitati medicale ti s-au parut interesante in perioada rezidentiatului?

Medicina m-a fascinat inca din copilarie de cand ma jucam cu copii ”de-a doctorul”, dar conjunctura a facut ca prima profesie sa fie de economist intr-un domeniu inovativ, ca si medicina de altfel. Nu mi-am abandonat prima dragoste, dar ca urmare a unei probleme de sanatate mi-am intarit convingerea sa fac medicina. In acea perioada in Romania erau prea putini medici imunologi, existau putine studii, iar problema mea medicala nu putea gasi raspuns. 

Pentru mine a fost determinant sa urmez aceasta profesie. Interesante au fost reumatologia, dermatologia si gastroenterologia. Nu in ultimul rand, profesorii au fost cei care au dat valoare anumitor discipline si au avut un rol important in decizia mea. Tin minte ca doamna profesoara Olimpia Nincolaescu de pneumologie ne-a intrebat pe fiecare in parte ce specializare am dori sa urmam. Cand mi-a venit randul sa raspund, nu m-a lasat, si a spus zambind complice ca indiferent ce specializare imi voi alege e sigura ca o voi profesa cu succes.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Laura Davidescu, Medic Specialist Igiena Scolara si Consilier Nutritional

2.  Cu ce calitati crezi ca trebuie sa fie inzestrat un medic alergolog-imunolog?

Un medic, indiferent de specialitate trebuie sa fie empatic, intuitiv, profesionist, la zi cu informatiile.

3.  Cum reusesti sa te mentii la curent cu cele mai noi informatii din domeniul alergologiei si imunologiei clinice?

Citesc mult (ghiduri, paper positions, studii clinice etc.), mai ales noaptea, ma documentez, particip la conferinte si seminare de specialitate si conexe.

4.  Ai avut cu siguranta multi pacienti care ti-au ramas in suflet. Povesteste-ne un caz medical care te-a impresionat.

Sunt mai multe cazuri care merita povestite, imi vine greu sa aleg doar unul. Ca medic traiesti experiente care te pot marca, important pentru mine este sa primesc feedback-ul de la pacienti si sunt multumita ori de cate ori acestia imi zambesc si imi multumesc pentru ajutor. Este cea mai mare satisfactie.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iren Alexoi, medic specialist medicina de familie, nutritionist

5.  Cat de importanta consideri ca este o buna colaborare interdisciplinara in specializarea ta medicala? In functie de ce criterii iti alegi colaboratorii?

In anumite cazuri abordarea interdisciplinara este esenta unui diagnostic si tratament corect. Colaboratorii mei sunt profesionisti, seriosi, eficace.

6.  Alergologia se bazeaza foarte mult pe rezultate de laborator. Preferi sa iti trimiti pacientii catre anumite laboratoare pentru o acuratete mai buna a rezultatelor sau le oferi mana libera?

Pacientii sunt liberi sa aleaga unde doresc sa faca investigatiile de laborator clasice. Pentru analize/investigatii speciale, in functie de tipul acestora, se decide impreuna cu pacientul.

7.  Ce avantaje ofera sistemul de stat, respectiv cel privat in domeniul alergologiei? Ce ti-ar placea sa se schimbe/imbunatateasca?

Avantaje si dezavantaje sunt si de o parte si de alta. As vrea insa sa se imbunatateasca calitatea interfetei dintre pacient si medic.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala

8.  Cati ani de experienta consideri ca sunt necesari unui medic pentru a fi considerat bun? Dar pentru un medic de succes? Crezi ca sunt necesare diverse titulaturi si diplome?

Un medic este bun indiferent daca se afla la debutul carierei sau pe parcursul acesteia doar daca este dedicat pacientilor. Un medic de succes are in palmares cat mai multi pacienti vindecati si isi face meseria cu devotament si compasiune.

9. Cum ai resimtit perioada pandemiei pe plan medical? Ce parere ai despre consultatiile online pentru anumite specialitati medicale? Sunt eficiente?

Activitatea mea nu s-a schimbat foarte mult, m-am adaptat la noile cerinte de preventie. De la caz la caz, consultatiile online sunt binevenite, insa se pot pierde detalii in ceea ce priveste anamneza si nu poate fi efectuat examenul clinic.

10. Nu esti doar medic, esti si mama. Cum iti organizezi programul zilnic? Consideri ca sunt anumite specialitati medicale care permit o libertate mai mare in ceea ce priveste timpul prin comparatie cu altele?

Ajung seara tarziu acasa, totusi ma bucur de cei doi copii nazdravani si incerc sa le dedic weekend-urile insotindu-i la diferite activitati. Timpul in medicina este relativ, depinde de fiecare in parte cat de dedicat este.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Christina Matei, medic specialist ORL

11. Unde te vezi peste 5 ani pe plan profesional? Ce realizari ti-ar placea sa bifezi?

Ma vad acelasi medic de succes cu aceleasi realizari, sigur o sa-mi fac timp si pentru examenul de primariat.

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat pana acum in cariera ta de medic?

Am invatat ca trebuie sa ascult, sa cred, sa ma implic si sa aplic cu profesionalism cunostintele acumulate.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment