INTERVIU Dr. Marilena Baluta, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Embriolog Senior: „Oricat de multe performante se fac in domeniul medical, nu intotdeauna reusim sa tratam, iar Cineva acolo sus poate mult mai mult decat noi”

INTERVIU Dr. Marilena Baluta, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Embriolog Senior: „Oricat de multe performante se fac in domeniul medical, nu intotdeauna reusim sa tratam, iar Cineva acolo sus poate mult mai mult decat noi”

Doamna doctor Marilena Baluta este un medic implicat in profesia sa, fiind si fondatoare a unui ONG care lupta impotriva infertilitatii, speranta sa fiind reducerea numarului de cupluri infertile prin preventie. Desi crede in intentiile bune ale cadrului medical, considera ca binele facut cu forta se poate transforma in rau, deoarece in medicina nu poti face bine cu forta. De altfel, subliniaza ca a trecut vremea in care medicul era Dumnezeu, pacientul fiind suveran asupra corpului sau, medicului ramanandu-i doar sa ii prezinte optiunile.

In ceea ce priveste calitatile care ii sunt necesare unui medic, prima pe care o enunta este pasiunea. Caci in lipsa acestei motivatii, poate aparea o plafonare, o rutina care nu este benefica nici medicului si nici pacientului.

Despre obstetrica-ginecologie spune ca are privilegiul de a aduce bucurie oamenilor, fiind un sentiment extrem de placut de a fi alaturi de o familie care incepe sa creasca.

Pacientii romani, din punctul sau de vedere, sunt mult prea agitati de rutina de zi cu zi, ajung prea tarziu la medic, moment in care tratamentele sunt limitate.

1. Pe langa specialitatea de obstetrica-ginecologie, sunteti si embriolog. Ce anume v-a determinat sa va indreptati in aceasta directie profesionala?

Cand eram studenta, se promova in Romania, prin anii 2000, o noua tehnica pentru tratarea infertilitatii. Nu stiam foarte mult despre asta, dar m-a atras ideea…de a putea concepe un copil, altfel decat printr-un contact sexual. 

Am studiat sa vad ce presupune aceasta tehnica si am decis sa-mi fac lucrarea de licenta cu acest subiect. M-am dus la spitalul Giulesti unde era Dna. Dr. Laura Dracea – coordonatoarea departamentului de FIV, si am rugat-o sa ma ajute sa-mi pregatesc tema pentru licenta. Lucru care s-a si intimplat. Vorbind despre subiect, m-a intrebat duca nu mi-ar placea sa fac embriologie. La vremea aceea habar nu avem ce inseamna “sa fac embriologie”. Singurul contact cu embriologia fiind in primii doi ani de facultate unde ne uitam pe niste lame unde trebuia sa vedem anumite structuri ale embrionului. 

Raspunsul meu a fost pozitiv, mai mult din curiozitate decat din stiinta, iar cand am intrat prima data in laboratorul de embriologie la Spitalul Giulesti, a fost dragoste la prima vedere. Mi s-a parut fascinant sa vezi cum dintr-un ovocit si un spermatozoid poti face un copil. 

De atunci a inceput pasiunea mea pentru embriologie si am inceput sa investesc in pregatirea mea, iar mentorul meu in ceea ce priveste fertilizarea in vitro a fost Dna. Dr. Laura Dracea care “mi-a pus meseria in mana” si pentru care ii voi fi recunoscatoare toata viata. 

2. Sunteti sustinatoare a unei campanii impotriva infertilitatii. Care este cel mai dificil lucru din perspectiva unui medic care se lupta cu infertilitatea?

Da, asa este! Din acest motiv am infiintat un ONG care se numeste “Si eu am dreptul sa fiu parinte”, iar activitatile de interes sunt infertilitatea, oncofertilitatea, obstetrica si ginecologia. De la infiintare si pana in prezent am desfasurat campanii cu tema “Ce stii despre fertilitate ta?” care au inclus consultatii, ecografii, spermograme, suport psihologic gratuite. De asemenea, avem proiecte pentru prezervarea fertilitatii la pacientii oncologici. Cu banii pe care reusim sa-i strangem, derulam campinii pentru persoanele care au nevoie, cu interes major pentru tinerii diagnosticati cu cancer care doresc sa-si prezerve fertilitatea. 

M-am pus in locul lor si m-am intrebat “daca eu as fi fost in situatia in care sa am nevoie de procedura FIV pentru a avea un copil, mi-as fi putut permite?” 

Infertilitatea necesita resurse pentru tratament, iar pentru acesti tineri resursele sunt limitate, in sensul in care nu sunt programe care sa sustina financiar o procedura completa cu tot ce inseamna diagnostic, medicatie si tratament.

3. Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat.

Nu am un singur caz care m-a impresionat. In general ma impresioneaza cazurile care din punct de vedere medical sunt fara rezolvare si care ma anunta ca au reusit sa obtina o sarcina spontan. Aceste cazuri ne dovedesc inca o data ca, oricat de multe performante se fac in domeniul medical, ca nu intotdeauna reusim sa tratam, iar Cineva acolo sus poate mult mai mult decat noi. 

4. Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un medic ginecolog?

Calitatile pe care trebuie sa le aiba orice medic indiferent de specialitate… In primul rand sa faca medicina doar daca este pasionat de aceasta meserie. Daca motivatia este alta, de cele mai multe ori te plafonezi, intri intr-o rutina care nu te ajuta nici pe tine ca medic, nici pacientul. 

Obstetrica-ginceologia comparativ cu celelalte specialitati are privilegiul de aduce bucurie oamenilor. Sa fii alaturi de o familie care incepe sa “creasca” este un sentiment foarte placut. Este si mai placut cand revin cu copiii pe care i-ai “nascut” si vezi ca timpul nu a trecut degeaba. 

5. Speranta dumneavoastra este sa ajutati mai multe cupluri infertile prin preventie. In ce masura poate educa medicul pacientii si in ce modalitati?

Asa este. Cel mai ieftin tratament pentru orice boala este preventia. Romanul, prin goana de zi cu zi, uita de el, iar cand ajunge la medic, de cele mai multe ori tratamentele sunt limitate. 

Tot ca o activitate a ONG-ului ne dorim sa facem informare…pentru toate varstele, incepand cu adolescentii. Daca pacientul roman si-ar face un obicei din a veni anual la medic, chiar si atunci cand nu doare nimic, ne-ar ajuta sa punem un diagnostic precoce cu un tratament cu costuri minime. Speram ca oamenii sa fie mult mai receptivi la informatiile care vin din partea specialistilor si sa dea mai putina atentie informatiilor neverificate. 

6. Care a fost cea mai dificila decizie medicala pe care ati luat-o?

Din fericire, medicul nu trebuie sa decida in locul pacientului. A trecut era in care medicul era “Dumnezeu”. Medicul si pacientul formeaza o echipa din momentul in care decid sa mearga mai departe. Medicul trebuie sa puna diagnosticul si sa prezinte pacientului toate optiunile pentru tratament, iar pacientul sa decida. 

7. In tratamentul infertilitatii, colaborati si cu alte specialitati medicale. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Da, colaborez cu alte specialitati pentru ca eu tratez doar o particica, iar pacientul este un intreg si trebuie abordat ca atare. Tratametul infertilitatii trebuie sa beneficieze de o echipa multidisciplinara formata din: ginecolog, urolog, embriolog, psiholog. 

Pentru pacientii tineri diagnosticati cu cancer, specialistul in oncofertiliate trebuie sa faca echipa cu un medic oncolog, chirurg, psihoterapeut, onconutritionit. 

Abordarea pacientului trebuie sa fie una complexa pentru a putea alege cea mai buna terapie pentru el. Medicii cu care decid sa colaborez sunt profesionisti si umani. La un coleg medic apreciez, pe langa pregatirea medical, si calitatea umana. Pacientul in stare de boala este un pacient sensibil, si pe langa confortul profesional, trebuie sa-i oferim si suport emotional. 

8. Cati ani considerati ca sunt necesari pentru a atinge excelenta in domeniul medical?

Ce este exelenta si cine o apreciaza? In opinia mea “excelenta” este un criteriu subiectiv si fiecare este tentat sa spuna despre el ca este “excelent”, de cele mai multe ori pe niste criterii doar de el stiute. As numi-o experienta…care se formeaza in ani de pregatire, de sacrificii si la final de rezultate. Excelenta, pentru mine, inseamna calitate, iar calitatea este un cumul de factori….profesionali, umani, relationali, principiali. 

9. Bunele intentii conteaza in medicina? In ce masura si in ce situatii?

Binele facut cu forta se poate transforma in rau. In medicina il gasim sub forma “non nocere”. In medicina nu poti face bine cu forta. Pacientul este suveran asupra corpului lui si oricat de bine intentionata ar fi o actiune, daca pacientul nu este de acord cu ea, ramane fara final.

10. Un medic trebuie sa aiba credinta? Sau doar cunoastere?

Trebuie sa le aiba pe amandoua. Oricate cunostinte medicale dobandesti, oricat de bun te crezi, sunt situatii pe care doar o minune le poate rezolva. Credinta da unui om, fie ca vorbim de medic sau de pacient, putere si incredere, elemente esentiale pentru vindecare. Fara credinta vindecarea se obtine mai greu sau deloc. 

11. Care este regula nescrisa de la care nu va abateti niciodata in actul medical?

Respectul pentru pacient. Asa cum spuneam mai devreme, boala il vulnerabilizeaza pe om, iar diferenta de pozitie nu trebuie sa creeze un disconfort. Din pacate, traim intr-o perioada in care pacientii au o relatie defensiva cu medicul, relatie foarte daunatoare. 

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in anii de practica medicala de la pacienti?

Ca poti fi oricand in locul acelui pacient si nu este placut sa fii tratat de cineva care nu empatizeaza cu tine ca pacient sau cu boala ta. 

Citeste si: INTERVIU Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment