Doamna doctor Laura Mustata isi iubeste meseria si recunoaste ca ar alege aceeasi specialitate medicala daca ar fi sa o ia de la capat pentru ca ii place sa aiba grija de sanatatea femeii in general. Considera ca succesul vine de la sine pentru persoanele muncitoare si daruite si ca obstetrica si ginecologia necesita munca in echipa, apreciind colaborarea cu oameni entuziasti, muncitori, tenace si ambitiosi.
Pe langa aparatura de diagnostic performanta, este de parere ca studiul trebuie sa calauzeasca pasii unui medic, pentru ca astfel acesta va deveni mai bun in ingrijirea pe care o acorda pacientilor, inclusiv prin supraspecializare. In acest sens subliniaza ca un medic bun trebuie sa fie tot timpul la curent cu noutatile de diagnostic si tratament si gata oricand sa utilizeze la standarde inalte aparaturi inovative ce pot usura calea de diagnostic.
Pentru ca spera ca nivelul de educatie medicala sa creasca, marturiseste ca reprezinta o provocare sa convinga pacientele sa mearga la medic pentru screening si sa inteleaga ca un diagnostic precoce de cancer mamar poate asigura vindecarea. Deoarece patologia oncologica mamara este specializarea sa, doamna doctor Mustata isi doreste ca in urmatorii ani sa poata ajuta cat mai multe femei sa treaca prin diagnosticul de cancer de san mai usor.
Ce anume v-a determinat sa va indreptati catre acest domeniu din medicina? Daca ati putea-o lua de la inceput ati face aceeasi alegere?
Pentru mine nu a fost o alegere deloc dificila. Cand am inceput facultatea stiam ca voi avea provocari si ca voi fi expusa in a descoperi toate specialitatile. Dar mereu am fost mai apropiata de ginecologie si obstetrica, avand in vedere ca e o specialitate complexa, care cuprinde o serie de activitati foarte variate. Probabil ca si expunerea din familie a contat, copil fiind am crescut intr-o maternitate de provincie si auzeam multe povesti interesante acasa. Cu siguranta ca daca ar fi sa o iau de la capat as alege exact aceeasi meserie pentru ca imi place sa am grija de sanatatea femeii in general.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le deprinda un student la medicina in perioada de rezidentiat?
Rezidentii sunt medicii tineri care vin puternic din spate cu o mentalitate noua si multa putere de munca. Ei reprezinta viitorul si trebuie sa inteleaga faptul ca medicina va evolua si cu ajutorul lor. Cel mai important sfat pe care l-as da oricarui viitor medic, student la medicina sau medic rezident, este sa isi faca meseria cu pasiune si daruire si sa investeasca mult in ei, stiinta, energie si pasiune.
Succesul vine de la sine pentru oamenii daruiti si muncitori. Insa trebuie sa avem mereu in vedere faptul ca prin aceasta meserie noi avem grija de oameni si este important sa realizam importanta actului medical in sine, dar si calitatea umana a medicului care poate sa vindece prin pricepere, dar si prin psihoterapie si o vorba blanda. Consider ca numai prin munca sustinuta se poate ajunge la performanta si succes in aceasta meserie.
Cat de importanta este, din punctul dvs. de vedere, supraspecializarea in medicina? Cat de importanta va fi in viitor?
Despre supraspecializarea in medicina pot spune ca este viitorul in medicina. In tarile dezvoltate aceasta teorie exista de multi ani si se aplicata cu succes. Spre exemplu, in UK exista ginecologi care se ocupa doar de tratamentul cancerelor ginecologice si exista medici obstetricieni care se ocupa de ingrijirea gravidei si de asistenta la nastere. In egala masura exista o latura importanta a medicinei materno-fetala ce nu poate fi efectuata de catre orice medic obstetrician, ci de cei care au supraspecializare in depistarea malformatiilor fetale. Pe de alta parte, si in tratamentul cancerelor ginecologice sunt medici specializati pe cancerele ginecologice pelvine si altii in cancerul mamar.
Cred ca in medicina cu cat studiezi mai mult o boala, cu atat devii mai bun in ingrijirea pe care o poti acorda pacientilor tai pentru acea boala. Si mai mult decat atat, pentru laturile medicale care presupun pe langa stiinta si indemanare in a aplica tehnici chirurgicale speciale, cu cat pregatirea practica e mai extinsa specific in acel domeniu, cu atata sansele sa devii printre cei mai buni in ceea ce fac cresc. De asemenea, cred ca este important ca in formarea oricarui medic sa exista si o parte de experienta impartasita si de catre alte sisteme medicale mai performante care iti pot aduce beneficiul unei viziuni asupra a ceea ce se poate face la un standard cat mai inalt pentru fiecare specializare in parte.
Cu siguranta vom ajunge sa traim intr-un viitor in care medicii vor continua sa se supraspecializeze in domeniul lor si vom avea performante din ce in ce mai bune si sanse din ce in ce mai mari sa ajutam pacientii nostri la un standard cat mai inalt.
Citeste si: INTERVIU | Ana Catalina Savu, Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
Considerati ca aparatura performanta/inovativa ajuta la stabilirea unui diagnostic corect in ginecologie? Sau mai degraba experienta profesionala a medicului?
Cand discutam despre un diagnostic de acuratete mare in ginecologie categoric discutam de o combinatie intre experienta si cunostintele medicului si dotarea cu aparatura necesara pentru confirmarea unui diagnostic de suspiciune. Astfel ca, in cadrul unui consult ginecologic si dupa efectuarea unei anamneze amanuntite, medicul ginecolog se poate orienta in ceea ce priveste diagnosticul.
De obicei ecografia transvaginala, cea mai frecvent utilizata investigatie imagistica, este efectuata de medicul ginecolog in cadrul aceleasi consultatii. Aceasta investigatie vine sa confirme o suspiciune de fibrom uterin, spre exemplu, pentru o pacienta care se prezinta cu sangerari anormale si dureri pelvine. Examenul clinic al ginecologului poate descoperi ca uterul este marit in volum, ca are o forma diferita de cea obisnuita, si evaluarea ecografica completeaza cu succes aceasta suspiciune de diagnostic.
Pe de alta parte, desi avem la indemana aparate performante care ne pot ghida in investigatiile si tratamentul pacientilor nostri, sunt situatii in care doar experienta si tenacitatea medicului poate duce la elaborarea unui diagnostic. Desi sunt investigatii suplimentare care aparent pot facilita elaborarea unui diagnostic in ginecologie – cum este RMN-ul pelvin spre exemplu, este necesara prezenta unui medic care poate interpreta si decide cea mai buna metoda de tratament pentru pacient in functie de situatia existenta.
Un medic bun, insa, trebuie sa fie tot timpul la curent cu noutatile de diagnostic si tratament si gata oricand sa utilizeze la standarde inalte aparaturi inovative ce pot usura calea de diagnostic. Ma refer in special la tehnicile nou dezvoltate in chirurgia minim invaziva care au usurat pe de o parte munca personalului medical si pe de alta parte au adus multiple beneficii in recuperarea pacientilor postoperator.
V-ati specializat si in patologia oncologica, printre altele. Care sunt principalele provocari in acest sens in tara noastra (din punctul de vedere al medicului, dar si al pacientei)?
Cea mai importanta ramura a specialitatii mele, chirurgia oncologica mamara, pregatire de care am beneficiat atat in rezidentiat, cat si prin supraspecializare intr-un sistem medical vestic foarte performant, este chirurgia cancerului de san. Desi am avut sansa sa deprind toate aspectele tratamentului cancerului de san, sa experimentez noi tehnici chirurgicale, am beneficiat de colaborarea intr-o echipa internationala de exceptie, am invatat foarte mult si despre aspectele psihologice ale unui astfel de diagnostic.
Provocari exista peste tot in lume cand vorbim despre tratarea unor pacienti cu diagnostic de cancer, dar in Romania avem cateva aspecte suplimentare la care incercam sa fim atenti. Una din provocarile cele mai grele prin care trecem ca si specialisti in acest domeniu este educatia populatiei catre o medicina preventiva. Este dificil sa aducem pacientele la medic pentru screening si sa le facem sa inteleaga faptul ca un control periodic le poate scuti de neplaceri serioase pe viitor, de asemenea ca un diagnostic precoce de cancer de san poate sa asigure vindecarea acestei boli, comparativ cu situatia unui diagnostic tardiv, cand tratamentul oncologic poate fi mai agresiv si mai putin eficient. Este dificil sa pui un astfel de diagnostic si este important sa nu uitam ca oamenii sunt sensibili si un astfel de diagnostic poate schimba radical viata acestor familii.
Pe de alta parte, empatia, explicatiile extinse oferite pe intelesul pacientilor, comunicarea cu pacienta si familia sunt extrem de importante pentru a oferi suport, dar si ingriji medicale eficiente. Un pacient care intelege diagnosticul si posibilitatile de tratament nu numai ca este capabil sa aleaga impreuna cu medicul calea cea mai potrivita pentru el, dar trece mai usor prin toate tratamentele si reuseste sa se reintegreze in societate fara a se simti stigmatizat. Cred cu tarie in comunicare, incredere, sinceritate si in implicarea activa a pacientului in deciziile terapeutice, dupa informare prealabila, si este de datoria noastra ca si cadre medicale sa informam si sa continuam sa educam pacientele noastre catre o medicina preventiva cu politica puternica de screening.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Sunt medici care aleg sa practice doar ginecologia sau doar obstetrica. Ce parere aveti despre aceasta abordare?
Apreciez ca majoritatea dintre ginecologi in Romania practica atat obstetrica, cat si ginecologia. Cele doua subspecialitati sunt clar intrepatrunse si nu se pot desfasura complet una fara cealalta. Pe de alta parte, exista afinitati pentru fiecare individ, astfel ca sunt medici mai performanti intr-unul dintre cele doua subspecialitati. Este important ca fiecare profesionist sa isi descopere talentul si vocatia in ceea ce face. Din punctul meu de vedere amandoua pot fi facute impreuna cu succes, atata timp cat exista dedicatie in ceea ce facem.
In continuare consider ca viitorul va fi supraspecializarea in domenii de nisa, dar exista o cale lunga inainte de a ajunge la acest deziderat, dar in niciun caz nu cred ca un ginecolog nu ar trebui sa efectueze si proceduri obstetricale in egala masura. Mai ales daca vorbim de medici care efectueaza garzi, care sunt expusi in garzi atat la cazuri de obstetrica, cat si de ginecologie si o experienta variata este utila in gestionarea unor astfel de cazuri complexe.
Considerati ca relatia medic-pacient trebuie sa se bazeze pe incredere, empatie si profesionalism. Pe ce atribute trebuie sa se bazeze relatia medic-medic din punctul dvs. de vedere?
Vreau sa cred ca medicina romaneasca este in schimbare. Si ma gandesc aici la o schimbare in sens pozitiv. Desi fata de predecesorii nostri nu am fost expusi la o experienta medicala foarte vasta, patologiile s-au mai schimbat in timp in functie de evolutia societatii (obezitate, diabet, eliminarea avorturilor septice din epoca comunista), cred ca generatiile care vin din urma vor accentua aceasta schimbare a societatii. Am invatat cat de important este sa comunici, cat de important este sa ii explici pacientului tau ce diagnostic are, ce tratament se recomanda, care sunt optiunile terapeutice si de asemenea trebuie sa ii castigi increderea si sa oferi in egala masura empatie si profesionalism.
Pe de alta parte, daca discutam de relatie medic-medic, cred ca aceasta ar trebui sa aiba la baza aceleasi principii de incredere, sinceritate si modestie, care trebuie sa duca la cresterea standardului de ingrijiri pentru pacient, dar si la cresterea profesionala individuala, prin impartasirea experientelor, a teoriilor etc. Comunicarea ramane, din punctul meu de vedere, o piatra de temelie in relatia dintre medici si doar exprimand ganduri/experiente se poate ajunge la un standard profesional inalt.
Cat de importanta considerati ca este munca in echipa in domeniul ginecologiei si obstetricii? In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?
Pentru mine munca in echipa este cheia succesului intr-o echipa chirurgicala. Obstetrica si ginecologia nu este o meserie care se poate face individual. Echipa este importanta in toate etapele ingrijirii unei paciente in obstetrica si ginecologie. Imi place sa lucrez in echipa, am crescut profesional intr-un intens spirit de echipa si vreau sa cred ca acest spirit il transmit si eu mai departe tinerilor medici care ne urmeaza. De-a lungul timpului am experimentat echipe diverse si am reusit sa ma adaptez si acest lucru incerc sa transmit si eu mai departe viitoarelor generatii.
Imi place mult sa lucrez cu oameni entuziasti, muncitori, tenace si ambitiosi. Imi place, de asemenea, sa invat pe altii ce stiu eu, dar la randu-mi imi place si sa acumulez deprinderi si informatii noi. Asa ca in egala masura lucrez eficient cu echipa de medici tineri, dar apreciez foarte mult si sa lucrez in echipa de medici experimentati.
Cum va comportati in calitate de pacienta? Tineti cont de recomandarile medicului sau preferati sa apelati la cunostintele medicale proprii?
De obicei sunt un pacient ascultator, desi niciunuia dintre noi nu ne place sa ne aflam in postura de pacient. Imi place sa am incredere in medicul caruia ma adresez si sa ascult indrumarile, fara a pune la indoiala recomandarile primite. Cred ca reusesc sa ma pun in pielea pacientului si cand am in fata pacientele mele, care trec prin momente mai dificile. Dupa cum spuneam mai sus, o relatie medic-pacient se construieste pe incredere si sinceritate si de aceea eu aleg sa am incredere in colegii carora ma adresez pentru o problema medicala.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrica-ginecologie
La ce resurse apelati cand nu cunoasteti un raspuns intr-o chestiune medicala? (la cine sau la ce apelati?)
De obicei daca ma intereseaza o informatie medicala din afara domeniului meu sau chiar din domeniul meu, apelez la resurse medicale fie online, fie din suport fizic – carti, articole. In general resursele online fac parte din medicina bazata pe dovezi si sunt surse de informatie verificate si de incredere. Pe de alta parte, daca am colegi din domeniul de interes, apelez la ei cu incredere pentru a obtine datele cautate.
Ce v-ati dori sa realizati in urmatorii 5 ani si nu ati reusit inca? (interventii, tratamente)
Am multe planuri pentru urmatorii 5 ani si imi doresc sa pot ajuta mai multe femei sa treaca prin diagnosticul de cancer de san mai usor. De asemenea, mi-ar placea sa ajungem sa avem un program de screening national de depistare precoce a cancerului mamar. Pe de alta parte, as vrea sa reusim sa obtinem o crestere a numarului de paciente operate de cancer de san care sa beneficieze si de reconstructie mamara.
Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in decursul carierei profesionale?
Nu este un singur lucru important invatat de-a lungul carierei mele de pana acum. Sunt multe pe care le-am invatat si exista un proces continuu de lectii pe care le primesc prin experienta pe care o acumulez zi de zi. Dar cred cu tarie ca unul dintre cele mai importante lucruri invatate a fost punerea in centrul ingrijirii noastre a femeilor, a pacientelor noastre. Investirea energiei, entuziasmului, ambitiei si a cunostintelor pe care le am sper sa fie baza unei cariere incununate de succes.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.