INTERVIU | Dr. Laura Davidescu, Medic Specialist Igiena Scolara si Consilier Nutritional

INTERVIU | Dr. Laura Davidescu, Medic Specialist Igiena Scolara si Consilier Nutritional

In urma unui masterat specializat in Nutritie si Siguranta Alimentara, Dr. Laura Davidescu s-a regasit din nou in ipostaza de medic debutant, dupa ce parcursul sau profesional se indepartase intrucatva de acest domeniu, de altfel de suflet pentru ea. Tine la binele tuturor pacientilor sai pentru care isi foloseste nu doar cunostintele medicale, ci si pe cele de jurnalist, fiind in prezent director editorial al publicatiei Viata medicala. 

Considera astfel ca se poate mentine la curent cu informatiile din domeniul sanatatii, poate discerne mai usor calitatea acestora si, nu in ultimul rand, are abilitatea de a traduce limbajul medical specific in cuvinte simple, pe intelesul tuturor. 

Marturiseste ca a ales domeniul medical in urma asteptarilor parintilor, dar si ale sale in mod inconstient, intelegand ca nutritia urma sa devina un domeniu extrem de cautat ca urmare a schimbarilor radicale in stilul de alimentatie si a efectelor dezastroase asociate in randul populatiei. 

Este de parere ca gasirea unui loc de munca depinde in primul rand de legislatie, care stufoasa fiind poate ingreuna lucrurile inca de la procesul de recrutare de personal si isi doreste sa aiba rezultate cat mai bune in munca sa, inlaturand pe cat posibil situatiile neprevazute.

1. Desi ai devenit medic in mod oficial abia recent, ti-ai dorit mult timp sa iti finalizezi studiile in acest domeniu. Care a fost momentul in care ai stiut ca vrei sa urmezi acest parcurs profesional?

Sunt medic 100% din momentul in care am absolvit Facultatea de Medicina, la UMF Carol Davila, in 1993, plus anul de stagiatura. Am facut rezidentiatul in specialitatea de Igiena scolara si am obtinut certificatul de specialist inca din 1998. Doar ca, la vremea aceea, perspectiva de a lucra ca medic in Romania si mai ales in Bucuresti, era putin spus trista. Mi s-a cerut o suma uriasa pentru “a mi se scoate post” la institutia unde fusesem angajata ca rezident, bani pe are nu-i aveam, asa ca am preferat sa imi caut de munca singura. 

Am incercat sa lucrez ca reprezentant medical pentru o firma de farmaceutice, dar mi-am dat seama rapid ca nu ma pricep la vanzari, asa ca am ajuns sa lucrez intamplator in presa de lifestyle. Si am lucrat ani de-a randul, cu mai mare sau mai mica placere, in functie de personajele si temele despre care trebuia sa scriu. Pana cand mi-am dat seama ca nu ma mai identificam deloc cu munca mea. Acela a fost momentul in care mi-am dorit sa lucrez ceva relevant pentru mine si pentru societate si aveam de ales intre cele doua domenii in care eram licentiata – medicina sau drept. 

Am ales medicina si, pentru ca in rezidentiat imi placusera foarte mult stagiile de Igiena alimentatiei, m-am inscris la masteratul de Nutritie si Siguranta Alimentara, tot la UMF Carol Davila, pe care l-am absolvit acum doi ani. Si iata-ma, la 50 de ani, din nou medic “debutant”!

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iren Alexoi, medic specialist medicina de familie, nutritionist

2. De ce ai ales nutritia? Care sunt punctele forte care te-au atras la acest domeniu?

Am ales nutritia din considerente practice – pentru ca puteam sa ma supraspecializez relativ rapid intr-un domeniu in care aveam deja cunostinte din timpul rezidentiatului, de la cursurile de Igiena alimentatiei, dupa cum am mentionat. Dar si pentru ca, din experienta de jurnalist, stiam ca articolele despre diete si alimentatie sunt extrem de cautate de catre publicul larg. 

Mai mult, statisticile nationale si internationale au aratat cat de mult s-a schimbat stilul de alimentatie al populatiei si ce efecte dezastruoase are acest lucru. Si mi-am dat seama ca, in curand, nutritia urma sa devina un domeniu foarte cautat, asa cum era ginecologia in perioada in care eram eu studenta.

3. Cum se impaca meseria de medic cu cea de jurnalist? Ce abilitati ai dobandit in calitate de jurnalist care s-au dovedit utile in meseria de medic?

Cele doua se impaca destul de bine, chiar daca, in momentul in care am inceput sa ofer consultatii de nutritie imi propusesem sa o las mai moale cu jurnalismul. Sansa a facut ca, din toamna lui 2019, sa ma alatur publicatiei Viata Medicala in calitate de director editorial, avand ca principala atributie coordonarea site-ului aferent si promovarea brandului in mediul digital. 

Experienta de jurnalist ma ajuta mult in profesia de medic, pentru ca sunt mereu la curent cu toate informatiile in domeniul sanatatii, am acces la statistici, la profesionisti de top, ale caror contacte le obtin cu ajutorul colegilor din presa. Tot legat de sursele de informatie, jurnalistul din mine discerne mai usor calitatea articolelor care-mi cad sub ochi si “cern” cele citite poate altfel decat cititorul neavizat, care nu stie mereu sa dea la o parte un titlu scris special pentru indexare SEO sau un advertorial nemarcat ca publicitate.

Si, nu in ultimul rand, cred ca stilul meu de comunicare cu pacientii este aparte, pentru ca sunt capabila sa traduc jargonul medical in cuvinte simple, pe intelesul tuturor, ca intr-un articol de ziar.

Citeste si: INTERVIU | Delia Anton, Medic Rezident Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice

4. Dar in calitate de medic, ce calitati consideri ca sunt de baza pentru aceasta profesie, indiferent de specialitate?

In primul rand o cultura medicala solida si o revizuire constanta a cunostintelor. Trebuie sa fii capabil sa-i oferi pacientului tau atat un diagnostic corect, cat si optiunile cele mai bune de tratament. Apoi, sa fii empatic – sa incerci sa intelegi cat mai bine ce-si doreste pacientul tau si sa-i accepti alegerile. Inca o calitate pe care cred ca fiecare medic ar trebui sa o aiba este disponibilitatea. Atat fata de pacienti, cat si fata de colegii medici si alte categorii de personal medical. Sa ai darnicia de a oferi din timpul tau celor care au nevoie de ajutor.

5. Este medicina profesie sau vocatie?

Cred ca ambele. Doar ca proportiile sunt diferite, de la individ la individ. In cazul meu, nu stiu ce sa spun. A fost o alegere cumva “programata” de asteptarile parintilor mei, dar si de mine, inconstient. Mi-aduc aminte cum recitam poezioara “Eu ma duc la gradinita / Sa ma fac o doctorita” pe vremea cand aveam cativa anisori si cred ca a fost si o profetie autoimplinita. Dar sa nu uitam ca, in anii ’80, statutul medicului era unul foarte ravnit.

6. Un medic poate sa greseasca? Cum ar trebui sa procedeze cand constata ca a gresit?

Evident ca poate sa greseasca! Culpa medicala poate aparea prin omisiune, prin neglijenta, prin nestiinta… Important este sa incerci sa diminuezi probabilitatea unei decizii proaste, iar asta se face, de la caz la caz, prin rigurozitate profesionala, disciplina, punctualitate, protocoale de tratament, dar si apeland la ajutor cand simti nevoia. Important este sa-ti dai seama ca ai gresit si sa actionezi rapid si corect a doua oara.

Citeste si: INTERVIU | Anamaria Iulian, medic primar, nutriționist și psiholog

7. Meseria ta presupune o colaborare interdisciplinara. In functie de ce criterii iti alegi colaboratorii?

Ii verific, cum altfel? Nu neaparat din trei surse, dar incerc sa aflu cat mai multe informatii relevante despre ei. Scopul meu este sa profesez asa cum trebuie, iar daca depind de alte persoane, incerc sa inlatur cat mai mult din situatiile neprevazute, astfel ca rezultatul muncii mele sa fie cat mai bun. Vreau ca seara sa merg la culcare cu gandul ca am facut tot ce era necesar pentru mine si pentru pacientii mei.

8. Consideri ca este dificil in momentul de fata pentru un medic sa isi gaseasca un loc de munca? Cum privesti piata de munca medicala din prezent? Dar in contextul pandemiei?

Ca medic, gasirea unui loc de munca depinde foarte mult de specialitate, dar mai ales de legislatie, care este stufoasa si mereu schimbatoare. Uite, de exemplu, ziarul la care lucrez, Viata Medicala, obisnuieste sa publice posturile medicale vacante in reteaua de stat. Doar ca, pentru asta e nevoie de niste aprobari de la Ministerul Sanatatii. 

Din cauza pandemiei si a schimbarilor politice, activitatea departamentului de Resurse Umane din minister este aproape paralizata de un an de zile. Asta in conditiile in care spitalele si asa nu au personal, ele nici nu pot scoate la concurs posturile vacante. Suna spitalele direct la ziar, ne trimit anunturi de angajare, iar noi nu le putem publica.

Pe de alta parte, eu insami sunt intr-o situatie “gri”. Masteratul de nutritie nu-mi confera automat si drept de practica, pentru ca ar trebui sa fiu mai intai membra a Colegiului de Dietetica, stipulat intr-o lege din 2015, care inca nu se aplica nici dupa 5 ani de la promulgare.

Citeste si: INTERVIU | Lidia Stoica, Psiholog clinician

9. Tii cont de regulile alimentare pe care le recomanzi pacientilor tai?

Absolut! Nu as putea prescrie un regim de viata sanatoasa daca eu insami nu l-as fi testat. Am inceput studiile de masterat in nutritie cu cateva kilograme in plus, din cauza modului de viata dezordonat, kilograme care s-au acumulat in decurs de cativa ani. La finalizarea masterului, mi-a fost pur si simplu rusine sa incep sa consult pacienti avand eu insami o problema de greutate. Asa ca am aplicat mai intai principiile dietetice pe mine insami si abia apoi am inceput sa consiliez persoanele cu probleme nutritionale.

10. Majoritatea pacientilor asteapta diete “minune” ca rezolvare pentru problemele lor. Ce rol joaca preventia pentru o stare buna de sanatate?

Preventia e foarte importanta, dar sunt prea putini cei care iau in serios avertismentele de tipul “Pentru o viata sanatoasa, limitati consumul de sare, zahar si grasimi”. Preventia buna este cea inceputa la varste fragede, la gradinita, in familie, la scoala. Uite, chiar in perioada aceasta lucrez la un ghid de nutritie sanatoasa pentru adolescenti si urmeaza sa-l prezint elevilor din cateva licee bucurestene. Abia astept si sper sa reusesc sa le ofer informatii utile, care sa-i ajute sa limiteze mancarurile nesanatoase, prezente la tot pasul.

Citeste si: INTERVIU | Mihaela Mîndrișteanu, Director de HR al Farmaciilor DONA

11. Ce rol joaca timpul liber pentru sanatate? Ce rol joaca timpul liber pentru un medic? Tu cum ti-l petreci?

Timp liber?! Ce e aia? Cu doua joburi, cea de medic si cea de jurnalist, nu-mi ramane foarte mult. Il folosesc pentru citit, pentru calatorii si pentru gatit. Imi place sa stiu exact ce este in farfuria mea cu mancare, asa ca, de cele mai multe ori, mi-o gatesc singura.

12. Ce sfat ai dori sa oferi unui medic nutritionist aflat la inceput de drum? 

Nu ma pot opri la unul singur. Primul ar fi cel pe care l-am primit si eu, la randul meu, de la profesorii mei: “Sa nu certi pacientul!”. Al doilea ar fi sa mearga des in piata si in supermarketuri, sa fie mereu la curent cu ce alimente exista pe rafturi si ce contin ele.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment