Site icon MEDIjobs

INTERVIU | Dr. Ionut-Daniel Crivatu, medic specialist ortopedie si traumatologie

Ionut-Daniel Crivatu

Dr. Ionut-Daniel Crivatu a ales ortopedia pentru ca a simtit ca aceasta specialitate i se potriveste cel mai bine si continua in fiecare zi sa invete lucruri noi. Pentru ca apar in permanenta dispozitive medicale, tehnici si abordari noi, in medicina in general si in domeniul sau de specializare in particular, nu considera ca se impune un anumit numar de ani sau de operatii pentru a se considera de succces, fiind mult mai importanta experienta acumulata alaturi de un proces permanent de invatare.

Apreciaza cel mai mult la colegii sai profesionalismul si subliniaza ca medicina este o meserie de vocatie si multa munca, important fiind sa faci ce iti place, aspect care este in stransa corelatie cu puterea de a munci cu placere, a nu simti oboseala si a fi cat mai performant.

Dr. Crivatu este de parere ca un medic bun trebuie sa isi cunoasca bine specialitatea, sa inteleaga patologia pacientului din toate punctele de vedere si sa ii ofere cea mai buna abordare, dorindu-si pe plan personal ca in urmatorii ani sa se supraspecializeze in chirurgia artroscopica si de endoprotezare.

1. Ce anume v-a determinat sa alegeti domeniul ortopedie-traumatologie? Ati avut un mentor/exemplu pe care l-ati urmat?

Mi-a placut foarte mult chirurgia in general. Am ales ortopedia pentru ca asta am simtit ca mi se potriveste cel mai bine. Chirurgia aparatului locomotor este foarte vasta, prin prisma afectiunilor pe care le abordeaza, atat traumatice cat si degenerative, fiind o chirurgie reconstructiva, in care rezultatele postoperatorii apar imediat. Pe parcursul formarii profesionale au fost mai multi mentori care m-au ajutat si inspirat, carora tind sa le multumesc pe aceasta cale.

2. Cati ani de practica credeti ca sunt necesari unui medic pentru a deveni profesionist in domeniul sau?

Consider ca in medicina in general se poate spune ca omul cat traieste invata. Medicina, si in cazul de fata ortopedia, este o specialitate care a evoluat si evolueaza foarte mult, in care se folosesc multe dispozitive medicale, de tip implanturi, apar tehnici si abordari noi. Practic nu pot spune ca am nevoie de x ani sau x numar de operatii pentru a ma considera ca am ajuns in varful ierarhiei. 

Fiecare caz si fiecare situatie este deosebita in felul sau, iar noi trebuie sa ne adaptam si sa fim intr-un continuu proces de pregatire si dezvoltare profesionala, tot timpul la curent cu ceea ce este de actualitate. Sigur ca devenim mai performanti cu trecerea timpului, prin experienta acumulata, dar procesul de invatare trebuie sa fie permanent.

3. Aveti experienta atat in mediul privat, cat si in cel de stat. In care loc ati avut parte de o cazuistica mai bogata?

In mediul privat activez de putin timp. Prin prisma experientei mai indelungate in mediul de stat am avut cazuistica mai multa si mai complexa, mai ales activand in spitale de urgenta, dar cu siguranta ca si in mediul de stat ne confruntam cu cazuri complexe, atat de tip traumatic cat si degenerativ. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Andreea Mitulescu, medic specialist recuperare medicala

4. Vine sistemul de sanatate de stat cu o cazuistica mai bogata decat cel privat? Oferiti-ne un exemplu care v-a ramas in minte. 

Cazuistica bogata se intalneste si de o parte si de alta. Cazuri deosebite sunt in general legate de fracturi mai ales in cadrul politraumatismelor si aici as aminti fracturile de bazin, fracturile de femur si nu numai, precum si cazuri legate de reconstructiile artroplastice sau mai ales reviziile acestor interventii de endoprotezare.

5. Care sunt resursele la care apelati pentru a va dezvolta profesional? 

Pregatirea medicala trebuie sa fie continua, cum am amintit mai sus, prin prisma experientei acumulate. Consider importanta pregatirea in stagii de supraspecializare tip fellow-ship, cum sunt denumite in litaratura anglo-saxona, in cadrul unor clinici importante din tari precum Germania, Franta, Regatul Unit etc., participarea la congresele anuale de specialitate si, evident, activitate chirurgicala cat mai multa si mai complexa.

6. Ce calitati apreciati cel mai mult la un medic ? 

As spune in primul rand profesionalismul. Medicina este o meserie de vocatie si foarte multa munca. Important este faci ceea ce-ti place, iar de aici cred ca vine puterea de a munci cu placere, de a nu simti oboseala si a fi cat mai performant.

7. Dar la un pacient? 

Complianta. 

8. Este medicul radiolog/imagist cel mai bun prieten al unui medic ortoped? Explicati, va rog!

Cu siguranta ca este bine sa avem o colaborare foarte buna din acest punct de vedere, dar sunt si situatii in care avem cazuri de abordare multidisciplinara, in care sigur ca este bine sa fim o echipa si cu alti medici precum anestezist, chirurg generalist, plastician, vascular sau neurochirurg.

Citeste si: INTERVIU | Teodora Tăbăcaru, medic rezident Radiologie și Imagistică Medicală

9. Toti medicii primesc mesaje si telefoane de la pacienti si in afara programului. Cum reusiti sa va organizati timpul liber pentru familie?

Cu siguranta ca incerc sa-mi petrec cea mai mare parte a timpului liber cu familia si, din fericire, reusesc asta. 

10. Ce realizare v-ar placea sa bifati in urmatorii 5 ani? 

Sunt permanent preocupat de evolutia mea profesionala. In acest sens as dori sa ma supraspecializez in chirurgia artroscopica si in cea de endoprotezare prin efectuare de cursuri suplimentare in clinici de renume din Europa.

11. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera de medic? 

Sunt mai multe aspecte importante. Sa cunosti foarte bine specialitatea in care activezi, sa intelegi patologia pacientului din toate punctele de vedere si sa ai cea mai buna abordare pentru el. 

12. Ce sfat puteti oferi unui medic ortoped aflat la inceput de drum? 

Sa aiba foarte multa rabdare, foarte multa ambitie si sa fie cat mai dedicat si implicat in drumul pe care si l-a ales.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version