Doamna doctor Mihaela Safta face parte din medicii care s-au aflat in prima linie, insa ca orice erou, nu se vorbeste despre acest lucru decat soptit si cu inima stransa. Pentru ca lupta nu s-a terminat. A luptat si continua sa lupte zi de zi cu acest inamic invizibil, epidemia de coronavirus, cea mai importanta lectie pe care a invatat-o fiind faptul ca nu trebuie risipita nicio clipa. Recunoaste cu tristete ca, indiferent cat de multe progrese se fac in medicina, intotdeauna poate sa ne surprinda ceva si sa ne destabilizeze echilibrul. Spune despre corpul medical ca a fost nevoit sa ia decizii rapide si asumate in aceasta perioada, sa se inarmeze cu mult curaj si sa colaboreze strans unii cu altii.
Despre viata de medic, spune ca nu este usoara, ci plina de suisuri si coborasuri, incercari, reusite, dar si esecuri, insa zambetul de pe fata copilului pe care il trateaza continua sa ramana cea mai pretioasa rasplata, care merita orice efort.
Mama mai presus de pediatru, pune mare pret pe timpul liber pe care il petrece intotdeauna cu familia, valorificandu-l la maxim. Copiii sai sunt cei care ii ofera echilibrul psihic de care are nevoie si resursele pentru a merge mai departe.
1) Care a fost momentul in care ati stiut ca doriti sa deveniti medic? Ce v-a motivat sa urmati aceasta cariera?
Copilaria si adolescenta le-am petrecut intr-un mic oras de provincie de pe malul Dunarii in care am avut posibilitatea sa ma dezvolt. Interactiunea cu invatatoarea si mai apoi cu profesorii mei si-au pus amprenta asupra formarii mele. Aveam o multime de vise si imi doream sa le indeplinesc pe toate. Mai tarziu judecata mea a inceput sa se rafineze, iar decizia de a da la Facultatea de Medicina am luat-o in momentul in care am pasit in clasa a noua si am cunoscut-o pe profesoara mea de chimie – cea mai buna profesoara de chimie din cate exista – cea care mi-a deschis orizonturi, m-a sfatuit si m-a sustinut, bineinteles alaturi de parintii mei. Am dezvoltat o pasiune pentru chimie si m-am ambitionat sa ajung unde mi-am propus.
2) Ce parere aveti despre supraspecializare? Este o directie de viitor pentru medici?
Medicina a devenit in ultimii ani un domeniu controversat. Activitatea medicala este din ce in ce mai dinamica, cercetarea medicala este foarte avansata, exista un volum mare de informatii livrat catre medici. Din toate acestea s-a nascut nevoia expertizei intr-o anumita zona de interes. Dezvoltarea profesionala in lumea medicala moderna are ca deziderat supraspecializarea, dar medicina clasica nu trebuie uitata pentru ca medicul trebuie sa vada pacientul din perspectiva tuturor patologiilor pe care acesta le asociaza.
3) Considerati ca este mai dificil de lucrat cu copiii decat cu adultii? Care sunt principalele calitati, din punctul dvs. de vedere, pe care trebuie sa le aiba un medic pediatru?
Cred cu tarie ca nimic nu e dificil daca faci din pasiune si daca ai o pregatire temeinica. Vizita la medic este deseori un episod incomod pentru copii, fapt ce le amplifica anxietatea, iar interactiunea cu ei este mereu surprinzatoare. Pediatrul trebuie in primul rand sa rezoneze cu nevoile copilului bolnav si sa isi indrepte atentia catre realizarea unei comunicari placute atat cu copilul, cat si cu parintele acestuia. Pediatria ramane o specialitate grea, dar este cea mai frumoasa, iar cea mai importanta rasplata a muncii noastre este zambetul de pe fata copilului pe care il tratam.
Citeste si: INTERVIU | Razvan Constantin Ungureanu, medic specialist MG/MF
4) Care a fost cea mai dificila decizie pe care a trebuit sa o luati pe plan profesional?
Nu as putea alege dintre deciziile pe care le-am luat pe cea mai grea. Au fost multe decizii, au fost multe priviri pe care nu le pot uita, au fost multe chipuri mici suferinde alaturi de care am luptat si am reusit impreuna cu echipa sa avem un final fericit. Viata unui medic nu e niciodata lina, ci are suisuri si coborasuri, incercari, reusite, dar si esecuri. Deciziile pe care le luam sunt grele uneori, implica multa responsabilitate.
5) Pentru ca lucrati intr-un spital de boli infectioase, v-ati aflat in prima linie. Ce lucruri noi considerati ca ati invatat in urma luptei cu pandemia?
Aceasta pandemie a fost in primul rand o lectie de viata pentru mine – am invatat ca nicio clipa nu trebuie risipita. Am invatat ca oricat de multe progrese se fac in medicina, intotdeauna ceva ne poate surprinde si poate destabiliza echilibrul aparent in care ne aflam. Pandemia a insemnat pentru corpul medical decizii rapide si asumate, am invatat ca trebuie sa avem curaj si sa nu renuntam niciodata, oricat de grea ar fi lupta.
6) Cat de importanta a fost colaborarea cu alti colegi medici in aceasta perioada, spre binele pacientilor?
Activitatea medicala inseamna munca in echipa, iar pandemia ne-a demonstrat ca numai printr-un colectiv unit, printr-o colaborare stransa cu colegii putem avea o sansa in fata inamicului invizibil si putem castiga aceasta lupta grea si nedreapta.
7) Este suficienta medicina? Sau mai este nevoie si de credinta si miracole uneori?
Medicina este o stiinta si are limitele ei. Sunt situatii in care mai e ceva, atunci cand toate lucrurile merg prost, cand sperantele medicilor se naruie, apare o raza de lumina coborata de Sus si situatia pacientului se imbunatateste. Cred ca acestea sunt miracole si vin din transformarea temerilor noastre in rugaciuni care aduc speranta.
8) De ce va temeti cel mai mult? (in domeniul medical)
Ma tem de momentul in care resursele terapeutice pentru un bolnav se epuizeaza.
9) Cand nu cunoasteti un raspuns la o problema medicala la cine sau la ce resurse apelati? Cum procedati pentru a va mentine la curent cu noutatile din domeniul medical?
In permanenta incerc sa raman conectata cu noutatile, sa invat, sa citesc, sa ma documentez din reviste de specialitate, prin participari la evenimente stiintifice. Pacientii nostri au si ei multiple surse de informare si trebuie sa fiu mereu pregatita pentru un raspuns atunci cand pacientul incearca sa isi clarifice anumite aspecte ale problemelor medicale pe care le are. Munca noastra este una de echipa, ne ajutam si ne sfatuim pentru a gasi solutia optima pentru pacient.
10) Sunteti la randul dvs. mama. Considerati ca este un atu in exercitarea profesiei? Sunteti medic si pentru copiii dvs. cand au probleme de sanatate sau apelati la colegi?
Am crescut in cariera alaturi de copiii mei, ei mi-au oferit intotdeauna echilibrul psihic de care am avut nevoie. Este adevarat ca nu e simplu, dar alaturi de ei gasesc intotdeauna resurse sa merg mai departe. Datorita acestei relatii foarte stranse pe care o avem reusesc intotdeauna sa gestionez problemele lor de sanantate si prefer sa iau eu deciziile in aceasta privinta.
11) Programul unui medic pediatru pare sa nu se incheie niciodata. Cum procedati pentru a va organiza timpul liber?
Timp liber am foarte putin si intodeauna il petrec cu familia. Pentru etapa aceasta a vietii cred ca familia merita o atentie deosebita si prefer sa ma dedic lor.
12) Care este sfatul pe care vi l-ati acorda daca v-ati putea intoarce in timp, in perioada rezidentiatului?
Poate ca m-as sfatui sa fac un stagiu de pregatire in strainatate.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Bogdan Maciuceanu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.