Doctor Gabriel Mitroi este un medic dedicat trup si suflet meseriei sale, care crede in procesul de invatare si perfectionare continua al unui medic, mai ales in specialitatile chirurgicale. Din acest motiv si echipa de colaboratori in care crede si pe care se bazeaza este formata din oameni profesionisti si pasionati, criterii care i-au ajutat sa formeze o echipa bine sudata si compacta.
Doctor Mitroi este de parere ca gradul de experienta variaza in functie de specialitatea chirurgicala, in cariera sa intalnind multe cazuri complexe in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul endometriozei profunde si patologia oncologica ginecologica. Pe langa experienta, ingredientele de succes pentru un medic sunt pasiunea si indemanarea. Este convins in prezent ca a facut o alegere buna cand si-a ales specializarea, chirurgie ginecologica, insa marturiseste ca se simte in continuare la inceput de drum. In ceea ce priveste sfatul pe care i l-ar oferi unui medic rezident, crede ca este important sa nu faca compromisuri nici cu privire la echipa, nici la locul in care profeseaza.
1. De la ce varsta ati stiut ca va doriti sa deveniti medic? Cand anume v-ati ales specializarea?
Nu pot spune ca am avut o varsta de la care am stiut ca vreau sa fiu medic. Fratele meu mai mare (cu 3 ani) a fost probabil modelul meu. El era student la Medicina (UMF Carol Davila), iar eu eram clasa a X a pe atunci. Amandoi am fost pasionati de Chimie si Fizica in timpul liceului si cred ca de aici a venit optiunea de a face Facultatea de Medicina. Cand am devenit student, am stiut ca vreau sa fac o ramura chirurgicala (eram pasionat de Anatomie in primii ani de facultate). In legatura cu specializarea pe care aveam sa mi-o aleg la sfarsitul facultatii m-am decis la jumatatea anului V.
Initial, voiam chirurgie generala, ulterior a urmat chirurgia cardiaca si chirurgia plastica. Am ales ginecologia prin prisma faptului ca nu stiam unde voi “ateriza” dupa terminarea specialitatii. Locuri in aceasta specialitate (ginecologie) puteai gasi si in spitalele din provincie, nu trebuia sa ramai neaparat in Bucuresti. Deci pot spune ca am ales “gandit”, nu neaparat “pasional”. Dupa examenul de rezidentiat, unde am ocupat pozitia 1, daca erau locuri de chirurgie cardiaca, era posibil sa nu imi mai aleg ginecologia. In timp insa am realizat ca am facut o alegere buna, fiind unul dintre norocosii care face ceea ce ii place foarte mult in acest moment – chirurgie ginecologica.
2. Ati ales sa imbinati ginecologia cu chirurgia? Ce v-a motivat in acest sens?
Din primii ani ai specializarii am fost atras de partea chirurgicala a specializarii noastre. Aceasta probabil ca s-a intamplat si din cauza primului an de rezidentiat petrecut in sectia de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca.
3. Cati ani de activitate profesionala considerati ca sunt necesari ca un medic sa devina cu adevarat expert in domeniul sau de activitate?
Nu pot spune ca sunt “expert” in chirugia ginecologica sau chirurgia endometriozei, insa incerc sa fac tot ce pot pentru a-mi imbunatati performanta si rezultatele interventiilor chirurgicale. In legatura cu intrebarea dumneavoastra, cred ca gradul de experienta este variabil in functie de specialitatea chirurgicala. In cazul chirurgiei laparoscopice ginecologice avansate, consider ca este nevoie de cel putin 1000 de interventii, de pasiune si, de ceea ce americanii numesc “skills” (indemanare).
Citeste si: INTERVIU Dr. Marilena Baluta, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Embriolog Senior
4. Un medic bun trebuie sa se detaseze sau sa se implice in procesul de tratament si vindecare al pacientului?
La fel ca si la intrebarea precedenta, cred ca depinde foarte mult de specializare. Cred ca in Oncologie medicii trebuie sa se detaseze la un moment dat (niciodata complet!) de suferinta pacientului pentru ca altfel ar claca foarte repede. In specialitatea pe care o am, cred ca este foarte bine sa incerci sa fii cat mai aproape de pacient, sa incerci sa ii intelegi foarte bine boala si felul in care boala (ma refer aici la endometrioza) ii afecteaza viata.
5. Ati regretat vreodata o decizie medicala? Cu cine va consultati cand va aflati in dificultate cu privire la un pacient?
Intrebare delicata….da, am un caz oncologic care ma urmareste de ani de zile. Nu e vorba de regret, decizia medicala a fost corecta, insa atunci (eram rezident anul IV sau V) nu aveam experienta necesara pentru a trata un caz atat de complex care s-a prezentat in urgenta. Era vorba despre o pacienta cu neplasm ovarian avansat care s-a stins la 6 luni de la operatie.
Din fericire, am cativa colegi din specialitatea mea (unul dintre ei un prieten drag ce profeseaza in Belgia acum) precum si din alte specialitati (chirurgie generala, neurochirurgie, urologie, ortopedie – fratele meu) cu care ma pot sfatui in orice problema medicala. Aici am un mare nororc. Am reusit sa coagulez in jurul meu niste oameni profesionisti si pasionati in meseria lor si, impreuna cu ei, am format o echipa bine sudata si foarte compacta.
6. Ati avut parte de multe cazuri medicale impresionante. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.
Intr-adevar, in ultimii 3 ani, de cand ma ocup in principal de diagnosticul si tratamentul endometriozei profunde si de patologia oncologica ginecologica, am avut, impreuna cu colegii mei, mai multe cazuri deosebite. Unul dintre ele, chiar recent, a fost al unei paciente multiplu operate pentru endometrioza profunda in care boala a infiltrat tot tesutul parametrial (in jurul uterului) pana la nivelul peretelui osos pelvin, afectand inclusiv nervul sciatic. Nu puteam distinge nicio structura pelvina, iar in timpul interventiei am avut un incident pe care nu-l voi uita niciodata si pe care, sper, sa nu il mai am vreodata – leziunea arterei iliace comune drepte. Din fericire, cazul a fost rezolvat rapid, iar pacienta a avut o evolutie favorabila.Mai sunt cateva cazuri de chirurgie oncologica pe care, insa, nu as dori sa le mentionez aici.
7. Credeti in dezvoltarea profesionala continua. Se incheie vreodata studiul pentru un medic?
Cred ca perfectionarea continua a medicilor trebuie sa fie unul dintre cele mai importante deziderate. Dorinta de perfectionare continua, mai ales in specialitatile chirurgicale, este singura solutie pentru a deveni un adevarat profesionist. Din pacate, in specialitatea mea, nu am avut norocul sa am pe cineva care sa ma ghideze si cu care sa ma pot “antrena” in acest tip de chirurgie. De aceea, pe parcursul formarii mele a trebuit sa fiu autodidact in cea mai mare parte a timpului, sa merg cat pot de mult la cursuri de perfectionare in afara tarii si sa incerc sa stau cat mai multe ore in sala de operatie (ginecologie, chirurgie generala, chirurgie oncologica).
Ca si mentor, pot spune ca Prof. Arnauld Wattiez (Strasbourg) este cel de la care am invatat cel mai mult. M-a ajutat foarte mult sa vad operatii (mai ales in mediul online – multiple site-uri medicale) efectuate de unii dintre oamenii cu mare experienta in chirurgia oncologica si chirurgia endometriozei profunde pelvine. Vorbeam la un moment dat cu Prof. C. Copaescu (chirurgie generala), promotorul chirurgiei laparoscopice la noi in tara, care imi spunea ca si el opereaza altfel acum fata de cum opera in urma cu cativa ani si ca nu inceteaza niciodata sa se documenteze. Intr-adevar, ma uit si eu la interventiile mele de acum 2-3 ani si vad diferenta. Da, cred ca procesul de invatare a unui medic nu trebuie sa inceteze niciodata, atata timp cat acesta profeseaza.
Citeste si: INTERVIU Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie
8. Aveti o echipa de colaboratori profesionisti si de incredere. Care sunt criteriile principale dupa care va ghidati in alegerea lor?
Echipa pe care am reusit sa o am in acest moment s-a bazat in primul rand pe profesionalism. Am pornit cativa, iar in timp, in baza recomandarilor (colegi recomandati de membri ai echipei) si a rezultatelor, am devenit din ce in ce mai multi si mai eficienti. Ma bucur sa am langa mine unul dintre cei mai experimentati chirurgi de chirurgie generala de la noi din tara, Augustin Dima, un om si un medic deosebit. Impreuna cu el am marit echipa si cred ca putem realiza in acest moment orice tip de interventie chirurgicala in sfera abdomino-pelvina.
9. Considerati ca datoria unui medic de succes este sa si cladeasca ceva in urma sa? Sau doar sa trateze pacienti?
Cred ca datoria oricarui medic este sa incerce sa se dezvolte personal, sa incerce sa creeze o echipa si sa incerce sa impartaseasca colegilor experienta sa. Pentru mine personal este o placere sa vad un coleg mai tanar care doreste sa vina sa vada operatiile noastre, sa isi doreasca sa se apropie de noi si sa intre in echipa. Din pacate insa, acest lucru se intampla foarte rar. Cred ca ii “sperie” faptul ca aceste operatii pentru endometrioza profunda sunt operatii lungi, grele si necesita o anumita curba de invatare. Insa, daca exista rabdare, satisfactiile profesionale nu intarzie sa apara.
10. Cum reusiti sa va organizati timpul liber si cel dedicat familiei? Meseria dumneavoastra presupune o comunicare aproape neincetata cu pacientele.
Din pacate, intr-adevar, timpul peterecut impreuna cu familia are putin de suferit. Incerc insa, sa rezolv cat mai multe din problemele legate de meseria mea la spital, si acasa doar sa raspund mesajelor si mail-urilor pacientelor care au nevoie de expertiza noastra. Incerc pe cat posibil sa raspund tuturor si cat pot de repede, pentru ca stiu ca problemele medicale cu care se confrunta pacientelor sunt de cele mai multe ori destul de severe si uneori, chiar urgente.
11. Daca nu ati fi fost medic, ce meserie v-ati fi dorit sa aveti? De ce?
Mi-am pus de multe ori aceasta intrebare si mereu mi-am dat acelasi raspuns. Cred ca mi-ar fi placut sa fac arhitectura sau sa lucrez in domeniul constructiilor. Imi place sa “construiesc” ceva, sa vad cum munca mea are si anumite rezultate, sa pot sa evaluez ceea ce s-a “construit” si, eventual sa pot si imbunatati ceva daca este cazul.
12. Care este sfatul pe care il puteti oferi unui medic aflat la inceput de drum?
Nu stiu de ce, insa eu inca ma consider la un inceput de drum. Ce sfaturi as putea sa ii dau unui medic la inceput de drum? Cred ca cel mai important este sa nu faca compromisuri: daca nu ii place in echipa in care lucreaza, sa nu ramana acolo. Aici ma refer la medicul rezident. E foarte important sa iti faca placere sa mergi la spital, ca in orice meserie de altfel. In timp, realizezi ceea ce iti place.
Daca este atras de partea chirurgicala a meseriei noastre, este bine sa se canalizeze pe asta si sa nu renunte la anul de chirurgie generala din timpul rezidentiatului. Mi se pare extrem de important sa deprinzi gesturile chirurgicale corecte inca de la inceput. De fapt, in cazul specialitatii mele, acesta este sfatul cel mai important, indiferent de ce alegi sa faci mai departe. In cazul meu, am facut primul an de specialitate in cadrul sectiei de chirurgie din Spitalul de Urgenta, unde vedeam de multe ori cazuri dramatice.
A fost foarte important in formarea noastra (a mea si a colegilor mei de atunci) sa vedem o patologie chirurgicala variata. Acest lucru iti da curaj, iar pentru un chirurg (sa nu uitam ca ginecologia este o specialitate chirurgicala) acest lucru este esential.
Citeste si: INTERVIU | Ana Maria Mihai, medic rezident obstetrică-ginecologie
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.