INTERVIU | Dr. Dragos Muraru, Medic Primar Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

INTERVIU | Dr. Dragos Muraru, Medic Primar Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Domeniul chirurgiei plastice si microchirurgiei reconstructive necesita o abordare multidisciplinara, respectiv o colaborare intre medici de diverse specialitati, subliniaza Dr. Dragos Muraru, precum si atentia la micile detalii, gesturile precise si minutiozitatea. Acesta apreciaza medicii pasionati de meseria lor, organizati, care pot lucra in echipa si sunt capabili sa empatizeze cu pacientul, recunoscand ca a avut norocul sa intalneasca astfel de oameni.

Din punctul sau de vedere dedicarea este extrem de importanta in activitatea de medic, cu atat mai mult cu cat marturiseste ca a ales aceasta meserie pentru a ajuta oameni, fiind implicat prin intermediul asociatiei din clinica Zetta si in tratamentul cazurilor pro bono.

Dr. Muraru considera ca atunci cand esti pasionat de ceea ce faci cauti in mod constant sa te perfectionezi si sa afli informatii noi, iar aderarea la diverse organizatii si societati profesionale nu face decat sa contribuie in mod benefic la educatia medicala continua necesara unui medic.

Avand experienta si in activitatea de cercetare, precum si in cea didactica, a incercat sa reduca perceptia chirurgiei plastice drept chirurgie estetica si sa isi introduca studentii in domeniul vast al chirurgiei plastice reconstructive, care tine sub tutela ei microchirugia, chirurgia mainii, traumatologia si chirurgia arsurilor.

1. Ce anume v-a determinat sa va indreptati spre aceasta specializare medicala? Considerati ca este mai dificila, de exemplu, fata de chirurgia generala?

M-a atras foarte mult faptul ca este o specialitate extrem de variata, in care poti intalni atat cazuri de chirurgie estetica, cat si de chirurgie reconstructiva, traumatologie, chirurgia mainii.

Sunt specialitati diferite, care nu se pot compara. In chirurgia plastica este foarte importanta atentia la micile detalii, gesturile precise si minutiozitatea fiind contribuitori majori la reusita unei interventii chirurgicale. Nu putine sunt cazurile in care este necesara apelarea la microscopul optic pentru repararea unor structuri greu perceptibile ochiului, aparent insignifiante, dar cu un impact major asupra mentinerii functiilor.

Citeste si: INTERVIU | Vlad Atanasescu, medic rezident chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

2. Sunteti implicat si in activitati didactice si de cercetare. Care sunt cele mai mari satisfactii pe care vi le aduc aceste domenii asociate?

Am fost implicat in aceste activitati in urma cu cativa ani, acum sunt implicat intr-o masura mult mai mica in cercetare si am renuntat la activitatea didactica. Activitatea de cercetare mi-a adus satisfactii foarte mari mai ales in ceea ce priveste microchirurgia – de exemplu am studiat regenerarea nervilor periferici si unul dintre lucrurile facute in cadrul acestui studiu a fost repararea la microscop prin diferite metode a nervilor periferici la sobolani, ceea ce m-a facut sa indragesc si mai mult partea microreconstructiva a chirurgiei plastice. 

Legat de activitatea didactica, mi-a facut placere sa le deschid studentilor orizonturile si sa le arat diverse cazuri clinice pe care le intalnim in practica curenta. Pentru multi, din pacate, chirurgia plastica este echivalentul chirurgiei estetice, si m-am straduit sa ii introduc in domeniul vast al chirurgiei plastice reconstructive, care tine sub tutela ei microchirugia, chirurgia mainii, traumatologia si chirurgia arsurilor.

3. Cum puteti descrie activitatea unui medic intr-un spital de urgenta? Dar intr-un spital militar de urgenta?

Intr-un spital de urgenta trebuie sa fii intotdeauna pregatit sa iei decizii, unele foarte grele, de care depinde viata pacientului. In chirurgia plastica, cu cateva exceptii, urgentele nu pun viata in pericol, insa pot afecta major calitatea acesteia. Multe cazuri necesita o abordare multidisciplinara, de aceea este foarte important sa colaborezi cu medici din alte specialitati.

 Desi sunt perioade mai linistite si perioade mai agitate, in general un medic intr-un spital de urgenta este extrem de solicitat, fie la un consult pe o alta sectie, fie sa vada o urgenta in garda, fie la o evaluare intra-operatorie a unui pacient din alta sectie, fie sa opereze una din urgentele internate in ziua respectiva. 

Intr-un spital militar de urgenta activitatea este asemanatoare, ceea ce m-a impresionat insa la Spitalul Militar de Urgenta Universitar Central „Dr. Carol Davila” a fost organizarea, care mi s-a parut foarte buna. Faptul ca rigoarea militara se imbina cu activitatea medicala nu poate fi decat benefic pentru pacienti.  

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

4. Ce rol joaca inovatia in domeniul chirurgiei? Cat de mult usureaza tehnologia munca unui medic chirurg?

Atat inovatia, cat si tehnologia joaca un rol important in domeniul chirurgiei, prin dezvoltarea unor aparate performante pentru evaluarea pacientilor, ca de exemplu un aparat de radiologie produs special pentru chirurgia mainii, care emite o doza minima de radiatii si este extrem de util intraoperator pentru fracturile de la nivelul mainii. 

Au aparut microscoape performante care au o calitate superioara a imaginii si ajuta la reducerea timpului intraoperator si exemplele ar putea continua. Un alt mare avantaj ar fi legat de o serie de instrumente chirurgicale inovatoare care pot fi folosite intr-un anumit timp operator si care prin forma, dimensiunile si modalitatea aparte de manipulare a tesuturilor usureaza foarte mult munca medicului. 

5. Cat de importanta considerati ca este implicarea in cazuri pro bono pentru un medic?

Foarte importanta, unul din motivele principale pentru care am ales aceasta meserie este pentru a ajuta oamenii. Sunt foarte multi cei care au nevoie de ajutor si din diverse motive nu pot ajunge la spital, de aceea este extraordinar ca avem alternative de a-i ajuta si in afara spitalului, de exemplu prin Asociatia Zetta.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Amit Beedasy, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva

6. Cu siguranta ati intalnit in experienta profesionala multe cazuri medicale impresionante. Povestiti-ne unul, va rugam.

M-a impresionat foarte mult un pacient de 75 de ani, care a venit pentru o consultatie in urma cu aproximativ 2 ani. Ramasese singur, copiii erau plecati in strainatate si spunea ca nu tinuse legatura cu ei, iar el locuia intr-un adapost social. Avea o tumora ulcerata care ii acoperea aproape jumatate din fata, care fusese operata in urma cu 6 ani si care recidivase in urma cu aproximativ 2 ani. 

Cand a ajuns la mine tumora era extrem de avansata, implicand atat partile moi cat si structuri osoase. L-am operat impreuna cu colegii de la chirurgie bucomaxilofaciala, a fost o interventie chirurgicala complexa care a durat aproximativ 10 ore. Perioperator, un rol esential l-a avut componenta de anestezie si terapie intensiva, pacientul prezentand o denutritie mediu spre severa, fapt ce a impus reechilibrarea si monitorizarea atenta a constantelor biologice. 

Pacientul a fost extrem de compliant, a venit ulterior la controale si la reevaluari, tratamentul desfasurandu-se in mai multe etape. Din fericire, evolutia locala a fost favorabila. M-am bucurat foarte mult ca am putut sa il ajutam, era foarte greu pentru el sa traiasca in asemenea conditii.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala

7. Ajuta un medic in vreun fel aderarea la diverse organizatii si societatii profesionale? Explicati, va rog.

Desigur, educatia medicala continua este imperios necesara unui medic. Multe organizatii si societati profesionale pun la dispozitia membrilor sai o serie de materiale video, articole, reviste, webinarii, organizeaza congrese unde poti afla cele mai importante stiri legate de domeniul tau de interes, cursuri unde poti invata sau aprofunda diverse tehnici chirurgicale. 

8. V-ati gandit vreodata sa plecati din Romania pentru a lucra in strainatate? Ce v-a determinat sa ramaneti in tara?

Da, in timpul facultatii si rezidentiatului, insa nu am ajuns sa duc la bun sfarsit aceste intentii. Poate ca a fost mai bine asa. Am avut norocul sa intalnesc oameni inimosi, care isi doresc aceleasi lucruri ca si mine, cu care am o colaborare excelenta. Conteaza foarte mult faptul ca atat la Spitalul Militar, cat si la Clinica Zetta fac parte dintr-un colectiv minunat si am la dispozitie mijloacele necesare pentru a realiza interventii cu grad ridicat de dificultate. In asemenea cazuri este extrem de importanta echipa, de fiecare data se mobilizeaza foarte mult personal si foarte multe resurse. 

9. Ce calitati urmariti la medicii cu care colaborati? Care sunt lucrurile pe care nu le-ati putea tolera niciodata la colaboratorii dvs?

Sa fie pasionati de ceea fac, organizati, sa poata lucra in echipa, sa empatizeze cu pacientul. Conteaza foarte mult sa fii pasionat de ceea ce faci, gradul de implicare este cu totul altul, intotdeauna cauti sa afli informatii noi, sa te perfectionezi. De asemenea este extrem de importanta comunicarea cu pacientul, este important ca acesta sa fie foarte bine informat inainte de a lua o decizie, iar medicul sa ii prezinte cele mai bune si mai potrivite variante de tratament.

Nu vreau sa colaborez cu doctori care nu pun pe primul plan interesul pacientului si dau dovada de lipsa de profesionalism. 

10. Este chirurgia o profesie pentru un barbat? Ce parere aveti despre aceasta prejudecata?

Nu, desigur, chirurgia este o profesie pentru cei care au anumite aptitudini, indiferent de sex. Dincolo de nivelul de pregatire teoretica, care este obligatoriu, conteaza foarte mult sa ai dexteritate, anduranta, o buna organizare, capacitatea de a adapta cunostintele teoretice unui caz particular. Aceste lucruri nu tin cont de faptul ca esti barbat sau femeie, insa, din pacate, inca exista locuri unde aceste prejudecati exista.

Citeste si: Femei in chirurgie: Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva

11. Ce s-a modificat anul acesta in domeniul chirurgiei plastice (in contextul pandemiei de coronavirus)? Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat?

Am avut o scadere a numarului de cazuri cronice si de chirurgie estetica si a trebuit sa ne adaptam la provocarile date de interactiunea cu pacientii in contextul acestei pandemii, atat in spital, cat si la Clinica Zetta. Au fost instituite o serie de noi protocoale menite sa ne protejeze atat pe noi, cat si pacientii. Din aceasta cauza a crescut timpul alocat unei consultatii sau efectuarii unei manevre minim invazive si a scazut numarul de pacienti pe care ii puteam vedea intr-o zi. 

Principalele provocari au fost legate de interventiile chirurgicale efectuate in urgenta imbracat cu echipament complet de protectie la pacientii suspecti sau confirmati pozitiv cu coronavirus si de efectuarea diverselor proceduri nechirurgicale in ambulatorul spitalului sau la clinica Zetta, folosind echipament de protectie. 

Treptat ne-am adaptat la noile conditii si desi este o perioada mai grea, cred ca este extrem de important sa protejam pacientii si pe noi, prin aplicarea tuturor masurilor necesare prevenirii infectarii cu virusul Sars-Cov-2.

12. Ce sfat ati dori sa oferiti unui medic aflat la inceput de drum?

Sa incerce sa acumuleze cat mai multe cunostinte, dupa care sa nu ii fie frica sa le puna in practica. Un medic la inceput de drum trebuie sa aiba o buna pregatire teoretica, sa fie la curent cu ceea ce se intampla actual la nivelul specialitatii lui si sa vada diverse abordari ale patologiei de la colegii cu experienta. Astfel va putea sa aleaga o metoda de abordare pe care o considera potrivita si in timp sa o adapteze si sa o imbunatateasca. De aceea este obligatoriu sa aplice ceea ce a invatat, timpul petrecut in sala de operatie fiind esential pentru dezvoltarea unui chirurg. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment