INTERVIU | Dr. Cristina Iftode, medic specialist radioterapie: „Pacientul oncologic are nevoie de toată grija și atenția noastră”

INTERVIU | Dr. Cristina Iftode, medic specialist radioterapie: „Pacientul oncologic are nevoie de toată grija și atenția noastră”

Doctor Cristina Iftode este un medic care a învățat empatia de la pacienții săi, precum și faptul că fiecare este diferit și reacționează în alt mod în fața bolii. Din acest motiv, este nevoită să găsească strategii personalizate pentru fiecare în parte pentru a-i ajuta să tolereze cât mai bine tratamentul și efectele sale secundare. 

Crede cu tărie că pacientul simte când primește cea mai bună asistență, iar încrederea pe care o dezvoltă în medicul curant îl va ajuta să treacă mai ușor peste perioada dificilă pe care o presupune lupta cu cancerul. Subliniază însă că este o percepție eronată faptul că pacientul oncologic este condamnat din momentul primirii diagnosticului.  

Motivația sa primordială sunt pacienții care ajung să o cunoască într-o perioadă delicată a vieții lor, în calitate de medic radioterapeut fiind responsabilă de un tratament cât mai potrivit. Satisfacția maximă pe care o are este aceea când își vede pacienții după o perioadă de timp vindecați sau cu rezultate bune.

Deși a petrecut o perioadă de timp în străinătate, a decis să revină în România din motive familiale și pentru a contribui la dezvoltarea radioterapiei în țară, prin intermediul activității pe care o desfășoară într-un centru privat dotat cu tehnologie de ultimă generație, care îi oferă aceleași posibilități și provocări ca în orice alt centru de radioterapie european.

1.  Care a fost momentul în care ați știut că va doriți să deveniți medic? 

În copilărie am oscilat între a deveni medic sau ambasador. În ultimii ani de liceu am decis să aleg profesia de medic, fiind foarte mult sprijinită și de familie.

2.  Ce anume vă motivează să vă continuați drumul zi de zi? Care sunt satisfacțiile profesionale care vă dau putere să mergeți mai departe?

Ceea ce mă motivează zi de zi sunt oamenii, pacienții mei. Ei mă cunosc într-o perioadă extrem de delicată a vieții lor, după ce primesc diagnosticul de cancer, iar eu, ca medic radioterapeut sunt răspunzătoare în a trata cât mai bine această boală. Bineînțeles că nu există o satisfacție mai mare decât aceea de a-mi vedea pacienții după luni și ani de la încheierea radioterapiei vindecați sau cu rezultate foarte bune.

3. Ați petrecut o perioadă de timp studiind și practicând medicina în străinătate. Ce v-a determinat să reveniți în România?

Eu am făcut rezidenţiatul și am lucrat ca medic radioterapeut în Italia. Practic, experiența mea în această specializare este aproape în exclusivitate în străinătate. M-am întors în România din motive familiale, dar și pentru a contribui la dezvoltarea radioterapiei în țară, lucrând într-un centru privat dotat cu tehnologie de ultimă generație, care îmi oferă aceleași posibilități și provocări ca în orice alt centru de radioterapie european.

4. Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat în urmă experienței în Italia?

În primul rând am învățat că pacientul este pe primul loc în munca noastră de zi de zi. Într-adevăr, am avut posibilitatea să mă instruiesc și să lucrez cu cele mai moderne tehnici de radioterapie și cu profesori de top la nivel european și mondial, dar ceea ce mi-a rămas imprimat în minte și în suflet este că pacientul oncologic are nevoie de toată grija și atenția noastră. El simte când primește cea mai bună asistență și încrederea pe care o dezvoltă în medicul curant îl va ajută să treacă mai ușor peste această perioada dificilă.

Citește și: INTERVIU | Fabio Razzetto, manager general clinica oncologie

5.  Ce v-ați dori să schimbați în sistemul românesc de sănătate, dacă v-ar stă în putere?

Eu mi-aș dori ca toți pacienții oncologici, și nu numai, să poată beneficia la timp de servicii medicale de cea mai bună calitate.

Sistemul românesc de sănătate ar trebui îmbunătăţit în ceea ce privește organizarea și modernizarea unor structuri care să faciliteze accesul pacientului în timp util la tratamentele de care are nevoie, indiferent de specialitate. Ar trebui actualizată și modalitatea de decontare a serviciilor în acord cu realitatea medicală.

6.  Credeți în supraspecializare ca direcție de viitor în medicină?

Cred că după formarea unei baze solide de cunoștințe medicale, supraspecializarea este o modalitate de a atinge performanțe în fiecare domeniu medical. Practic, orice specialitate are caracteristicile ei, iar dezvoltarea rapidă din ultimii ani, atât ca tehnică, cât și în ceea ce priveşte metodele terapeutice, impune această supraspecializare pentru asigurarea unui tratament înalt performant fiecărui pacient. 

7.  Lucrați într-un domeniu sensibil, în care pierderile umane sunt mult mai dese. Cum reușiți să vă păstrați perseverența?

Din punctul meu de vedere există multe specialități în care pierderile umane sunt destul de frecvente, din păcate (ATI, nefrologie, neonatologie etc). Aproape în toate domeniile medicale specialiștii se confruntă în fiecare zi cu riscul de a pierde pacientul. Este o percepție eronată că pacientul oncologic este condamnat din momentul primirii diagnosticului.

Din fericire, în ultimii ani s-au schimbat multe în tratamentul cancerului, mai ales în domeniul radioterapiei. Vorbim despre tratamente mai eficiente, bine tolerate și frecvent efectuate în scop curativ.  În plus, în lupta contra acestei boli avem la dispoziție o gamă largă de terapii care, efectuate în timp util, duc de multe ori la vindecarea pacientului. 

8.  Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat de la pacienții dumneavoastră?

De la pacienții mei am învățat să ascult, să fiu empatică. Am învățat că fiecare e diferit și reacționează în alt mod în fața bolii, drept pentru care trebuie să găsesc o strategie personalizată pentru a ajuta pacientul să tolereze cât mai bine tratamentul și efectele secundare pe care acesta le provoacă.

9.  Ce trebuie să inspire un medic, din punctul dumneavoastră de vedere? (față de pacient?)

Medicul trebuie să dea încredere pacientului, atât prin competența să profesională, dar și prin atitudine. Un medic calm, care alocă suficient timp pacientului, îi va inspira acestuia optimism cu privire la prognosticul bolii sale și pașii pe care urmează să-i parcurgă în lungul drum spre vindecare.

10.  În ce lucruri ar trebui să investească un medic pentru a deveni un specialist mai bun în domeniul său de activitate?

În primul rând, ca medic este obligatoriu să investești mult timp, energie și…bani. Sunt necesare cursuri de perfecționare în domeniul fiecărui specialist. În radioterapie, unde tehnologia este vitală și apar mereu noutăți, este indispensabil să participăm la congrese și cursuri de specializare. Sunt foarte utile și cursurile complementare de psihologie oncologică, de comunicare cu pacientul.

11. Când vine vorba despre colaboratori, ce fel de oameni preferați? Ce calități trebuie să aibă un medic pentru a colabora cu dumneavoastră? 

Oncologia este un domeniu în care mai mulți specialiști trebuie să colaboreze pentru a alege cea mai bună strategie terapeutică pentru fiecare caz în parte. Bineînțeles că voi prefera colegi bine pregătiți şi care înțeleg provocările acestei meserii.

12.  Dacă ați putea să o luați de la început, ați schimba ceva la parcursul dumneavoastră profesional?

Nu regret alegerea meseriei pe care o practic, o fac cu drag în fiecare zi. Parcursul a fost unul dificil în străinătate, până la a ajunge medic specialist, dar toate greutățile întâlnite au servit drept o lecție care m-a modelat în medicul și omul care sunt astăzi.

Citește și: INTERVIU | Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radioterapie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment