INTERVIU | Dr. Christina Matei, medic specialist ORL

INTERVIU | Dr. Christina Matei, medic specialist ORL

„Toti ducem lupte despre care nimeni nu stie nimic, astfel trebuie sa fim nu in ultimul rand si blanzi cu pacientii”, subliniaza doamna doctor Christina Matei. Calitatile de baza in care crede aceasta sunt empatia, ambitia, comunicativitatea si harnicia, punand mare accent pe comunicare, pe care o considera importanta pentru orice fel de relatie, inclusiv cea de medic-pacient.

Considera ca atata timp cat un medic isi poate exercita meseria cu pasiune nu are nicio relevanta sistemul medical in care acesta lucreaza, personal avand norocul de a beneficia de o complexitate mare a patologiilor, indiferent de locul de munca pe care l-a avut.

In ceea ce priveste stabilirea unui diagnostic corect, este de parere ca pentru o practica medicala buna si o diagnoza corecta trebuie lasate la o parte orgoliile si solicitarea de ajutor din partea colegilor mai experimentati, caci pana la urma procesul de invatare este unul continuu, odata cu inaintarea in viata acumuland nu doar informatie si experienta, ci si o intuitie mai buna.

1. Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti medic ORL? Ce v-a atras cel mai mult la aceasta specialitate medicala?

Alegerea specialitatii ORL dupa examenul de rezidentiat trebuie sa recunosc ca a fost o decizie de moment, luata in tumultul repartitiei pe specializari. Consider ca sentimentul de a alege aceasta specializare a venit din subconstient si, cum simt ca nimic in viata nu este intamplator, aceasta alegere spontana, luata intr-un moment cu mare incarcatura psiho-emotionala, s-a dovedit negresit a fi cea mai buna pentru mine. 

Din anul I de facultate am fost pasionata de anatomie, iar in specialitatea ORL ne confruntam cu anatomia capului si gatului, care este dupa parerea mea cea mai grea, dar si cea mai spectaculoasa. De asemenea, m-a atras si complexitatea specialitatii, prin prisma faptului ca este o specialitate chirurgicala, cu patologii interesante.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL

2. Sistemul medical de stat sau cel privat? Explicati, va rog.

Nu consider ca este important sistemul medical in care lucreaza un medic, atata timp cat isi poate exercita meseria cu pasiune, are dotarile necesare si nu i se pun piedici sau nu i se supun presiuni in practica medicala din diverse motive. Am facut rezidentiatul in sistemul medical de stat la spitalul Sfanta Maria Bucuresti, unde am avut ocazia sa invat si sa lucrez alaturi de doctori deosebiti, atat din punct de vedere uman cat si profesional, iar apoi dupa promovarea examenului de specialitate in sistemul medical privat. 

Complexitatea patologiilor nu este diferita in sistemele de sanatate daca cel privat are contract cu CAS si se pot adresa si persoane defavorizate. Am fost norocoasa sa nu simt diferenta intre sistemele de sanatate din punct de vedere tehnologic, amandoua avand parte de tehnologie de ultima generatie.

3. La cine sau la ce apelati cand nu cunoasteti un raspuns intr-un caz medical?

Apelez atat la ghidurile medicale si carti de specialitate cat si la colegi, atat din specializarea ORL cat si din alte specialitati. Consider ca este in interesul ambelor parti (medic si pacient) ca atunci cand un medic nu este sigur de diagnostic sa poata apela la colegi, lasand la o parte orgoliile, pentru o diagnoza corecta. Este extrem de importanta comunicarea intre colegi pentru o practica medicala buna. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

4. Care este cea mai frumoasa amintire din perioada de rezidentiat?

Nu pot alege o singura amintire, intrucat am fost norocoasa sa am numeroase amintiri frumoase din perioada rezidentiatului. Am avut parte de colegi exceptionali, cum am zis mai sus, alaturi de care am ras, am plans, ne-am distrat si cel mai important am invatat medicina si m-am dezvoltat psiho-emotional.

Cred ca toti medicii isi amintesc cu drag de perioada congreselor, in care ne revedem dupa perioade lungi si in care combinam stiinta si invatarea cu voia buna.

5. La ce surse de informare apelati in scopul dezvoltarii profesionale? In care aveti cea mai mare incredere?

Apelez cu cea mai mare incredere atat la colegii mei cu mai multa experienta in domeniu, cat si la literatura de specialitate, atat din carti cat si de pe site-urile dedicate, de specialitate. Cred cu tarie ca omul cat traieste invata, iar procesul de invatare nu trebuie sa se opreasca nicicand. Cu cat inaintam in viata capatam mai multa informatie si experienta, iar intuitia devine din ce in ce mai buna, astfel perfectionandu-ne.

6. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii? Cat de importanta este varsta in colaborarea dintre doi medici?

Colaboratorii mi-i aleg in functie de profesionalism, disponibilitatea acestora, capacitatea de comunicare si empatia aratata pacientului. Imi place sa colaborez cu oameni deschisi si pozitivi, cu care pot forma o echipa eficienta in beneficiul pacientului. Consider ca varsta nu are nicio relevanta in colaborare, atata timp cat echipa este formata din oameni care au afinitate unii catre ceilalti, sunt deschisi si comunicativi.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

7. Ce calitati sunt necesare, din punctul dvs. de vedere, pentru un medic ORL?

Empatia, ambitia, comunicativitatea si harnicia sunt calitati necesare oricarui medic si sa nu uite niciodata ca toti ducem lupte despre care nimeni nu stie nimic, astfel trebuie sa fim, nu in ultimul rand, si blanzi cu pacientii.

8.  Ce atribute folosesc pacientii dumneavoastra pentru a va descrie? Cum ati reactiona daca un pacient v-ar atrage atentia asupra unui defect?

La prima intrebare nu va pot raspunde decat pacientii. Fiecare om are un caracter unic, este un univers de sentimente, si toti suntem supusi greselii, indiferent ca vrem sau nu vrem. Sunt o persoana care lucreaza permanent la sine si consider ca orice sugestie, spusa bineinteles elegant, este de bun augur pentru a imbunatati un anume aspect de care nu as fi constienta. Comunicarea este cea mai importanta pentru orice fel de relatie, inclusiv cea de medic-pacient.

9. Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat in perioada pandemiei de coronavirus?

Din pacate, ne-am trezit intr-o situatie nemaintalnita de-a lungul vietii, despre care aveam informatii minime, fara carti de specialitate din care sa ne putem documenta. Principala provocare a fost si este sa ne protejam pe noi insine si pe apropiatii nostri, deoarece ORL-ul este una dintre cele mai expuse specializari, iar apoi sa ducem lupta de convingere cu unii pacienti care credeau in scenarii absurde. 

De asemenea, o provocare a constat in sursa de informatie, pentru ca fiind ceva nou, nu se gasea in cartile de specialitate si atunci am depins de studiile efectuate atunci.

Citeste si: INTERVIU | Alexandra Ioana Lulache, medic rezident internist

10. Cum va petreceti timpul liber? Cat de importante sunt hobby-urile pentru dezvoltarea personala a unui medic?

Timpul liber imi place sa-l impart in doua categorii: una de relaxare si una de aprofundare a cunostintelor medicale, care este necesara deoarece mereu apar informatii noi in domeniul medical si trebuie sa fiu la zi cu orice informatie nou aparuta. In perioada de relaxare prefer sa-mi petrec timpul alaturi de prieteni, jucand jocuri de societate, urmarind filme, deoarece sunt o cinefila, sau calatorind.

11. Ce lucruri v-ati dori sa invatati in urmatorii 5 ani si nu ati reusit inca?

Cel mai mult imi doresc sa-mi dezvolt continuu cunostintele medicale si sa fiu la zi cu toate informatiile nou aparute in literatura de specialitate, iar apoi sa vizitez locuri noi si sa le aflu istoria si, nu in ultimul rand, sa invat sa merg pe bicicleta.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie

12. Daca ati putea transmite un lucru tinerilor absolventi de medicina, care ar fi acela?

As dori sa le transmit ca de acum incepe un drum greu dar si frumos, incununat atat cu satisfactii sufletesti cum nu au mai avut pana acum dar si cu momente grele, de cumpana, care ii va dezvolta intelectual si personal. Cand le va fi mai greu si vor incepe sa aiba indoieli, sa-si aminteasca de ce au ales acest drum si sa nu aiba niciun regret, pentru ca la momentul deciziei de a urma aceasta cale a fost exact ceea ce si-au dorit. 

„Indiferent ca spui ca poti sau ca nu poti, ai dreptate”, este o expresie care ar trebui sa-I calauzeasca indiferent de situatie si sa-i ajute sa inteleaga cat de importanta este auto-motivatia. Aceasta meserie este una vocationala, in primul rand. Sa nu permita nimic si nimanui sa le stirbeasca blandetea si stima de sine. 

Sa puna mereu pe primul loc pacientul si calitatea vietii acestuia. Munca grea le va fi rasplatita la momentul potrivit, dar pentru asta trebuie sa aiba ambitie si bunavointa, sa invete de la orice medic le iese in cale, pentru ca fiecare are ceva de oferit. Si nu in ultimul rand, sa aiba grija de sine, sa-si aloce timp pentru propria persoana pentru a face ce le aduce fericirea, si nu il ultimul rand, sa zambeasca.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment