Absolventă a Facultății de Medicină Generală, Dr. Aristia Mihăilescu a îndrăgit încă de la început specialitatea de oftalmologie pe care o practică și astăzi, cu mare dragoste față de pacienții dânsei. Pe doamna doctor o găsim în cabinetul dânsei din Policlinica Vitan, unde tratează zilnic zeci de pacienți cu diverse probleme oftalmologice.
1. Cine este Dr. Aristia Mihăilescu şi de unde pasiunea pentru această ramură? De ce oftalmologie și nu orice altă ramură a medicinei?
Am absolvit Facultatea de Medicină Generală, specialitatea de Oftalmologie, iar acum sunt medic primar oftalmolog. De ce nu altă ramură a medicinei? Pentru că oftalmologia este o specialitate frumoasă și mi-a plăcut încă din timpul facultații. Este potrivită pentru o femeie și mai puțin solicitantă ca forță fizică.
2. Cum arată o zi din viața dumneavoastră profesională?
Plină de consultații și fără un moment de pauză.
3. Cât de greu este pentru un medic oftalmolog să se realizeze în România?
Prin muncă nu este foarte greu și când o spun, o spun din tot sufletul. Cine vrea să se realizeze, se realizează prin multă muncă.
4. Când e indicat să fie făcut primul control oftalmologic și în ce constă?
Primul control se face încă de la naștere și constă în examen de pol anterior și de pol posterior de retină.
5. Pentru sănătatea ochilor, în scop preventiv, este necesar să mergem la oftalmolog, pentru control, dacă nu avem vreun simptom pe care l-am putea asocia unei boli? Dacă da, ce afecțiuni oculare ar putea fi descoperite, prevenite sau tratate din timp?
Da, prin controalele periodice pot fi depistate afecțiuni cu debut surd fără manifestări clinice cum este glaucomul.
6. În cazul afecțiunilor oftalmologice, apar semne înainte de instalarea unor boli cum ar fi cataracta sau glaucomul?
Controalele oftalmologice periodice pot depista unele afecțiuni înainte de manifestarea lor clinică prin semnele instalate, ca de exemplu: hipertensiunea oculară, modificarea de papilă, de nerv optic care nu au manifestare clinic sesizată de pacient dar pot semnifica debutul bolii de glaucom care are o evoluție insiduoasă cu pierderea definitivă a vederii fără tratament adecvat.
7. Practicaţi oftalmologia de mai bine de 25 de ani, consultând şi tratând copii şi adulţi, deopotrivă. Vă rog să ne spuneţi care sunt problemele pe care le vedeţi cel mai des?
Cel mai des întâlnite sunt afecțiuni acute infecțioase, de obicei conjuctivite alergice, infecțioase, vicii de refracție, cataracte, glaucom și afectiuni retiniene. Le-am enumerat în ordinea frecvenței apariției la consultația pacienților.
8. Care sunt defectele de vedere ce pot fi corectate chirurgical?
Viciile de refracție și cataracta sunt cele cu trimitere directă către chirurgie, cu recuperare sigură prin intervenție chirurgicală, însă totuși viciile de refracție pot fi tratate și cu ochelari de vedere. Prin viciile de refracție ne referim la miopie, hipermetropie, astigmatism acestea chiar sunt progrese ale clinicilor de intervenție și nu numai, există și chirurgia refractivă, este operație pe glob închis prin șlefuire cu laser a corneei și este operație de chirurgie refractivă prin introducerea în ochi a unei lentile ce corectează vederea, precum un ochelar intraocular.
9. Care este aportul tehnologiei în ceea ce privește intervențiile chirurgicale oftalmologice de astăzi, care sunt beneficiile?
În ultimii cincisprezece ani s-au făcut progrese extraordinar de mari în chirurgia oftalmologică astfel încât intervențiile chirurgicale au devenit din ce în ce mai puțin traumatizante. Ca un exemplu, acum cincisprezece ani, cu tehnica operatorie de atunci în intervențiile chirurgicale, pentru sutură se foloseau între opt și zece fire, însă acum nu se mai folosește niciun fir de sutură, incizia este de doi milimetrii, intervenția este foarte puțin traumatizantă iar recuperarea funcțională este foarte rapidă.
10. Care este cea mai mare frică a pacienţilor?
Eșecul tratamentului ar fi una dintre ele, însă frica reală este teama de intervenții chirurgicale.
11. Care considerați că este cea mai mare realizare profesională?
Apogeul profesional a fost atunci când am avut posibilitatea să practic intervenții chirurgicale.
12. Sfat pentru viitori rezidenti:
În afară de a învăța asiduu, să nu piardă niciun moment din timpul rezidențiatului, deoarece este singura perioadă în care pot acumula foarte multe cunoștințe, este singura perioadă, în care, din punct de vedere juridic „nu răspund pentru greșelile lor”, tot timpul în spatele lor există cineva care supervizează și îi împiedică să greșească.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.