INTERVIU Dr. Aniela Petrescu, medic specialist cardiolog, supraspecializat in imagistica cardiaca: „Este evident ca fara supraspecializare intr-un anumit domeniu nu se poate vorbi de excelenta”

INTERVIU Dr. Aniela Petrescu, medic specialist cardiolog, supraspecializat in imagistica cardiaca: „Este evident ca fara supraspecializare intr-un anumit domeniu nu se poate vorbi de excelenta”

Doctor Aniela Petrescu este un medic tanar si entuziast, care a petrecut un timp indelungat cu studii si cercetari in strainate. Pasionata de ceea ce face din prima clipa, a reusit sa intre prima la UMF, motiv pentru care nu a privit ca pe un sacrificiu munca si efortul depus in acest sens.

Considera ca fara supraspecializare intr-un anumit domeniu medical nu se poate vorbi despre excelenta, in cardiologie fiind mai usor de atins acest nivel tocmai datorita fragmentarii disciplinei in mai multe domenii de interes.

Despre perioada de studii si cercetare, cea mai inedita experienta este cea in timpul careia a invatat tehnici avansate de ecografie cardiaca, dezvoltand alaturi de alti medici, ingineri si fizicieni o noua tehnica ecografica, elastografia cardiaca, care permite determinarea gradului de elasticitate al muschiului cardiac.

Momentan stabilita in Germania, recunoaste despre locuitorii sai ca sunt caracterizati de politete si bune reguli de convietuire, precum si de cultul lucrului bine facut. Isi doreste insa sa revina treptat in Romania, sperand sa poata contribui la progresul medicinei din Romania.

  1. Ce v-a determinat sa alegeti cardiologia?

Complexitatea cardiologiei m-a fascinat dintotdeauna, am stiut de la inceputul studiilor de medicina ca aceasta trebuie sa fie specialitatea mea. Inca din timpul facultatii am facut stagii in strainatate si vazand progresele stiintifice si tehnologice in diagnosticul si tratamentul bolilor cardiace care salvau la propriu vietile pacientilor, cardiologia mi-a devenit pasiune. 

2. Cat de greu vi s-a parut sa intrati prima la UMF? Ce sacrificii v-au ramas in memorie?

“Prima” este un cuvant greu. Am obtinut intr-adevar punctajul maxim la examenul de admitere (100 de puncte din 100 posibile) si am intrat printre primii alaturi de olimpicii nationali, admisi fara examen. A fost o reusita importanta pentru mine la vremea aceea. Mi-a placut sa invat, drept urmare m-am pregatit temeinic pentru examenul de admitere, fiind pentru mine cel care avea sa imi decida viitorul. Nu am simtit in niciun moment ca fac vreun sacrificiu. Imi doream in primul rand sa ajung acolo, mai putin important mi s-a parut clasamentul in sine.

3. Ati ales sa lucrati in strainatate. Ce v-a placut la aceasta experienta si ce va determina sa va intoarceti in tara?

In ultimii ani de facultate la UMF Bucuresti m-am hotarat sa imi continui studiile in Germania. Am inceput rezidentiatul in cardiologie la Spitalul Universitar Heinrich Heine, din Düsseldorf. In 2016 mi-am incheiat doctoratul in stiinte medicale la Universitatea din Düsseldorf, si un an mai tarziu aveam sa castig o bursa de cercetare de la Societatea Germana de Cardiologie. Acest lucru m-a motivat extrem de mult, mi-am dat seama ca am avut dreptate sa cred, cu ani in urma, ca Germania imi va putea oferi sansa sa cresc prin propriile forte, fara a fi nevoie sa depind de vointa altora intr-un sistem social si academic nesigur.

In Germania am mai invatat ca un sistem functioneaza atunci cand exista reguli, iar acestea sunt respectate dintr-un puternic simt civic si nu de frica. Daca regulile nu sunt respectate, se analizeaza cauzele erorilor, se discuta, se cauta solutii profilactice, toata lumea invata si abia apoi apar sanctiunile. Acestea apar insa fara exceptii, fara sa se ia in considerare vreo ierarhie. Imi place sa lucrez intr-un sistem medical functional pentru ca am libertatea sa ma dezvolt in ce directie doresc, iar pacientii mei sunt corect tratati.

Intoarcerea mea in Romania se va intampla treptat si va fi, sper eu, definitiva in momentul cand voi simti ca pot sa aplic eficient ceea ce am invatat, aducand plus valoare. M-ar bucura enorm sa am sansa sa contribui la progresul medicinei, in special al cardiologiei din tara noastra.

4. Apreciati excelenta in domeniul medical? Ce va motiveaza sa va autodepasiti?

Medicina progreseaza extrem de rapid. Pentru mine sa cuprind cat mai multa informatie este un mod de a fi. Ceea ce usureaza excelenta in medicina in general, iar in cardiologie in mod special, este fragmentarea acestei discipline in mai multe domenii de interes, astfel fiind posibila aprofundarea cunostintelor intr-un anumit domeniu, prin supraspecializare. 

In Germania se practica pregatirea inca din rezidentiat in directia uneia dintre ramurile principale ale cardiologiei. De exemplu, eu am intrat in contact cu imagistica in cardiologie foarte devreme. Inca din anul 2 de rezidentiat la Spitalul Universitar din Düsseldorfam am efectuat stagiul de ecocardiografie. A urmat apoi un an de cercetare in ecocardiogafie la renumita Universitate Catolica Gasthuisberg din Leuven, Belgia. Aici am lucrat cu Prof. Jens-Uwe Voigt si Prof. Jan D’hooge intr-o echipa formata din medici, ingineri si fizicieni unde am invatat tehnici avansate de ecografie cardiaca. 

Impreuna am dezvoltat o noua tehnica ecocardiografica, elastografia cardiaca, posibila doar cu ecografia de inalta rezolutie temporala (‘Shear wave elastography by ultrafast imaging’) utilizata pentru determinarea gradului de „elasticitatea” al muschiului cardiac. Intre timp, rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (CT) au inceput sa joace un rol tot mai important in diagnosticul si planificarea interventiilor bolilor cardiace, ceea ce m-a determinat sa urmez un stagiu de RMN si CT cardiac la Spitalul Universitar din Leuven sub indrumarea Prof. Jan Bogaert, stagiu pe care l-am finalizat cu certificarea in rezonanta magnetica cardiovasculara prin examen la nivel european. 

Am absolvit in acest timp si un master in ‘Advanced Medical Imaging‘ la Universitatea Catolica din Leuven cu cea mai inalta distinctie, ‘Summa cum Laude’. Aici am invatat pe langa indicatiile folosirii tehnicilor avansate de imagistica, si despre formarea, prelucrarea si analiza imaginilor. 

Expertiza acumulata in imagistica medicala imi permite acum sa lucrez intr-o echipa specializata in boli cardiace structurale, inclusiv boli cardiace congenitale, la Spitalul Universitar Joahnnes Gutenberg din Mainz, in Germania, unde aprofundez si cardiologia interventionala, atat din perspectiva celui care manuieste cateterele, cat si a celui care ghideaza procedurile cu ajutorul ecografiei transesofagiene sau intracardiace. Astfel, imagistica mi-a facilitat drumul spre domeniul care ma atrage, fiind posibil sa integrez mare parte a noutatilor care apar intr-un ritm foarte rapid.

Departamentul de cardiologie al Spitalului Unversitar Johannes Gutenberg in Mainz este un centru de excelenta recunoscut international si include primul centru dedicat interventiilor minim-invazive, endovasculare, condus de Dr. Stephan von Bardeleben. Aici am sansa de a lucra cu tehnologii de ultima generatie in tratamentul interventional al bolilor structurale, cum ar fi guiding-ul cu sonde ecografice intracardiace si ultimele modele de dispozitive intracardiace si proteze valvulare. Este evident ca fara supraspecializare intr-un anumit domeniu nu se poate vorbi de excelenta.

5. Cum sunt medicii romani care lucreaza in strainatate? Ce calitati au si ce obiective ii definesc?

Medicii romani care au ales strainatatea, au plecat din mai multe motive, personale si profesionale. Un factor important il reprezinta mijloacele de care dispun acolo pentru a practica o medicina bazata pe dovezi, pentru a respecta ghidurile medicale in diagnosticul si tratamentul pacientilor. Rezultatele le sunt evaluate in mod obiectiv, critica este constructiva si nu primar punitiva, sistemul social este corect si eficient, ceea ce le da siguranta ca pentru a se realiza profesional depinde numai de ei.

Prin urmare, multi medici romani plecati in strainatate reusesc sa se realizeze pe plan profesional, iar activitatea medicala intr-un mediu corect a reprezentat sansa lor. Globalizarea si libertatea de circulatie intracomunitara forteaza selectia celor dedicati cauzei lor. Nu de putine ori, medicii romani sunt mai bine pregatiti in tarile adoptive decat medicii locali. Explicatia este simpla: cine vine de la 2500 km cu un bilet doar dus si cu tot ce are intr-un bagaj si in suflet va incerca tot posibilul sa isi implineasca visul.

6. Cum este perceput, din punctul dumneavoastra de vedere, un medic strain in Germania, de exemplu?

In Germania sunt reguli clare in toate domeniile. Daca le respecti, esti respectat. Iar asta se aplica si in spitale. Ideea ca nemtii sunt reci fata de straini e mai degraba o prejudecata, si probabil ca are legatura cu o comunicare mai dificila creata de limba germana, o limba destul de grea de altfel. La nivel profesional eu nu m-am lovit de probleme ce tin de rasism sau lipsa de ospitalitate din partea nemtilor.

Cred ca asta se datoreaza in primul rand educatiei civice pe care o au, dat fiind ca politetea si convietuirea umana se educa. In al doilea rand, ei au cultul lucrului bine facut, pe care daca tu ca medic strain ti-l insusesti, poti reusi chiar sa ajungi in elita domeniului in care lucrezi.

Citeste si: INTERVIU Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru

7. Colaborati si cu ingineri pentru a concepe o generatie noua de ecografe. Cat de dificila este pentru un medic o astfel de colaborare?

In 2017 am castigat o bursa de cercetare de la Societatea Germana de Cardiologie si asa am ajuns sa fac parte dintr-o echipa de experti in domeniul imagisticii cardiace, coordonata de profesorii Jens-Uwe Voigt si Jan D’hooge, in centrul de imagistica din Spitalul Universitar Gasthuisberg, Leuven, Belgia. 

Aici am avut sansa sa colaborez cu ingineri si fizicieni si am dezvoltat impreuna o tehnica noua de ecografie cardiaca, numita elastografie. Tehnica este posibila doar cu ajutorul unui ecograf special, construit de catre inginerii din echipa, capabil sa emita ultrasunete nefocusate – niste unde divergente – facand posibila ecografia cu rezolutie temporala extrem de mare, pana la 5000 de imagini pe secunda, in conditiile in care cu un aparat modern de ecografie utilizat in practica medicala de zi cu zi se lucreaza cu frecvente de maxim 100-150 de imagini pe secunda. Avand o rata de 5000 de imagini pe secunda, ecograful devine un fel de camera slow-motion, oferind noi parametri de analiza si diagnostic. 

Cu ajutorul acestei tehnici se pot observa detaliat undele de frecare (‘shear waves’) emise mecanic in tesutul miocardic, viteza de propagare a acestor unde fiind direct proportionala cu gradul de elasticitate (fibroza) al muschiului cardiac. Astfel, folosind acest ecograf experimental, am validat impreuna cu echipa din Leuven o noua tehnica diagnostica ce permite analiza structurii si functiei miocardice in cardiomiopatii (ex. amiloidoza, cardiomiopatie hipertrofica) si la pacientii cu transplant de inima. Aparatul experimental va evolua intr-un model de serie, implicatiile clinice fiind inovatoare si importante pentru pacientii cu afectiuni ale muschiului cardiac.

Sa lucrez in echipa de ingineri si fizicieni a fost o provocare pentru mine. Eu conduceam partea de cercetare clinica, iar la inceput imi era destul de greu sa urmaresc discutiile extrem de tehnice de inginerie, fizica, matematica si informatica din cadrul sedintelor saptamanale de grup unde raportam progresul cercetarii noastre.

E adevarat ca m-au atras dintotdeauna stiintele exacte, insa nivelul discutiilor de acum era extrem de ridicat, si am fost nevoita sa imi depasesc domeniul de expertiza (cardiologia clinica). M-a ajutat faptul ca am sustinut bacalaureatul in profilul matematica-informatica, dar nu indeajuns. Masterul in „Advanced Medical Imaging” m-a ajutat sa inteleg imagistica dintr-o perspectiva mai tehnica, de la formarea imaginii pana la analiza acesteia, sa inteleg limbajul inginerilor si mai ales sa integrez partea tehnica in bagajul meu de cunostinte clinice. 

Cercetarea in Leuven a fost o experienta unica si o provocare extrem de mare. Aici am inteles ca cercetarea adevarata inseamna sa creezi plus valoare, impingand limitele cunoasterii si gasindu-le aplicabilitate practica. Munca mea s-a finalizat cu articole publicate in reviste internationale cu factor de impact mare si prezentari la congrese internationale. In 2018 am luat locul 1 la concursul „Young Investigator Award” premiat de catre Societatea Europeana de Cardiologie, sectiunea de imagistica (EACVI).

Un an mai tarziu am fost invitata sa prezint lucrarea la Congresul Japonez de Ecografie din Naganoin cadrul unei sesiuni internationale alaturi de cei doi castigatori ai concursului „Young Investigator Award” din Statele Unite ale Americii si din Coreea. Am fost de asemenea onorata ca rezultatele cercetarii sa fie prezentate in sesiunea „Highlights” din cadrul Congresului European de Imagistica Cardiovasculara (EuroEcho) atat in Milano in 2018, cat si in Viena in 2019, sesiuni unde sunt prezentate cele mai importante aspecte stiintifice ale congresului.

8. Aveti incredere in inovatie si in ultimele descoperiri medicale? Cat de importante considerati ca sunt pentru medicina?

Cercetarea in medicina este esentiala pentru dezvoltarea tehnicilor de diagnostic si tratament. Insa pe langa cercetarea de calitate, la ora actuala se face si cercetare in masa in detrimentul calitatii, din dorinta de a acumula titluri si a accede la functii. Unii investigatori pretind ca au facut o inovatie, insa nu de putine ori rezultatele sunt redundante sau deja evidente, neaducand vreo noutate. Pe de alta parte se publica studii cu rezultate exagerate sau false, mai ales cand exista un interes al industriei medicale. Din pacate, cercetarea de slaba calitate in medicina poate afecta diagnosticul si tratamentul pacientilor daca nu este criticata si stopata la timp. 

9. Practica medicala sau cercetare? Daca ati fi pusa in situatia de a alege, care ar fi optiunea dumneavoastra?

Cred ca majoritatea dintre noi am ales medicina pentru a lucra cu oameni, a fi alaturi de ei in suferinta si a-i ajuta sa se vindece. Cu toate acestea, cercetarea este esentiala pentru progresul in medicina, si ei ii datoram ceea ce avem astazi la indemana. Cercetarea fundamentala necesita intr-adevar extrem de multa munca si dedicare, marile descoperiri in medicina fiind facute de cei care s-au dedicat in primul rand acesteia.

La fel de importanta este insa si cercetarea clinica ce se poate imbina armonios cu practica medicala. Eu nu as putea sa aleg exclusiv una dintre cele doua si imi doresc sa imi continui activitatea de cercetare si in viitor, alaturi de practica medicala.

10. Ce faceti cand nu cunoasteti un raspuns? La cine sau la ce surse apelati?

Intr-o lume in care medicina se dezvolta intr-un ritm atat de alert, intr-adevar cartile nu mai sunt suficiente. Particip foarte des la congrese si cursuri internationale dedicate domeniului de supraspecializare, invat continuu de la colegii din echipa, de la profesorii si mentorii mei, citesc articole de specialitate si nu in ultimul rand folosesc surse disponibile online pe internet de tip tutorial, webinars, interviuri cu experti, jurnale si reviste stiintifice.

11. Cum va vedeti pe plan profesional peste 5 ani? 

Mi-as dori ca peste 5 ani sa pot practica medicina in Romania cu acelasi entuziasm cu care o fac acum in vestul Europei, intr-un mediu academic si social functional si corect. 

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in strainatate?

Am invatat ca atunci cand sistemul social functioneaza corect, medicul se pune in slujba pacientului, lucreaza foarte mult in echipa, se concentreaza pe domeniul sau de supraspecializare si isi implineste visele cu propriile forte, invata din greselile sale si ale colegilor iar munca sa are valoare chiar si departe de “acasa”.

Citeste si: INTERVIU Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment