Dr. Cuzub Andrian are 30 de ani şi este medic specialist ORL, specialitate care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare şi a sinusurilor.
De ce aţi ales medicina?
Am ales medicina pentru că mi-a plăcut dintotdeauna să mă implic şi să găsesc soluţii la diferite probleme. Iar medicina este ca un rebus – mereu cauţi răspunsuri şi rezolvări. Iubesc oamenii, iubesc viaţa şi ȋmi place să contribui, să pot asigura o viaţă de calitate unui om.
Fiind bărbat mi-a plăcut mai mult ramura chirurgicală, ȋnsă am vrut un domeniu mai ȋngust şi astfel am ales ORL. Am simţit că mi se potriveşte prin meticulozitatea şi atenţia sporită la detalii pe care o impune.
Cum a fost rezidenţiatul ȋn otorinolaringologie?
Perioada rezidenţiatului a fost plină: munca efectivă de spital, combinată cu studii a făcut ca timpul să capete alte dimensiuni.
Rezidenţiatul l-am făcut ȋntr-un centru universitar, la spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi. Aici am ȋntâlnit foarte mulţi profesionişti de la care am avut de ȋnvăţat foarte mult. Eu am făcut parte dintr-o echipă foarte bună, a doamnei dr. Gina Stegaru, căreia ȋi mulţumesc pe această cale. Zilnic aveam de-a face cu cazuri foarte dificile şi interesante, astfel ȋnvăţam de la fiecare ȋn parte.
Citesti si INTERVIU Ana Maria Apostol, medic primar ORL: fiti oameni inainte de a fi doctori
Cum a fost interviul de angajare?
La angajare am susţinut un examen pe post. Este un examen dificil. Seamănă cu examenul de specialitate, ceva mai simplificat. La proba scrisă au fost 10 subiecte. Proba orală a constat ȋntr-un caz clinic prezentat ȋn faţa comisiei, alcătuită din 3 doctori primari. Din nou a necesitat timp pentru pregătire, a implicat emoţii şi, la final, bucuria succesului.
Cum aţi fost primit ca medic debutant?
Am ȋnceput să lucrez pe 22 octombrie 2018. Am fost tratat cald de către colegi şi de către conducerea spitalului. Mulţi dintre ei m-au ajutat să mă încadrez şi să mă adaptez cât mai repede .
Am avut colaborări frumoase cu mai multe specialităţi creând o echipă frumoasă și având rezultate bune alături de colegii mei din spital. Și cred în continuare că succesul într-un spital constă ȋn colaborare interdisciplinară, o etică de lucru care cuprinde disciplină, organizare şi ȋnţelegerea mediului de lucru.
Cum vedeţi viaţa la început de carieră medicală?
Munca la spital este foarte solicitantă atât fizic, dar mai ales psihic. Orice pacient îți lasă o părticică din el în gândurile tale. Dat fiind că petrec mult timp la spital am foarte puțin timp liber. De obicei îl petrec cu familia: facem plimbări, jocuri, citim împreună…
Recomandări pentru viitorii medici?
Otorinolaringologia este o specialitate frumoasă unde poți dezvolta atât ramura chirurgicală cât și medicală. Vreau să recomand tinerilor să aleagă orice specialitate medicală doresc. Important este să muncească cu perseverență, să empatizeze cu pacientul și să studieze cât mai mult! Să facă meseria cu drag, cu pasiune!
Planuri de viitor?
Vreau sa îmi adâncesc cunoștințele și să capăt experiență mai multă în toată patologia ORL participând la cursuri, conferințe şi workshopuri de specialitate.
Ȋmi doresc foarte mult să dezvoltăm endoscopia ȋn sfera ORL ȋn spitalul ȋn care activez. Fac tot posibilul ca pacienții să beneficieze de abilitățile mele ca specialist. Este foarte important pentru mine ca medic să ştiu că pacienţii sunt ȋncrezători ȋn actul medical.
De ce aţi ales să rămâneţi ȋn România?
Am ales România pentru că deşi uneori poate ţi se pare imposibil să te realizezi ȋn România, dacă ai idei şi eşti determinat să ai succes vei reuşi. Pentru că-n alte părţi lucrurile frumoase deja se fac, am ales să facem și acasă ceva frumos! Dacă nu o facem noi atunci cine?…
Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.