Doamna doctor Andreea Popa a decis sa se indrepte catre psihiatrie pediatrica deoarece a inteles ca multe dintre problemele adultilor isi au radacina in copilarie, prin urmare intervenind timpuriu pot fi prevenite multe dintre problemele de mai tarziu.
Aceasta este de parere ca psihiatrul si psihologul/psihoterapeutul trebuie sa colaboreze foarte bine, considerand ca pentru facilitatea comunicarii se poate implementa o forma legala prin care se stabilesc intalniri periodice intre cei doi specialisti.
Doctor Popa numeste o provocare initiala pe care a adus-o pandemia, cea a consultatiilor online, care insa a ajuns in prezent sa reprezinte o varianta de terapie la fel de sigura ca cea din cabinet.
Considera ca in abordarea multidisciplinara a pacientului, atunci cand exista nelamuriri, specialistii implicati trebuie sa aiba curajul sa puna intrebari si sa colaboreze cat mai strans, iar in ceea ce priveste sistemul de stat, unde cazuistica este mai grava si pacientii raman in acelasi loc o perioada mai lunga de timp, vede oportuna formarea unor grupuri de suport pentru parinti si pentru copii.
Ce anume v-a determinat sa va indreptati catre domeniul psihiatriei? Dar catre specializarea in tratarea copiilor si adolescentilor?
Pe parcursul stagiilor clinice din facultatea de medicina, lucrand in spitale cu pacienti cu diferite afectiuni, am observat ca, adeseori, componenta psihica juca un rol foarte important in ceea ce priveste evolutia starii de sanatate. Se intampla ca unii pacienti cu afectiuni mai grave sa faca fata mai bine bolii in timp ce altii, cu afectiuni mai usoare dar cu o stare psihica mai deteriorata, sa intampine dificultati mari si sa se vindece mai greu.
Pentru mine, atunci a fost momentul in care mi-a fost trezita curiozitatea de a afla cat mai multe despre creierul uman, iar in psihiatrie am gasit o modalitate prin care sa le pot fi alaturi oamenilor si sa ii ajut cu suferinta lor.
Am ales psihiatria pediatrica deoarece mi-am dat seama ca multe dintre problemele adultilor isi au radacina in copilarie, astfel ca, lucrand de timpuriu cu cei mici, putem preveni probleme care s-ar putea amplifica si ar putea avea repercusiunile mai apoi, in viata de adult.
Este mai dificila psihiatria decat psihologia?
Nu cred ca este indicat sa le comparam, ci mai degraba sa le vedem ca fiind doua domenii ce se completeaza.
Urmand facultatea de medicina am invatat cum functioneaza creierul, care este un organ la fel ca oricare altul, avand nevoie de un echilibru neurohormonal pentru a functiona optim. Ca psihiatru investighez cauzele medicale care ar putea duce la acele simptome, iar daca este nevoie pot fi recomandate diverse investigatii (exemplu: analize de sange) si chiar consulturi la alti specialisti.
Insa, in procesul terapeutic, o componenta extrem de importanta este psihoterapia, careia i se mai spune si „tratamentul prin vorba”. Psihoterapeutul este de cele mai multe ori un psiholog care dupa terminarea facultatii de psihologie a urmat o formare intr-o anumita forma de terapie.
De multe ori este nevoie de o abodare multidisciplinara pentru a crea un plan de tratament adecvat. De aceea, este esential ca psihiatrul si psihologul/psihoterapeutul sa colaboreze foarte bine. Fie ca se prezinta la psihiatru sau la psiholog/psihoterapeut, pacientii vor fi orientati mai departe in functie de nevoile fiecaruia.
Citeste si: INTERVIU | Gabriela Stroian, psiholog clinician si psihoterapeut
Cat de bine decurge in prezent in Romania colaborarea dintre psihologi si psihiatri? Ce ar putea fi imbunatatit din punctul dvs de vedere?
Cateodata, comunicarea dintre psihiatru si psihoterapeut poate fi mai dificila, ma refer in special la o conversatie intre cei doi, fie ea si telefonica. Pentru a avea loc este nevoie de sincronizare si, in general, de o buna gestionare a timpului. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca datele pacientilor sunt confidentiale si comunicarea dintre cei doi specialisti trebuie sa se faca intr-o forma legala, cu acordul parintilor si copilului/adolescentului.
Insa nu inseamna ca este imposibil sa se intample, am avut chiar si cateva cazuri in care psihoterapeutul a venit la consult impreuna cu pacientul si familia acestuia.
O solutie pentru facilitarea comunicarii ar fi implementarea unei forme legale prin care sa se stabileasca intalniri periodice intre cei doi specialisti.
Mai exista un mod prin care cei doi specialisti pot comunica, prin intermediul documentelor eliberate. De exemplu, daca pacientul este intr-un proces de terapie, psihoterapeutul poate elibera un document privind evolutia sa, de asemenea medicul psihiatru poate face anumite recomandari prin intermediul scrisorii medicale.
In clinica, comunicarea intre specialisti este mai facila. Dupa consultul initial la medicul psihiatru, poate urma completarea acestuia cu un set de teste la psihologul clinician, iar dupa aceea, daca este nevoie, se orienteaza pacientul catre o forma de terapie (care face parte din tratament), la un psihoterapeut. Cei trei specialisti comunicand, adesea, intr-un mod foarte activ.
Aveti experienta atat cu sistemul medical de stat cat si cu cel privat. Care sunt principalele provocari cand vine vorba despre sistemul de stat? Ce s-ar putea face pentru ca cele doua sisteme sa functioneze in armonie?
Ca rezident am lucrat intr-un spital de stat de urgenta, iar acolo cazuistica era foarte diferita, in sensul ca pacientii se pot afla intr-un stadiu evolutiv mai avansat al bolii si de aceea functiona preponderent pe baza de internare. Acum lucrez in sistemul medical privat care este un sistem de tip ambulatoriu, ceea ce presupune ca pacientul vine regulat la consultatie, la o anumita perioada de timp, in functie de nevoi.
Ca un exemplu general, dupa externare se poate recomanda dispensalizare in teritoriu. Ceea ce presupune ca pacientul, dupa ce a fost externat, sa poata sa aleaga sa-si continue tratamentul in sistem ambulatoriu (acesta poate fi de stat sau privat). De asemenea, in sistemul privat sunt doua posibilitati in care se poate face consultatia, decontata de catre casa de asigurari de sanatate (cu bilet de trimitere de la medicul de familie) sau cu plata, in functie de ce isi doreste pacientul. Si invers, se poate intampla ca un pacient din mediul privat sa necesite internare, iar aceasta sa se faca intr-un spital de stat.
O idee buna ar fi alcatuirea unor grupuri de suport atat pentru parinti, cat si pentru copii. Acest lucru ar fi benefic mai ales in mediul de stat, unde de multe ori cazuistica este mai grava si pacientii se afla in acelasi loc pentru o perioada mai lunga de timp.
Cat despre colaborarea dintre sistemul de stat si privat, din experienta mea, in specialitatea psihiatrie pediatrica cele doua lucreaza in armonie. Pacientul este liber sa isi aleaga in functie de nevoi si preferinte unde sa mearga, mai ales ca in multe situatii, in sistemul ambulatoriu privat se functioneaza la fel ca in cel de stat, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Citeste si: INTERVIU | Cătălina Daniela Lazăr, psiholog clinician și psihoterapeut
Cu siguranta ati intalnit si multe cazuri medicale impresionante. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.
Fiecare caz este deosebit in felul sau si trebuie tratat cu acelasi interes si seriozitate. Indiferent de tipul de problema cu care se confrunta pacientul, trebuie sa tinem cont ca, din perspectiva sa, aceasta este cea mai grea sau mai importanta problema atat din viata lui, cat si a familiei sale.
Din punctul dvs de vedere un psihiatru de succes trebuie sa fie afiliat la mai multe societati/ asociatii profesionale sau mai degraba sa fie apreciat si respectat de pacienti?
Relatia terapeutica este foarte importanta in tratarea pacientilor, dar si formarea medicala continua joaca un rol important. Cum medicina este o stiinta in continua dezvoltare, relatia cu ceilalti medici constituie un plus pentru ca prin intermediul acesteia se pot afla noi moduri de abordare si se pot impartasi sfaturi si sugestii.
La ce resurse apelati pentru dezvoltarea dvs profesionala? Cat de utile considerati ca sunt participarile la congrese sau la conferinte pentru un medic?
Formarea in psihoterapia Adleriana m-a ajutat sa imi largesc cunostintele, iar congresele si conferintele sunt intotdeauna de mare ajutor. Aici am oportunitatea de a vedea noi abordari, de a fi la curent cu cele mai noi descoperiri medicale si de a afla perspectiva altor medici. Atat congresele cat si conferintele sunt un bun prilej de a pune intrebari si a schimba opinii, iar toate acestea contribuie la dezvoltarea mea profesionala.
Te-ar putea interesa si: INTERVIU | Gheorghe Angelica Elena, psiholog clinician
Pandemia a dus la mai multe schimbari in ceea ce priveste interactiunea medic-pacient. Cum v-ati adaptat? Cum anticipati ca vor evolua lucrurile in acest sens in viitor?
Pandemia a produs multe schimbari si toata lumea, fie ca e vorba de pacienti sau medici, a trebuit sa se adapteze. La inceput a fost mai dificil, fiindca ne-am confruntat cu o situatie complet noua, insa adaptarea a venit treptat, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Un punct important a fost trecerea in mediul online, insa, in acelasi timp am crescut masurile de protectie si putem sustine in egala masura si consultatiile in cabinet, tinand cont atat de conditiile de siguranta impuse cat si de noile masuri de siguranta implementate intern.
Ne-am dat seama ca terapia se poate face atat online, cat si in cabinet, in completa siguranta. Acest fapt nu poate decat sa ne bucure si sa ne dea speranta ca putem ajuta cati mai multi pacienti. De aceea, echipa noastra se va extinde in curand, avand in plan deschiderea unui nou sediu si lansarea platformei de telemedicina.
Tinand cont de aceste aspecte, ii incurajam cu drag pe medicii psihiatri pentru copii si adolescenti, atat pe cei care deja au experienta in domeniu cat si pe proaspetii absolventi, sa ne caute cu incredere daca doresc sa se alature echipei Bellanima.
Intre un copil si un adolescent, care este cel mai dificil de diagnosticat si tratat? Care sunt patologiile cu care va confruntati cel mai des in practica clinica?
Pentru copil, familia joaca un rol foarte important. Daca familia e unita, problemele sunt mai usor de gestionat. De asemenea, micile schimbari din cadrul familiei pot produce adesea mari schimbari in toata dinamica acesteia. Trebuie sa tinem cont ca un copil accepta mai usor ajutorul familiei decat un adolescent. Pentru un adolescent, grupul de prieteni cantareste destul de mult, cu toate ca si el are nevoie foarte mare de sprijinul familiei.
La copii, cel mai adesea intalnim patologii de tipul tulburarilor de neuro-dezvoltare, pe cand la adolescenti avem de-a face in cele mai multe cazuri cu depresii, tulburari de anxietate sau obsesiv-compulsive.
Citeste si: INTERVIU | Dobre Ana Maria, psiholog clinician și psihoterapeut
Nu de putine ori, psihologii si mai ales psihiatrii sunt asociati cu probleme mintale grave, nebunie. Ce parere aveti despre aceasta prejudecata?
Deoarece adesea nu se vorbeste despre tulburarile psihice, acestea sunt percepute ca un balaur infricosator cu multe capete. Din pacate, sanatatea mintala este inca un subiect tabu in tara noastra, mai ales ca informatiile generale sunt preluate de la televizor, din filme sau de la stiri, unde de cele mai multe ori cazurile sunt duse la extrem.
Trebuie sa tinem cont ca toata lumea se confrunta la un moment dat in viata cu diverse dificultati pe plan psihic si trebuie sa intelegem ca fiecare are modul sau de face fata acestui soc emotional. Unii pot alege sa nu se exteriorizeze, facandu-i poate pe cei din jur sa creada ca totul este in regula. Pe de alta parte, altii pot sa aiba dificultati in viata de zi cu zi, confruntandu-se cu atacuri de panica sau alte simptome.
Din pacate, cat timp informarea despre tulburarile psihice nu se va face in mod corect, pentru ca populatia sa inteleaga ce presupun acestea, prejudecatile vor continua. Oamenii trebuie sa tina seama uneori ca este posibil ca unele simtome (pe care evitam sa le dam importanta) pot sa progreseze catre o problema serioasa care le poate afecta viata de zi cu zi. Acest lucru se poate intampla oricui, fie ca este o noutate sau o recurenta, dar atunci cand se petrece, este important sa apeleze la ajutor din partea specialistilor si sa caute sustinere din partea celor apropiati.
Cand nu cunoasteti un raspuns, la cine sau la ce apelati?
Cand am anumite nelamuriri, de cele mai multe ori citesc articole si carti de specialitate. Exista de asemenea posibilitatea de a ma consulta cu colegii sau cu indrumatorii mei. Avem si sedinte de grup periodice in clinica, iar acestea sunt de mare ajutor atat mie cat si colegilor mei.
Ce sfat ati putea oferi unui medic psihiatru aflat la inceput de drum?
In mod natural sunt diverse ingrijorari care apar in momentul in care incepem ceva nou, mai ales daca inainte nu am luat decizii singuri, ci impreuna cu indrumatorii nostri sau alti colegi. Important este sa ne aducem aminte mereu de ce ne-am ales aceasta meserie si sa ne ascultam pacientii cu acelasi interes si aceeasi pasiune pe care le-am avut la inceput.
Foarte important in abordarea multidisciplinara a pacientului este ca atunci cand avem nelamuriri sa punem intrebari si sa colaboram cat mai strans pentru a avea rezultate cat mai rapide si mai bune. Desi la inceput si eu am avut diferite temeri, specialistii cu experienta din echipa Bellanima m-au ajutat imediat si am avut o colaborare buna.
Interactiunea cu oamenii cu care lucrezi este importanta, iar clinica urmeaza sa isi extinda echipa cu noi psihiatri, terapeuti aba si psihoterapeuti pe care ii asteptam cu nerabdare sa ni se alature. Sfatul meu este ca doar impreuna putem sa ajutam un numar cat mai mare de familii, iar cresterea prefesionala in cadrul unei echipe cu experienta in domeniul psihiatriei si psihoterapiei, orientata spre dezvoltarea profesionala si individuala, poate fi doar benefica noua tuturor.
Ești psiholog sau medic psihiatru și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.