9 cărți care te vor pregăti pentru cariera în medicină, cu bune și cu rele

9 cărți care te vor pregăti pentru cariera în medicină, cu bune și cu rele

Domeniul medical este vast, fascinant și unul dintre cele indispensabile vieții așa cum o cunoaștem. Deși mai sunt multe necunoscute legate de corpul uman și de modul în care acesta funcționează, medicina modernă este una eficientă și ne ajută să avem standarde de viață crescute. 

Experții din domeniu își petrec mulți ani perfecționându-se și descifrând tainele medicale. De-a lungul vieții ei citesc, memorează milioane de informații sau aplică proceduri din cărți complexe și, cu toate acestea, nu totul se poate învăța din cărți de specialitate. Sunt unele experiențe care pur și simplu sunt trăite sau poți fi învățate din poveștile altora de viață. 

Citește și 5 lucruri pe care orice doctor ar trebui să le știe

Un bun medic nu este doar cel care știe să diagnosticheze, să trateze ori să prevină, ci și cel care știe cum să comunice, să colaboreze sau să fie un lider eficient. Fie că ești student la medicină, medic rezident, medic specialist sau pur și simplu un pasionat al domeniului medical, sunt câteva cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta dacă dorești să excelezi.

Ca în toate celelalte meserii, cea de medic presupune cunoașterea unor principii din psihologie, deținerea unui talent oratoric și a unor cunoștințe de comunicare sau abilități de leadership. Toate acestea se vor regăsi în recomandările din acest articol.

Mind Map de Barry Buzan și Tony Buzan

De cinci decenii, Tony Buzan este liderul învățării și cercetării educaționale cu tehnica sa revoluționară Mind Map. Autorul pornește de la premisa că oamenii au evoluat să gândească și să comunice prin imagini. Cu toate acestea, pe măsură ce omenirea a înaintat spre o societate bazată pe limbaj, oamenii au pierdut legătura cu modul nostru natural de a gândi și astfel, generații întregi de oameni au fost forțate să învețe și să gândească în primul rând în cuvinte. 

Deși cuvintele sunt un instrument eficient pentru a comunica și absorbi informațiile, ele nu sunt un mod eficient de a învăța sau memora informațiile respective. Tony Buzan oferă exemplele lui Leonardo Da Vinci și ale altor mari oameni de știință pentru a sublinia importanța menținerii creativității prin intermediul folosirii imaginilor și pentru pentru a dezvolta modul în care învățăm în mod natural – prin asociere și gândire „de rețea” (sau bazată pe hartă). Aceasta carte este potrivită pentru oricine dorește un mod practic de a-și îmbunătăți capacitatea de a învăța și de a-și aminti informațiile. Din aceasta poți învăța să gândești structurat, clar și să ierarhizezi și să ordonezi în funcție de subiect, importanță sau chiar domeniu. 

Citește și Podcast-uri medicale străine pe care merită să le asculți în 2020!

Al doilea soare de David Oliver Relin (Second Sons)

Această carte este dovada că progresul tehnologic sau al procedurilor nu trebuie neapărat să fie costisitor, ci poate fi făcut cu multă muncă și dedicare. „Al doilea soare” este povestea adevărată de neuitat a doi medici oftalmologi cu tehnici diferite, dar cu un țel comun, acela de a scăpa lumea de orbirea prevenibile.

Dr. Geoffrey Tabin a fost „băiatul rău” al clasei sale la Harvard Medical School. Dr. Sanduk Ruit a crescut într-un sat îndepărtat din Himalaya, unde orbirea cataractei – ușor de vindecat în spitalele moderne – echivalează cu o epidemie. Împreună, au fost pionierii unei noi metode chirurgicale, prin care au contribuit la refacerea vederii la peste 4 milioane de oameni – totul pentru aproximativ 20 de dolari pe operație.

Motivațională și inspirațională, cartea îți va oferi și o dovadă de curaj. Cartea îți va arăta, de asemenea, puterea unică pe care orice medic o deține pentru a face o diferență reală și măsurabilă în această lume.

Cu ultima suflare de Paul Kalanithi (When Breath Becomes Air)

Emoționantă și plină de substanță, așa ar putea fi caracterizată cartea neurochirurgului Paul Kalanithi. Acesta te va duce într-o călătorie personală, în timp ce descrie evenimente definitorii de-a lungul vieții sale, încercând să găsească răspunsul la întrebarea universală; „Ce face ca viața umană să merite trăită?”. 

Această explorare profundă a uneia dintre cele mai semnificative întrebări cu care ne confruntăm cu toții, te va lăsa, probabil, cu mai multe întrebări decât răspunsuri, dar oferă o perspectivă puternică a unui om care se confruntă cu propria sa mortalitate. Stăpânită de filosofie și plină de neuroștiință, această carte îi va lăsa pe cei mai critici cititori dezarmați de rezistența lui Kalanithi în fața morții.

 Complicații de Atul Gawande (Complications)

Cartea „Complicații” îi aparține unuia dintre medicii chirurgi care nu e doar extrem de bun în meseria sa, ci așterne pe hârtie poveștile sale care dau de gândit oricărui profesionist.

În „Complicații”, Dr. Gawande împărtășește cazuri provocatoare și probleme cu care s-a confruntat ca chirurg în formare și în practică. Acest medic scrie într-un stil onest și emoționant, cartea fiind una potrivită pentru orice medic aspirant. Dr. Atul Gawande este chirurg la Brigham și Women’s Hospital și militează pentru îmbunătățirea calității îngrijirii pacientului.

Citește și Biblioteca traditionala vs. Biblioteca digitala

Mai bun de Atul Gawande (Better)

Aceasta este o altă carte a lui Atul Gawande, dar are un subiect destul de comun, însă nu foarte discutat, și anume constanta luptă a medicilor de a face bine în condiții mai dificile precum stres, oboseală, resurse limitate sau abilități imperfecte. 

În această carte Atul Gawande analizează efectele eșecului medical, dar și cum poate fi obținut succesul în profesie complexă și plină de riscuri. 

El discută dilemele etice ale participării medicilor la injecții letale, examinează influența banilor asupra medicinei moderne și povestește istoricul spălării mâinilor ca practică curentă în medicină. Și precum și în cealaltă carte, Gawande ne oferă o privire asupra propriei sale vieți în calitate de chirurg practicant, oferind o relatare sinceră a muncii într-un domeniu în care greșelile sunt inevitabile și totodată de neconceput.

Puterea obișnuinței de Charles Duhigg (The power of habit)

Citită de milioane de oameni de pe întreg globul, această carte este o lectură interesantă pentru orice medic interesat să-și schimbe propriile obiceiuri sau să-și ajute pacienții pentru a putea să își schimbe viețile în bine.

Duhigg spune că suntem cu toții produsul „alegerilor pe care le facem în mod deliberat la un moment dat și la care apoi nu ne mai gândim, dar pe care continuăm să le facem, de multe ori în fiecare zi”. Cartea descrie modul în care lăsăm obiceiurile inconștiente să guverneze majoritatea deciziilor pe care le luăm și, în final, întreaga noastră viață. Obiceiurile sunt cu siguranță utile, ele ne eliberează de la „a ne gândi constant la comportamente de bază” și ne permit să ne concentrăm pe activități mai solicitante. Problema este atunci când aceste obiceiuri încep să devină distructive, mai degrabă decât constructive.

Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman (Thinking, Fast and Slow)

Această carte se referă la luarea deciziilor și propune ca toți să luăm decizii în două moduri: gândire rapidă, intuitivă și gândire mai lentă, rațională. Deși acest lucru poate fi citit lent în unele părți, Kahneman evidențiază exemple fascinante din lumea reală pentru a ne face să înțelegem.

Cartea oferă o perspectivă intrigantă a modului în care oamenii permit în mod inconștient prejudecăților să le influențeze deciziile, precum și a scurtăturilor pe care le folosesc pentru a face judecăți de valoare și a lua decizii. Dacă vrei să fii un bun profesionist și un medic desăvârșit, trebuie să citești această carte. Cu siguranță atunci când vei lua o decizie vei gândi de două ori. 

Citește și Carti pe care trebuie sa le aiba orice student la medicina

Ghid pentru o viață împlinită. Arta antică a bucuriei stoice de William B Irvine (A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy)

Pentru o carieră de succes, dar și pentru rezultate excepționale, fiecare om trebuie să fie mai întâi echilibrat cu sine însuși și cu alegerile pe care le face. De la această idee pornește și William B.Irvine, autorul cărții „Ghid pentru o viață împlinită. Arta antică a bucuriei stoice”

Scrisă precum un ghid pentru o viață bună, cartea lui Irvine oferă o prezentare revigorantă a stoicismului, arătând cum această filozofie străveche ne poate îndrepta către o viață mai bună. Folosind ideile și tehnicile practice ale stoicilor, Irvine oferă o foaie de parcurs pentru oricine caută să evite sentimentele de nemulțumire cronică care ne afectează deseori pe toți.

Irvine analizează diverse tehnici stoice pentru obținerea liniștii și arată cum să punem aceste tehnici să funcționeze în propria noastră viață. În timp ce face acest lucru, își descrie propriile experiențe în care practică stoicismul și oferă sfaturi valoroase.

Pentru medici această carte este cu atât mai folositoare deoarece ei se întâlnesc adesea cu suferința în toate formele sale, suferință care nu îi poate lăsa impasibili. Dacă vei citi această carte, vei învăța cum să minimizezi îngrijorările, cum să nu te lași pradă trecutului, cum să faci față insultelor, bătrâneții și ispitelor distractive precum faima și averea. 

Vei învăța de la Marcus Aurelius importanța de a prețui doar lucrurile cu adevărat valoroase,  iar de la Epictet de  fi mai mulțumit de ceea ce ai.

Permanent la timpul prezent de Suzanne Corkin (Permanent Present Tense)

Această carte urmărește povestea pacientului Henry Molaison a cărui pierdere completă a memoriei a ajutat la moduri mai profunde de înțelegere a funcționării creierului uman. Ea explorează amnezia pe care Henry a dezvoltat-o în urma unei intervenții cerebrale fără precedent pentru epilepsie severă, un handicap unic care l-a făcut „standardul de aur pentru studiul amneziei”.

În timp ce operațiunea a avut un „cost extraordinar pentru el și familia sa”, amnezia permanentă pe care a generat-o s-a dovedit a fi o amploare neașteptată a științei, „un câștig de preț în căutarea bazelor învățării și a memoriei”.

Nu este doar o carte, este un omagiu adus lui Henry Molaison a cărui situație tragică a făcut posibilă umplerea unui gol imens de informații în neuroștiință, despre cum creierul funcționează și se schimbă de-a lungul vieții. 

Concluzie 

Fie că sunt scrise de medici chirurgi, de urgență, filozofi, pshilogi ori pur și simplu autori cu un dar al scrisului de neegalat, aceste cărți te vor ajuta să fii un medic mai bun și o persoană echilibrată. De la povestirea unor experiențe din timpul studiilor ori la unor schimbarea obiceiurilor zilnice, ele au ajutat sute de mii de medici de pretutindeni să vadă lucrurile într-o nouă perspectivă și să fie mai îngăduitori cu ei înșiși.

Lista aceasta nu este una exhaustivă. Ne poți spune dacă ai citit vreuna din listă sau dacă ai altele care ți-au schimbat viața sau parcursul profesional  și dacă da, cum.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment