In prezent, tot mai multi medici aleg sa profeseze in afara granitelor Romaniei. De ce? Explicatiile sunt variate insa, in principiu, motivele tin de experienta, echipament si salariu. Majoritatea recunosc ca aceasta plecare ar fi temporara si ar dori sa se reintoarca in tara. Si aici apar cateva discrepante, pentru ca nu peste tot specializarile medicinei coincid sau sunt recunoscute.
In Europa, lucrurile sunt putin mai simple: se pot echivala anii de experienta, chiar daca specializarea in sine difera ca perioada si stagii (detalii aici), insa in Statele Unite ale Americii este cu totul si cu totul alt sistem. In primul rand, cei care vor sa aleaga acest drum trebuie sa aiba diploma de licenta in biologie sau chimie, sa dea un test MCAT – Medical College Admission Test (care masoara cunostintele in domeniul stiintific, capacitatea de a gandi in situatii extreme si scrisul clar), sa aiba scrisori de recomandare, activitati extracuriculare si competente in domeniu. Universitatea de Medicina dureaza 4 ani, structurati in 2 ani pre-clinici si ultimii 2 ani clinici. Dupa terminarea ei urmeaza rezidentiatul, care se incadreaza intre 3 si 7 ani. Din pacate pentru studentii straini este foarte dificil sa studieze din cauza legilor, echivalarilor dar si a costurilor foarte ridicate (Universitatile din SUA sunt cele mai scumpe). Insa, daca pasiunea depaseste notiunea timpului si exista posibilitati financiare, odata ce terminati aceasta facultate veti avea acces la una dintre cele mai bune educatii medicale, insotita de o diploma pe masura ( mai multe detalii aici ).
“International student applying to medical universities in USA must bear in mind that he will, unfortunately, be at a disadvantage to local students because publicly funded colleges are required to put part or all of their state funds towards students who are residents of the school’s state. This is mainly to ensure that there are enough doctors for the area, but it can put international students at a huge disadvantage in the selection process. You can always apply to private universities, but, of course, these will be more expensive. Each student will need to weigh the pros and cons of each choice that is available, and apply to the school that is right for him or her”
Facultatea de Medicina din Romania este recunoscuta la nivel international si este una dintre cele mai cautate de studentii straini. Acestia sunt atrasi in primul rand de calitatea si volumul informatiilor, pentru ca la noi se pune accent intai pe teorie si apoi pe practica, dar si de costurile scazute, atat ale universitatii dar si ale stilului de viata. Studentii straini pot alege modulul de engleza si vor studia in aceeasi locatie cu cei de la modulul de romana, avand astfel parte de o experienta multiculturala vasta. In Romania, in urma examenului de admitere pe baza punctajului, studentii pot beneficia de invatamant gratuit, iar in timpul facultatii pot avea bursa de merit. Mai multe detalii veti gasi aici.
Oriunde in lume, Facultatea de Medicina este dificila din multe puncte de vedere (atat din cauza volumului foarte mare de informatii si a perioadei lungi de studiu, dar si din cauza resurselor financiare), insa daca ti-ai stabilit prioritatile de la bun inceput si esti sigur ca acesta este “drumul” tau o sa beneficiezi de sansa de a invata tainele unuia dintre cele mai impresionante mecanisme – organismul uman!
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.