Vaccinul, după cum știm cu toții, este un produs medicamentos biologic care are ca scop inducerea unui răspuns imun și implicit protecție imună dobândită față de o anumită boală infecțioasă.
Vaccinurile pot conține agentul patogen întreg, atenuat sau dezactivat. Ajuns în organism, produsul activ din vaccin induce un răspuns imun prin stimularea sistemului imunitar, cu inducerea unei memorii imune ce va avea ca scop recunoașterea ulterioară și distrugerea agentului patogen, odată ce a intrat în organism.
Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Această protecție imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (poate dura săptămâni sau chiar luni) în funcție de vaccin și este de lungă durată.
Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei.
Citește și: Mituri despre noul coronavirus, demontate de specialisti
1. Vaccinul poate provoca boala împotriva căreia este făcut
Realitatea arată că este extrem de puțin probabil ca un vaccin să cauzeze apariția bolii împotriva căreia este făcut. Majoritatea vaccinurilor folosesc viruși sau bacterii care sunt inactive, adică moarte, iar acest lucru nu poate provoca debutul unei boli. Sunt doar câteva vaccinuri care conțin organisme vii, iar în momentul vaccinării, acele organisme pot duce la un caz ușor de boală. De exemplu, vaccinul împotriva varicelei poate determina ușoare erupții cutanate, iar acest lucru nu este dăunător, arată că vaccinul funcționează.
2. Vaccinurile conțin multe ingrediente dăunătoare
În realitate vaccinurile au în compoziția lor ingrediente care permit administrarea produsului în condiții de siguranță și produse patogene într-o doză care este mai mică decât doza la care suntem expuși în mod natural din mediul înconjurător. Orice substanță poate fi dăunătoare dacă este administrată în doze mari, chiar și apa.
Thimerosal, un compus care conține mercur, este un conservant utilizat pe scară largă pentru vaccinurile care sunt fabricate în flacoane cu mai multe doze. De asemenea, suntem expuși în mod natural mercurului prin consumul fructelor de mare, prin folosirea lentilelor de contact sau altele.
Totodată, un alt compus, Formaldehida, care este utilizat în producerea vaccinurilor este găsit și în produse de uz casnic și mobilier, cum ar fi covoare, tapițerie, produse cosmetice sau markeri pentru vopsea, însă doza folosită la vaccinuri este mult mai mică decât cantitatea la care suntem expuși zi de zi. De asemenea, un vaccin poate conține și aluminiu, de obicei, aproximativ 0,125 mg până la 0,625 mg pe doză, fiind o doză mult mai mică față de cât consumă o persoană zilnic din alimente, apă potabilă sau medicamente.
Citește și: COVID-19 | Cum sa eviti fakenews și dezinformarea
3. Copilul nu trebuie vaccinat dacă toți ceilalți copii din jurul său sunt deja vaccinați
Realitatea spune că imunizarea are loc atunci când o mare parte a populației dintr-o comunitate este imunizată împotriva unei boli contagioase, astfel se reduce șansa unui focar. Femeile însărcinate, sugarii și persoanele care au probleme cu imunitatea care nu pot primi vaccinuri sunt dependenți de acest tip de protecție. Așadar, dacă o mare parte a oamenilor se bazează pe imunizarea celorlalți ca metodă de prevenire a infecțiilor cauzate de boli care pot fi prevenite de vaccin, imunitatea comunității va dispărea foarte repede.
Cercetările științifice nu susțin aceste afirmații conform cărora vaccinarea este nesigură. Oamenii de știință consideră că vaccinurile întăresc sistemul imunitar și nu au legătură cu producerea autismului. Imunitatea naturală poate fi uneori mai puternică decât imunitatea dobândită prin vaccin, dar dobândirea imunității implică în mod natural expunerea copiilor la riscuri inutile pentru sănătate. Miturile anti-vaccinare nu ar trebui să fie un motiv de descurajare a părinților de la vaccinarea copiilor lor. Vaccinarea este necesară pentru a scădea numărul bolilor care pot fi prevenite prin vaccin.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.