Site icon MEDIjobs

Pneumologia, o specialitate căutată și de viitor: de ce să devii medic pneumolog?

medic pneumolog

Încă de la începutul pandemiei, societățile din întreaga lume și-au resetat starea de normalitate – viața și cariera, relațiile interpersonale, obiceiurile și activitățile, interacțiunea cu ceilalți, toate  au fost afectate de pandemie fără a avea timp să reacționăm. Printre cei care poartă greutatea acestei crize în sănătate se numără în special lucrătorii din sănătate.

Printre cele mai căutate specialități medicale în perioada pandemiei – deși erau în cerere crescută și înainte de criză – se numără medicina de urgență, bolile infecțioase și pneumologia (și asistența medicală pe aceste secții).

Astăzi vorbim despre motivele pentru care pneumologia este o specialitate de viitor și post-COVID-19, ce înveți la rezidențiat și ce înseamnă să fii medic pneumolog și care sunt avantajele acestei cariere medicale.

Pneumologia în pandemie 

Încă de la primul val al pandemiei, am observat că infecția cu coronavirus se manifestă cel mai grav prin apariția problemelor respiratorii severe, care adesea duc la pneumonie și chiar la deces, într-un timp scurt. Pentru că aproape 15% dintre cazurile de COVID-19 ajung atât de grave, pacienții cu probleme mari de respirație necesită suport cu oxigen în spital, iar 5% cu infecție critică au nevoie de ventilator.  

În general, pneumologii sunt cei care ajută rapid și eficient în aceste cazuri. Ei folosesc metode specifice de diagnostic și tratament al problemelor pulmonare și lucrează cot la cot cu secțiile de urgență și ATI pentru a ajuta pacienții, oferind și suport cu ventilație pacienților. 

Această situație a scos în evidență și mai mult faptul că pneumologia este o specialitate foarte importantă, în condițiile în care există șanse mari ca în anii următori să existe valuri recurente de pneumonii, fie ele asociate cu COVID-19 sau nu.  

Citește și: Top 10 joburi pentru medici: care sunt cele mai căutate specialități medicale, în pandemie?

Ce este pneumologia?

Pneumologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea,

tratarea şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin

mijloace nechirurgicale, conform curriculumului de pregătire în specialitatea pneumologie.

În mod surprinzător, această alegere nu este una foarte populară printre studenții la medicină. Mulți cred că este și una plictisitoare sau neplăcută, că se tratează doar cazuri de tuberculoză și se lucrează cu pacienți vulnerabili (oameni ai străzii, de exemplu). Aici merită menționat că, în România, se întâlnește adesea denumirea de pneumoftiziologie – ftiziologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul tuberculozei pulmonare.

Însă, din contră: partea cea mai interesantă – și chiar unul dintre avantajele de-a alege pneumologia – este chiar diversitatea de oportunități și de cunoștințe critice pe care le oferă pentru a rezolva cazuri foarte dificile și diverse. 

Pneumologia se ocupă cu probleme medicale variate: boli infecțioase, oncologie toracică, apnee, boli respiratorii cronice, la alergii respiratorii, boli profesionale, boli autoimune, tuberculoză, infecția cu HIV, hipertensiune pulmonară, fibroză chistică, consiliere anti-fumat etc..

Ce înveți la rezidențiatul în pneumologie? 

Rezidențiatul pe această specialitate medicală durează 5 ani, cu 200 de ore didactice și stagii în diverse direcții:

De asemenea, poți opta și pentru specialitatea de Pneumologie pediatrică, iar rezidențiatul durează tot 5 ani de zile.

Ce face un medic pneumolog?

Un pneumolog este un medic de medicină internă specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor și ale bolilor care afectează sistemul respirator: de la căile respiratorii, la organe și mușchi (cavitatea nazală, gură, faringe, laringe, trahee, plămâni, bronhiile, bronhiole, alveole etc.).

Un medic pneumolog poate diagnostica și trata probleme respiratorii care apar din cauza infecțiilor, a inflamației, a tumorilor sau a bolilor autoimune și lucrează adeseori cu cardiologi, când problemele respiratorii ale pacientului sunt asociate cu cele cardiovasculare (simptome precum dureri în piept și dificultăți în respirație sunt specifice ambelor domenii).

La fel ca alte specialități interdisciplinare, în calitate de pneumolog poți alege să te focusezi pe o competență, precum somnologie, alergologie, managementul serviciilor de sănătate, endoscopie bronșică etc..

Pe scurt, poți să practici medicina internă, să realizezi tehnici intervenționale (bronhoscopii, toracoscopii), ventilație invazivă și noninvazivă în spital și la domiciliu, să lucrezi pe secția ATI sau chiar în sănătate publică.

Totodată, pneumologii cunosc foarte multe proceduri și investigații pentru a diagnostica și monitoriza corect pacienții cu probleme respiratorii. Vei lucra cu:

Citește și: INTERVIU | Dr. Rodica Lucia Robu, medic specialist pneumologie

Salarii și sporuri ale medicilor pneumologi în 2020

În ceea ce privește salariile cadrelor medicale din România, în sistemul medical de stat, acestea au crescut de doi ani încoace pentru a atrage candidați pe piața muncii și a corecta deficitul de medici și asistenți. 

În România, salariile lucrătorilor medicali sunt reglementate de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform acesteia, salariile celor din unitățile medico-sanitare din România arată astfel:

Dar, pe lângă salariul de bază, medicii pneumologi pot primi și diferite tipuri de sporuri, în funcție de condițiile de muncă. Pentru că secția de pneumologie nu este una lipsită de riscuri, ci din contră, există condiții deosebit de periculoase în anumite secții, salariul unui pneumolog poate ajunge chiar dublu. 

Sporurile personalului medical sunt reglementate de Regulamentul-cadru din 29 martie 2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017. 

Astfel, în ceea ce privește salariații care lucrează în pneumologie:

Există un spor de la 65% până la 85% din salariul de bază pentru:

Spor de până la 50% din salariul de bază pentru:

Comitetul director din Spitalul Tichileşti – leprozerie, unităţi de pneumoftiziologie (spitale şi sanatorii), Institutul de Pneumoftiziologie “Prof. dr. Marius Nasta” Bucureşti, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular “Foişor” Bucureşti, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T Nicolau”, centrele de transfuzie sanguină regionale/judeţene şi al Municipiului Bucureşti, serviciile de ambulanţă, spitalele de psihiatrie, unităţile de recuperare neuromotorie, recuperare neuropsihomotorie, recuperare neuromusculară şi recuperare neurologică, institutele de medicină legală.

Spor de 10% din salariul de bază pentru:

Spor de la 10% la 15% din salariul de bază pentru:

De ce să alegi pneumologia: avantaje 

Pneumologia este o specialitate clinică, nu chirurgicală, prin urmare este recomandată celor care vor un echilibru între ordine și lucru sub presiune, între rutină și noutate, combinând cunoștințele medicale cu utilizarea imagisticii medicale și a diferitor proceduri și investigații. 

Această specialitate este cu atât mai necesară nu doar din cauza pandemiei care amenință sănătatea sistemului respirator. Dar și din cauza creșterii procentului populației îmbătrânite, care este direct proporțională cu creșterea numărului de pacienți bolnavi cronici și cu probleme respiratorii (cauzate de vârstă, de abuz de substanțe precum fumatul etc.).

Citește și: COVID-19 | Pandemii care au afectat omenirea, de-a lungul timpului: ce rol ocupă COVID-19 în istorie?

Iată de ce merită să alegi pneumologia ca specialitate la rezidențiat:

Sunt nenumărate (satisfacțiile profesionale): te simți bine când un pacient îți mulțumeste că  respiră mai bine după ce i-ai prescris un bronhodilatator, sau când are un somn liniștit datorită ventilației non-invazive, descoperirea întâmplătoare a unei tumori pulmonare în stadiu incipient la un examen de rutină care, practic, salvează viața pacientului. Sunt doar câteva exemple. – Ion Andrei, medic rezident pneumologie

Citește aici interviul complet cu Ion Andrei, medic rezident pneumologie.

Desigur, există și aspecte mai challenging, așadar este bine să te întrebi dacă ești OK cu:

Această meserie nu este una ușoară, însă nici extrem de dificilă. Înveți și aplici foarte multe cunoștințe de medicină, ajuți oamenii să respire și chiar salvezi vieți. Aflată la intersecția atâtor discipline, pneumologia este o specialitate interesantă, dar și necesară în ziua de azi, care trebuie luată în serios nu doar de medici, dar și de comunitate, pentru a-i reda importanța binemeritată.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version