Pneumologia, o specialitate căutată și de viitor: de ce să devii medic pneumolog?

Pneumologia, o specialitate căutată și de viitor: de ce să devii medic pneumolog?

Încă de la începutul pandemiei, societățile din întreaga lume și-au resetat starea de normalitate – viața și cariera, relațiile interpersonale, obiceiurile și activitățile, interacțiunea cu ceilalți, toate  au fost afectate de pandemie fără a avea timp să reacționăm. Printre cei care poartă greutatea acestei crize în sănătate se numără în special lucrătorii din sănătate.

Printre cele mai căutate specialități medicale în perioada pandemiei – deși erau în cerere crescută și înainte de criză – se numără medicina de urgență, bolile infecțioase și pneumologia (și asistența medicală pe aceste secții).

Astăzi vorbim despre motivele pentru care pneumologia este o specialitate de viitor și post-COVID-19, ce înveți la rezidențiat și ce înseamnă să fii medic pneumolog și care sunt avantajele acestei cariere medicale.

Pneumologia în pandemie 

Încă de la primul val al pandemiei, am observat că infecția cu coronavirus se manifestă cel mai grav prin apariția problemelor respiratorii severe, care adesea duc la pneumonie și chiar la deces, într-un timp scurt. Pentru că aproape 15% dintre cazurile de COVID-19 ajung atât de grave, pacienții cu probleme mari de respirație necesită suport cu oxigen în spital, iar 5% cu infecție critică au nevoie de ventilator.  

În general, pneumologii sunt cei care ajută rapid și eficient în aceste cazuri. Ei folosesc metode specifice de diagnostic și tratament al problemelor pulmonare și lucrează cot la cot cu secțiile de urgență și ATI pentru a ajuta pacienții, oferind și suport cu ventilație pacienților. 

Această situație a scos în evidență și mai mult faptul că pneumologia este o specialitate foarte importantă, în condițiile în care există șanse mari ca în anii următori să existe valuri recurente de pneumonii, fie ele asociate cu COVID-19 sau nu.  

Citește și: Top 10 joburi pentru medici: care sunt cele mai căutate specialități medicale, în pandemie?

Ce este pneumologia?

Pneumologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea,

tratarea şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin

mijloace nechirurgicale, conform curriculumului de pregătire în specialitatea pneumologie.

În mod surprinzător, această alegere nu este una foarte populară printre studenții la medicină. Mulți cred că este și una plictisitoare sau neplăcută, că se tratează doar cazuri de tuberculoză și se lucrează cu pacienți vulnerabili (oameni ai străzii, de exemplu). Aici merită menționat că, în România, se întâlnește adesea denumirea de pneumoftiziologie – ftiziologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul tuberculozei pulmonare.

Însă, din contră: partea cea mai interesantă – și chiar unul dintre avantajele de-a alege pneumologia – este chiar diversitatea de oportunități și de cunoștințe critice pe care le oferă pentru a rezolva cazuri foarte dificile și diverse. 

Pneumologia se ocupă cu probleme medicale variate: boli infecțioase, oncologie toracică, apnee, boli respiratorii cronice, la alergii respiratorii, boli profesionale, boli autoimune, tuberculoză, infecția cu HIV, hipertensiune pulmonară, fibroză chistică, consiliere anti-fumat etc..

Ce înveți la rezidențiatul în pneumologie? 

Rezidențiatul pe această specialitate medicală durează 5 ani, cu 200 de ore didactice și stagii în diverse direcții:

  • Pneumologie
  • Medicină internă
  • Radiologie imagistică medicală
  • Cardiologie
  • Boli infecțioase
  • Alergologie, imunologie sau patologie profesională
  • Terapie intensivă
  • Epidemiologie/management
  • Bioetică
  • Dispensar pneumologie
  • Radioterapie/oncologie
  • Explorări funcționale respiratorii speciale
  • Endoscopie bronșică
  • Somnologie
  • Reabilitare respiratorie

De asemenea, poți opta și pentru specialitatea de Pneumologie pediatrică, iar rezidențiatul durează tot 5 ani de zile.

Ce face un medic pneumolog?

Un pneumolog este un medic de medicină internă specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor și ale bolilor care afectează sistemul respirator: de la căile respiratorii, la organe și mușchi (cavitatea nazală, gură, faringe, laringe, trahee, plămâni, bronhiile, bronhiole, alveole etc.).

Un medic pneumolog poate diagnostica și trata probleme respiratorii care apar din cauza infecțiilor, a inflamației, a tumorilor sau a bolilor autoimune și lucrează adeseori cu cardiologi, când problemele respiratorii ale pacientului sunt asociate cu cele cardiovasculare (simptome precum dureri în piept și dificultăți în respirație sunt specifice ambelor domenii).

La fel ca alte specialități interdisciplinare, în calitate de pneumolog poți alege să te focusezi pe o competență, precum somnologie, alergologie, managementul serviciilor de sănătate, endoscopie bronșică etc..

Pe scurt, poți să practici medicina internă, să realizezi tehnici intervenționale (bronhoscopii, toracoscopii), ventilație invazivă și noninvazivă în spital și la domiciliu, să lucrezi pe secția ATI sau chiar în sănătate publică.

Totodată, pneumologii cunosc foarte multe proceduri și investigații pentru a diagnostica și monitoriza corect pacienții cu probleme respiratorii. Vei lucra cu:

  • Imagistică medicală – radiografii, tomografii și ecografii toracice
  • Teste de funcționalitate pulmonară – spirometria, evaluarea gazelor sangvine, oximetria, măsurarea oxidului nitric în aerul expirat etc.
  • Studiul somnului prin polisomnografie și alte teste
  • Biopsii.

Citește și: INTERVIU | Dr. Rodica Lucia Robu, medic specialist pneumologie

Salarii și sporuri ale medicilor pneumologi în 2020

În ceea ce privește salariile cadrelor medicale din România, în sistemul medical de stat, acestea au crescut de doi ani încoace pentru a atrage candidați pe piața muncii și a corecta deficitul de medici și asistenți. 

În România, salariile lucrătorilor medicali sunt reglementate de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform acesteia, salariile celor din unitățile medico-sanitare din România arată astfel:

  • Salariul unui medic primar pornește de la 12500 lei (gradație 0)
  • Salariul unui medic specialist pornește de la 9900 lei (gradație 0)
  • Salariul unui medic rezident anul I – 5700 lei
  • Salariul unui medic rezident anul II – 6100 lei 
  • Salariul unui medic rezident anul III – 6700 lei
  • Salariul unui medic rezident anul IV-V – 7300 lei
  • Salariul unui medic rezident anul VI-VII – 7900 lei

Dar, pe lângă salariul de bază, medicii pneumologi pot primi și diferite tipuri de sporuri, în funcție de condițiile de muncă. Pentru că secția de pneumologie nu este una lipsită de riscuri, ci din contră, există condiții deosebit de periculoase în anumite secții, salariul unui pneumolog poate ajunge chiar dublu. 

Sporurile personalului medical sunt reglementate de Regulamentul-cadru din 29 martie 2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017. 

Astfel, în ceea ce privește salariații care lucrează în pneumologie:

Există un spor de la 65% până la 85% din salariul de bază pentru:

  • personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul direcţiilor de sănătate publică și al Institutului Național de Sănătate Publică care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătății și declarate prin ordin
  • personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătății și declarate prin ordin
  • personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie (spitale şi sanatorii), Institutul de Pneumoftiziologie “Prof. dr. Marius Nasta” Bucureşti, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular “Foişor” Bucureşti, din secţii şi compartimente cu paturi de TBC, TBC osteoarticular, TBC genital, TBC ganglionar, din laboratoarele sau compartimentele care deservesc aceste paturi, din cabinetele de consultaţii TBC şi dispensarele medicale de pneumoftiziologie (TBC);
  • personalul din structurile de cercetare care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie, Institutul de Pneumoftiziologie “Prof. dr. Marius Nasta” Bucureşti și Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular “Foişor” Bucureşti
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile de asistenţă medico-socială în profil pneumoftiziologie (TBC);
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţiile sau compartimentele cu paturi în care sunt îngrijiţi bolnavi de SIDA, laboratoarele ce deservesc aceste paturi și structura de spitalizare de zi HIV/SIDA
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţii şi compartimente cu paturi de ATI şi de terapie intensivă

Spor de până la 50% din salariul de bază pentru:

Comitetul director din Spitalul Tichileşti – leprozerie, unităţi de pneumoftiziologie (spitale şi sanatorii), Institutul de Pneumoftiziologie “Prof. dr. Marius Nasta” Bucureşti, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular “Foişor” Bucureşti, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T Nicolau”, centrele de transfuzie sanguină regionale/judeţene şi al Municipiului Bucureşti, serviciile de ambulanţă, spitalele de psihiatrie, unităţile de recuperare neuromotorie, recuperare neuropsihomotorie, recuperare neuromusculară şi recuperare neurologică, institutele de medicină legală.

Spor de 10% din salariul de bază pentru:

  • personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din preventoriile de pneumoftiziologie

Spor de la 10% la 15% din salariul de bază pentru:

  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţii şi compartimente cu paturi de medicină internă, pneumologie, cardiologie, recuperare cardiologică, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, gastroenterologie, recuperare respiratorie.

De ce să alegi pneumologia: avantaje 

Pneumologia este o specialitate clinică, nu chirurgicală, prin urmare este recomandată celor care vor un echilibru între ordine și lucru sub presiune, între rutină și noutate, combinând cunoștințele medicale cu utilizarea imagisticii medicale și a diferitor proceduri și investigații. 

Această specialitate este cu atât mai necesară nu doar din cauza pandemiei care amenință sănătatea sistemului respirator. Dar și din cauza creșterii procentului populației îmbătrânite, care este direct proporțională cu creșterea numărului de pacienți bolnavi cronici și cu probleme respiratorii (cauzate de vârstă, de abuz de substanțe precum fumatul etc.).

Citește și: COVID-19 | Pandemii care au afectat omenirea, de-a lungul timpului: ce rol ocupă COVID-19 în istorie?

Iată de ce merită să alegi pneumologia ca specialitate la rezidențiat:

Sunt nenumărate (satisfacțiile profesionale): te simți bine când un pacient îți mulțumeste că  respiră mai bine după ce i-ai prescris un bronhodilatator, sau când are un somn liniștit datorită ventilației non-invazive, descoperirea întâmplătoare a unei tumori pulmonare în stadiu incipient la un examen de rutină care, practic, salvează viața pacientului. Sunt doar câteva exemple. – Ion Andrei, medic rezident pneumologie

Citește aici interviul complet cu Ion Andrei, medic rezident pneumologie.

  • Te bucuri de diversitate, lucrând aproape interdisciplinar: boli infecțioase și somnologie, boli respiratorii și alergii, boli profesionale și autoimune, campanii de sănătate publică și consiliere șamd.
  • Lucrezi într-un domeniu la granița între medicină internă, chirurgie toracică, terapie intensivă
  • Dispui de un volum de cunoștințe extrem de utile și practice, la mare căutare, folosind diferite metode
  • Ai șansa de-a diagnostica și trata afecțiuni complexe pe care le descoperi de la o simptomatologie banală
  • Lucrezi într-un domeniu din ce în ce mai modern, în plină dezvoltare, folosind diferite tehnologii, intervenții și terapii. 
  • Lucrul cu pacienți diverși și cu afecțiuni de la cele mai simple, la cele mai interesante pentru un medic dedicat.
  • Te bucuri de sporuri generoase pentru munca critică pe care o depui cu pacienții
  • Probabil cel mai important, lucrezi pe diferite secții și salvezi foarte des pacienții care au probleme respiratorii severe (dificultățile în respirație fiind traumatizante)

Desigur, există și aspecte mai challenging, așadar este bine să te întrebi dacă ești OK cu:

  • Condițiile de risc (există riscuri serioase de infecție în lucrul cu pacienții și cu analizele lor, prin urmare trebuie să ai tot timpul grijă la metodele de protecție)
  • Lucrul cu pacienți dificili, care pot veni dintr-un mediu vulnerabil (oameni săraci, oameni ai străzii) și cu adicții (alcool, fumat) – dar așa poți învăța să lucrezi mai altruist și empatic și să devii din ce în ce mai bun
  • Lucrul cu secreții neplăcute pentru mulți (sputa)
  • Din păcate, problemele respiratorii severe pot duce ușor la deces, ceea ce poate crește nivelul de stres al medicului pneumolog

Această meserie nu este una ușoară, însă nici extrem de dificilă. Înveți și aplici foarte multe cunoștințe de medicină, ajuți oamenii să respire și chiar salvezi vieți. Aflată la intersecția atâtor discipline, pneumologia este o specialitate interesantă, dar și necesară în ziua de azi, care trebuie luată în serios nu doar de medici, dar și de comunitate, pentru a-i reda importanța binemeritată.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment