Site icon MEDIjobs

De ce sa alegi Fizica medicala?

Characters of scientists holding chemistry icons illustration

Cum in articolul precedent am povestit prin intermediul lui Adrian Chiper despre Ingineria medicala (click aici), in acest articol am rugat-o pe Alexandra Udrea, absolventa a Facultatii de Fizica medicala, sa ne raspunda catorva intrebari privind alegerea de a profesa in Fizica medicala.

1. Cum si de ce ai ales aceasta facultate? Stiai ce oportunitati iti va oferi?

Am ales Facultatea de Fizica pentru specializarea” Fizica Medicala” deoarece știam in mare parte cu ce se ocupa un fizician medical. Am considerat ca mi potrivește și ca mi-ar face placere sa lucrez in domeniul acesta.

Inca din timpul liceului am fost atrasa de stiintele exacte, matematica si fizica fiind unele dintre materiile mele preferate. A fost intr-adevar o alegere pe masura aceasta facultate, oferindu-mi posibilitatea de a ma dezvolta in aceasta directie.

2. Care au fost materiile care ti-au placut cel mai mult si cat de utile le-ai considerat pentru viitoarea cariera?

Materiile care mi-au placut cel mai mult au fost cele legate de bazele carierei de fizician medical:  fizica nucleara, surse de radiatii și radioprotectie, biofizica, principiile fizice ale imagisticii, metrologie medicala etc. Aceste materii și nu numai, deși m-au ajutat sa imi creez un anumit mod de a gandi și a vedea lucrurile, multe notiuni legate de fizica medicala a trebuit sa le invat in paralel, din alte surse.

3. Cum au fost profesorii, cerintele, proiectele, examenele? Pe ce s-a pus mai mult accent: practica sau teorie?

Examenele au fost destul de serioase precum și majoritatea profesorilor care au avut diferite pretentii . Nota maxima a presupus destul de multa munca si prezenta completa in majoritatea cazurilor.

S-a pus accent atat pe teorie, dar și pe practica, mai ales in timpul ciclului de licenta, astfel incat nu se putea lipsi de la laboratoare deoarece nu am fi putut sustine colocviul și nici sa intram in examen.

4. Ai incuraja elevii sa faca aceasta alegere? De ce ?

As incuraja elevii sa aleaga Facultatea de Fizica deoarece fizica nu presupune doar rezolvarea unor probleme banale de mecanica clasica sau electricitate, asa cum faceam in liceu. Insa, e important sa le placa si sa fie atrasi de acest domeniu.  Fizica te ajuta in a iti forma un anumit mod de a gandi, simti și a intelege anumite  fenomene. Ca fizician, poti lucra și in cercetare, iar directiile de cercetare sunt vaste și interesante.

5. In prezent esti angajata? 

Sunt angajata in prezent, in domeniul medical, ca fizician medical, asa cum mi am dorit inca de cand m am inscris la facultate. Fizicianul medical, deși putin cunoscut in Romania, e o veriga importanta din domeniul radioterapiei, deoarece el este cel care e capabil de a implementa tehnicile de tratament moderne intr o institutie, ce presupune cunoștinte solide de fizica, dozimetrie, radioprotectie, modelare matematica etc . De asemenea fizicianul medical este cel care creaza planurile de tratament atat in radioterapia externa cat și in brachiterapie și asigura administrarea lor cu acuratete, asigura și conduce programe de asigurare a calitatii și este responsabil cu securitatea radiologica.

 

Daca doriti sa revedeti articolele in care puteti gasi domeniile medicale in care puteti activa, dar nu doriti sa optati pentru medicina si asistenta medicala, puteti da click aici.

Exit mobile version