De ce este important să menționezi salariile atunci când recrutezi potențiali angajați

De ce este important să menționezi salariile atunci când recrutezi potențiali angajați

Dintotdeauna au existat păreri împărțite atunci când se discută dacă să menționezi salariile în anunțul pentru job. Desigur, există și dezavantaje atunci când specifici un salariu aproximativ – organizațiile care reprezintă competiția ta pot vedea suma și pot încerca să le facă o contraofertă candidaților. În plus, angajații actuali care câștigă mai puțin pot fi deranjați și riști să primești o avalanșă de cereri de mărire.

Dar pentru fiecare dezavantaj, există și multe avantaje care te vor convinge să incluzi și valoarea aproximativă a salariului în anunțul de angajare. Iată câteva motive pe care să le ai în vedere când trebuie să iei această decizie:

1. Vei avea mai mulți candidați

Conform unui studiu realizat de SMART Recruit Online, anunțurile de job-uri care conțineau și oferta de salariu au avut cu 30% mai mulți candidați. În plus, portalul Jobsite a descoperit că aproximativ 25-35% dintre oamenii care se arată inițial interesați de un job, renunță când nu văd o ofertă explicită.

Putem astfel trage concluzia că oamenii sunt mai puțin atrași să aplice la un job atunci când nu știu care este salariul pentru care candidează. Prin urmare, poți pierde persoane calificate și cu experiență dacă nu menționezi oferta salarială.

Citește și: Cele 3 reguli de aur ale managementului medical

2. Procesul de negociere al salariului va fi mai eficient

Dacă menționezi un salariu aproximativ de la începutul procesului de angajare, vei elimina în mare parte negocierile legate de bani din timpul interviului. Astfel, candidații știu exact la ce să se aștepte și tu, ca responsabil de recrutare, te poți concentra pe teme mai importante în timpul conversației precum experiență, talent și potențial.

În acest fel, îți poți da seama care este candidatul cel mai potrivit pentru poziția disponibilă. Pentru a face procesul de negociere și mai eficient, poți utiliza o formulă pentru a determina care este salariul potrivit pentru fiecare persoană (ținând cont de abilități, experiență, etc).

3. Toți angajații vor fi mulțumiți pentru că știu că sunt plătiți corect

În primul rând, dacă salariul nu este stabilit de la început, suma finală va fi determinată prin negociere în timpul interviului. Dar unii oameni se pricep mai bine la a convinge interlocutorii să le facă pe plac și astfel vei ajunge să plătești mai mult anumite persoane chiar dacă nu au neapărat mai multă experiență sau talent. Dacă publici salariul de la început, te asiguri că toate persoanele noi angajate sunt plătite corect.

În al doilea rând, este posibil ca actualii angajați să își dea seama că sunt plătiți prea puțin. Dacă recunoști că există această problemă și încerci să o rezolvi, le arăți angajaților că organizația este de încredere.

Pe de altă parte, dacă menții salariul un secret, se poate crea o stare de nemulțumire în companie care va duce la o scădere a productivității angajaților. Atât timp cât aceștia nu știu cu cât sunt plătiți restul oamenilor, vor presupune că ei sunt plătiți mai puțin.

4. Procesul de recrutare va fi mai rapid

Există mereu posibilitatea să petreci mult timp alegând persoana potrivită pentru post iar aceasta să refuze atunci când îi faci oferta salarială. În final, doar ți-ai pierdut timpul fără să ai un nou angajat.

Deși candidații pun preț și pe alte lucruri la un loc de muncă, precum echilibrul muncă-viață personală sau posibilitatea de a lucra de acasă, banii sunt cei care îi vor ajuta să ia decizia finală. 

Dacă ești clar de la început în privința salariul, persoanele care nu sunt mulțumite de valoarea acestuia nu vor mai aplica pentru post. În acest mod, îți poți dedica tot timpul pentru a alege cel mai bun angajat dintre candidații care vor accepta să lucreze în cadrul organizației.

5. Interviul va fi mai constructiv și plăcut

Să vorbești despre bani poate fi inconfortabil atât pentru tine, cât și pentru candidat. Niciunul dintre voi nu se va concentra foarte bine la discuție știind că urmează să negociați în curând. În schimb, dacă scoateți din ecuație această problemă, vei putea afla lucruri mai importante precum ce o motivează pe persoana respectivă să muncească și ce abilități ascunse are.

De asemenea, poți scoate în evidență beneficiile pe care le oferă firma, precum zile libere în plus, asigurare medicală sau abonament la sala de fitness. Aceste lucruri ar putea atrage un candidat să accepte mai rapid oferta organizației.

Chiar dacă menționarea salariului încă din anunțul de angajare poate avea și dezavantaje, avantajele sunt clar mai multe la număr. Orice organizație ar trebui să pună mai mult accent pe eficiență, transparență și motivarea pozitivă a angajaților pentru a-și asigura succesul.

Citește și: 5 sarcini de HR pentru managerii medicali

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment