Pe 8 martie, in intreaga lume, se celebreaza Ziua Femeii. A reusitelor prin munca si lupta impotriva inegalitatilor de sexe, a drepturilor femeii.
Este o zi in care se recunoaste valoarea pe care femeile o aduc in comunitatile din care fac parte. Se sarbatoresc femeile curajoase din lumea intreaga pentru munca si dedicarea depusa pentru a forma societati mai tolerante si mai echilibrate. Astazi ne gandim la luptele pe care le-au purtat pentru egalitatea de sexe si ne amintim de numeroasele voci care s-au facut auzite.
Ziua Femeii reprezinta o apreciere pentru femeile care sunt mame, surori, prieteni, doctori, cercetatori, antreprenori, lideri.
Noi, romanii, ne simtim usor confuzi si nehotarati in legatura cu aceasta zi. Se celebreaza mamele sau femeile, in general? Pentru toata planeta, azi este vorba despre femei.
Istoricul zilei de 8 Martie
E necesar sa avem aceasta calatorie inapoi in istorie pentru a intelege de unde a pornit aceasta ”sarbatoare” si cum s-a hotarat sa marcheze miscarea pentru drepturile femeilor.
Facem un pas inapoi in timp, in 1908, in New York, acolo unde a avut loc o greva a muncitoarelor din industria textila. Ele au marsaluit in strada cerand salarii mai bune, sa le fie micsorata ziua de munca, sa aiba dreptul la vot si incetarea exploatarii copiilor pentru munca.
Un an mai tarziu, in 1909, in amintirea acestei greve, pe 28 februarie, s-a sarbatorit pentru prima data Ziua Femeii.
In 1910, mai multe organizatii socialiste din lume s-au intalnit la Copenhaga pentru a propune ziua de 8 Martie, ziua care va marca miscarea pentru depturile femeilor, inclusiv dreptul la vot.
Anul 1911 a fost primul an in care mai multe tari din lume au recunoscut si sarbatorit Ziua Internationala a Femeii. De atunci si pana in prezent Ziua Femeii se celebreaza in state ca: Austria, Germania, Danemarca, Elvetia, Turcia, Grecia, Romania, China, Rusia, Cuba, Siria, Mexic. Mai mult de atat, in unele tari este zi libera, iar in China, femeile muncesc doar in prima parte a zilei.
Multumita feministelor de atunci si de azi, femeile si-au castigat dreptul de a face studii, de a-si alege o profesie, de a vota, dreptul de a decide ce sa faca cu corpul lor, dreptul de decide ce carti sa citeasca sau ce haine sa poarte. Si multe alte drepturi care astazi ni se par firesti si le luam ca atare.
In sectorul medical, Ziua Internationala a Femei are o importanta deosebita. Romania se confrunta in continuare cu inegalitati de gen in acest domeniu, de aceea e important ca femeile sa-si faca vocile auzite si sa faca presiuni pentru drepturile lor. De multe ori, munca unei femei-doctor in cadrul unui spital nu este recunoscuta si apreciata ca cea a unui barbat-doctor.
Chiar daca nu exista paritate de gen in medicina, femeile au jucat, joaca si vor juca, in continuare un rol important in domeniul sanatatii. In ultima vreme, participarea femeilor in activitatile medicale au adus beneficii majore, ele avand acces la joburi ca asistente, medici, cercetoare.
Romania, in 1897 a recunoscut prima femeie doctor. Maria Cutarida-Cratunescu a fost acceptata ca medic, asta dupa ce a fost respinsa sa profeseze in sistemul public si, ca sa profeseze, a fost nevoita sa-si deschida o clinica privata.
Statisticile de astazi ne arata un progres important in domeniul sanatatii. Potrivit INSSE (Institutul National de Statistica), aproximativ 70% dintre medicii activi sunt femei. Insa, cateva specializari precum chirurgia, raman totusi dominate de barbati.
Ce putem face pentru a continua progresul catre egalitatea de egen in profesiile din domeniul medical? Constientizarea imparitatii ar fi un pas important. Sa sprijinim si sa promovam femeile care sunt pasionate de munca lor, isi folosesc mintea, timpul, mainile pentru a aduce schimbari pozitive in comunitatile lor. Femeile care vorbesc si lupta pentru schimbare si pentru egalitate.
E important pentru generatiile viitoare sa vada femeile ca parte integranta din sistemul medical – atat fetele, care le vor avea ca model, cat si baietii care vor lucra in sistem. Sunt multe lucruri de facut, iar o viziune si o colaborare colectiva ne vor ajuta sa ne apropiem de ceea ce avem de facut.
Astazi, de Ziua Internationala a Femeii, iti propunem sa nominalizezi orice femeie din sistemul medical careia ii aduci recunostinta si respect. Arata-i sustinere, spune-i cat de importanta e contributia ei in comunitate!
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.