INTERVIU | Daniela Tatu-Chitoiu si Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, fondatori ai aplicatiei DAHNA si CardioScience: „Romania este destul de bine asezata pe piata tech medicala, avem multe actiuni inovatoare in directia asta”

INTERVIU | Daniela Tatu-Chitoiu si Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, fondatori ai aplicatiei DAHNA si CardioScience: „Romania este destul de bine asezata pe piata tech medicala, avem multe actiuni inovatoare in directia asta”

Familia Tatu-Chitoiu este una curajoasa si nonconformista. Un medic si un economist au pornit impreuna la drum pentru a schimba mentalitati si a incuraja un stil de viata sanatos, care porneste de la o alimentatie corecta. Cei doi isi doresc sa contribuie prin intermediul aplicatiei pe care au dezvoltat-o la cresterea nivelului de informare, la educarea publicului larg in identificarea si combaterea factorilor de risc cardiovascular si a altor boli noncomunicabile. 

Cand vine vorba despre nutritia corecta, doctor Gabriel Tatu subliniaza ca este de datoria medicilor sa ofere un exemplu, nu doar pentru binele lor, cat si al pacientului, iar orice instrument menit sa ne usureze viata ar trebui intens utilizat. Aici face referire si la aplicatia Dahna dezvoltata recent. Efortul lor singeric se intalneste si la CardioScience unde se folosesc de tehnologie pentru a dezvolta ingrijirile de specialitate si medicina de inalta calitate.

1. Care considerati ca sunt atuurile unui economist care interactioneaza cu medicii prin intermediul CardioScience? Dar principalele provocari pe care le intalneste?

Cardioscience este initiativa generoasa, instructiva si indrazneata a sotului meu, Dr. Gabriel Tatu. Un medic si un economist au inceput un proiect care sa contribuie la cresterea nivelului de informare, la educarea publicului larg in identificarea si combaterea factorilor de risc cardiovascular si alte boli noncomunicabile, la promovarea dreptului tuturor persoanelor de a avea acces la informatii corecte. 

In plan teoretic, atuul principal al unui economist in interactiunea cu medicii are in prim plan rafinarea calitatii de a fi vizionar…un bun economist trebuie sa fie si un vizionar, sa gandeasca probabilistic si sa fie capabil sa analizeze posibilitatile care il afecteaza dintr-o piata. Intr-o maniera similara, dar poate mai rafinata, gandeste si medicul in actul medical, prin baza de cunostinte, prin spiritul si metoda de observatie in medicina, baza logica a diagnosticului.

Vechiul dicton al lui Seneca „invatand pe altii, inveti” valabil si in acest caz aici, este un alt atuu. Concret, experienta mea in practica medicala dintr-o clinica de cardiologie si cunostintele proprii in domeniul medical, reprezinta un avantaj important in aceasta interactiune. Iar provocari sunt multe, pornind de la ducerea la bun sfarsit a proiectelor colaborative, pana la a adauga valoare acestor proiecte prin expertiza proprie. 

2. Cat de mult conteaza inovatia in medicina? Ce surse de informare si de pregatire profesionala folositi? 

Doctor Gabriel Tatu: Inovatia in medicina este imperativa. De la diagnosticarea in timp real bazata pe invatarea automata (AI) pana la dispozitivele mobile care urmaresc si transmit datele pacientilor de la distanta, toate sunt in masura sa imbunatateasca semnificativ domeniul medical, sa mentina o stare de sanatate buna, sa reduca spitalizarile si costurile aferente. 

Viziunea Cardioscience este putin diferita, noi vedem necesara o schimbare de directie, de la utilizarea tehnologiei pentru a dezvolta ingrijirile de specialitate si medicina de inalta calitate, la focusarea pe utilizarea tehnologiei pentru a dezvolta preventia primara. Ca informare medicala am datele la zi, ultimele noutati furnizate de cele mai prestigioase reviste stiintifice internationale (ACC, ESC, AHA)  prin calitatea de membru ori fellow.

3. Ce rol joaca alimentatia in sanatatea inimii? Ce ne puteti spune despre alimentatia pe care o au medicii? Este una corecta?

Doctor Gabriel Tatu: Boala cardiovasculara (BCV) este principala cauza de mortalitate si reducerea sperantei de viata in tarile dezvoltate. Dieta nesanatoasa a devenit in anul 2019 factorul numarul 1 de moarte precoce, devansand fumatul si drogurile, o statistica ce reflecta o realitate extrem de ingrijoratoare. 

Numeroase studii arata eficienta dietelor alimentare si a stilurilor de viata sanatoase pentru prevenirea BCV. Mai mult, incidenta crescanda a BCV din ultimii 25 de ani ar trebui sa devina o prioritate de sanatate publica, in special pentru prevenirea BCV (sau evenimente cardiovasculare) prin interventii asupra stilului de viata nesanatos. Un model alimentar sanatos demonstreaza un impact major asupra efectelor benefice pentru prevenirea BCV. Acesta este si obiectivul nostru prin dezvoltarea aplicatiei Dahna, sa oferim mancare sanatoasa pentru toata lumea, simplu, rapid si ieftin, schimband comportamente aliementare nesanatoase pentru totdeauna.

Majoritatea medicilor de diverse specialitati recunosc si admit importanta dietei in starea de sanatate, dar se pare ca nu invata suficient despre nutritie in facultate sau programele de pregatire. Medicii trebuie sa dea un exemplu, atat pentru binele lor, cat si pentru binele pacientului. Mai sunt inca specialisti care incurajeaza un tratament mai agresiv cu medicamente care pot scadea tensiunea arteriala, chiar daca obezitatea si excesul de greutate sunt cauzele majore ale hipertensiunii. 

Este un gradient intre specialitati in ceea ce priveste adoptarea stilului de viata sanatos. Astfel, numarul de cardiologi si specialisti in medicina interna cu IMC spre normal este mai mare comparativ cu specialitatile chirurgicale, fapt vizibil in spitalele noastre. Nu pot sa nu remarc faptul ca uneori chiar specialisti in boli de nutritie si diabet sunt obezi. Eu cred in puterea exemplului personal.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică

4. Ce rol joaca tehnologia in medicina? Cat de mult credeti ca va conta in viitor? Cat de evoluata considerati ca este Romania in prezent in acest sens?

Doctor Gabriel Tatu: In lumea moderna cu totii suntem dependenti de tehnologie. Este important sa fim la curent cu ce mai apare nou in orice domeniu, mai ales in medicina. Pe de alta parte, comunicarea este din ce in ce mai importanta in vietile noastre, iar nevoia de a fi in contact cu ceilalti este tot mai mare. Dispozitivele mobile reprezinta probabil exponentul cel mai de seama al acestei tehnologii, iar telefoanele inteligente dotate cu sisteme de operare din ce in ce mai avansate vor ingloba in ele un mic univers al fiecaruia dintre noi. 

Sunt de parere ca orice instrument care ne poate usura viata, adica face diverse activitati in locul nostru, ar trebui intens utilizat. Aplicatia DAHNA este unul din acele instrumente. Si mi-as dori sa raman cu aceste convingeri pana minim in anul 2079… atunci expira buletinul meu. Romania este destul de bine asezata pe piata tech medicala, avem multe actiuni inovatoare in directia asta. In plus, la noi zona medicala este gata sa fie modificata puternic de aparitia unor startup-uri care fructifica avantajul ca populatia este tot mai atasata de tehnologie si are incredere in mediul online. 

5. Ce rol joaca factorul uman in domeniul medical? Cum va alegeti colaboratorii la Cardiomed?

Doctor Gabriel Tatu: Evolutia profesionala a unui medic presupune acumularea de experienta si imbogatirea cunostintelor in domeniu, dezvoltarea simtului clinic. Dar toate acestea trebuie sa fie insotite in tot acest drum de evolutie, de empatie, de intelegerea suferintei pacientului. Pe acesti medici ii dorim noi si ne propunem sa contribuim la formarea lor si la a le insufla dorinta spre continua perfectionare. Asa sunt colaboratorii Cardiomed.

6. Care sunt calitatile de baza pe care trebuie sa le aiba un manager bun?

In opinia mea sunt cateva calitati de baza: orientarea spre rezultate este o calitate cruciala, un anumit nivel de asertivitate, abilitatea de a delega, conducerea si orientarea, autenticitatea si comunicarea eficienta.

7. Povestiti-ne cea mai mare dificultate pe care ati intampinat-o in calitate de manager. Cum ati reusit sa o depasiti?

Pentru un manager este provocator sa inteleaga ca oamenii sunt motivati in moduri diferite. Pentru a putea motiva echipa, un manager trebuie mai intai sa fie in masura sa inteleaga nevoile oamenilor. Oamenii sunt complecsi si intelegerea nevoilor lor este o provocare. Am avut provocari de acest gen si printr-o comunicare asertiva am reusit o negociere win-win.

8. Cum decurge viata de familie cu un medic si un economist? Cum reusiti sa va organizati timpul liber?

Si in familia noastra balanta asta intre timpul liber si profesie este cu greu de echilibrat. Un medic nu poate veni acasa complet relaxat. Uneori este absorbit de ganduri, de un caz dificil pe care il are, uneori are nevoie de informatii suplimentare sau este impresionat de cazul rezolvat incat vorbim mult timp despre caz. Pe de alta parte, referindu-ma la mine, cand incepi un Start Up te astepti sa lucrezi 24/24, 7 zile din 7…ei, exagerez putin, insa adevarul este ca facem eforturi sa ne bucuram si de timp liber, sa mergem sa calatorim, sa facem sport.

9. Cand vine vorba despre un business, conteaza cunostintele, experienta sau intuitia?

Totul conteaza, si cunostintele si experienta si intuitia. Si ati observat ca am spus si nu sau…Ele sunt la pachet. Mereu mi-am urmat inima si intuitia. Intuitia nu este nici magie, nici prostie. Intuitia se bazeaza pe un cumul de experiente trecute, perspective si cunostinte acumulate. Deci ele se leaga. Informatiile stocate nu se pot accesa intr-o nanosecunda si atunci intuitia incepe sa se implice fara gandire sau intentie. 

10. Cand principiile si regulile cunoscute nu functioneaza intr-o anumita situatie, la cine sau la ce apelati?

Prima persoana, cea mai la indemana cu care ma consult este sotul meu. Este extrem de deschis si ma sustine, chiar daca este vorba despre un aspect extrem de specific din business, in afara profesiei lui, faptul ca el vede lucrurile dintr-o perspectiva diferita imi poate oferi solutii surprinzatoare. Daca nici asa nu gasesc rezolvarea, atunci merg catre prieteni cu expertiza superioara, le cer sfatul, iar intr-o ultima instanta fac o pauza, pentru a fi pregatita sa testez ipoteze noi.

11. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera dumneavoastra profesionala?

Sa imi asum riscul de a ma duce catre nou. La 24 de ani am pornit pe drumul schimbarii carierei si am ajuns unde sunt azi. Si sunt bucuroasa si recunoscatoare pentru asta!

Citeste si: INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment