Cum te pot ajuta gărzile de noapte să îți găsești locul de muncă mult dorit

Cum te pot ajuta gărzile de noapte să îți găsești locul de muncă mult dorit

Găsirea jobului perfect sau aproape perfect poate lua ceva timp. Odată cu experiența, vin și beneficiile. Dar pentru cei ce sunt la început de carieră acumularea cât mai multor experiențe și a unora cu adevărat valoroase este esențială pentru baze solide.

Gărzile de noapte, de multe ori evitate, sunt unele care au o multitudine de avantaje. În acest articol vom aborda problematica muncii de noapte, dar și a beneficiilor și a punctelor sale slabe.

Reglementarea muncii de noapte în legislație

Munca în intervalul nocturn este legiferată, în România, în Codul Muncii la articolele 125, 126, 127 și 128. Munca de noapte este considerată a fi cea prestată între 22.00 și 6.00, iar salariatul de noapte este cel care efectuează munca de noapte cel puțin trei ore din timpul său zilnic de lucru. 

Pentru ca un salariat, fie că este el în domeniul medical sau în altul, să beneficieze de drepturile salariale pentru munca de noapte, acesta trebuie să aibă un număr minim astfel: 

cel puţin trei ore din timpul său zilnic de lucru;

munca de noapte să însumeze cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Totodată, angajații care lucrează mult în ture de noapte trebuie să fie supuși unor examene medicale periodice, iar în cazul în care se constantă că au probleme de sănătate care au legătură cu turele de noapte, să fie trecuți la ture de zi.

În ceea ce privește unitățile publice din sectorul sanitar, gărzile sunt reglementate prin Ordinul nr. 870/2004, actualizat în 2016. 

Conform acestuia, medicii care au activat într-o linie de gardă, beneficiază de o perioadă de repaus de 24 ore. Mai mult, medicii incadrati în structurile de primire urgențe – UPU-SMURD, UPU sau CPU – îsi desfășoară activitatea în două ture în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere.

Citește și Medicii și asistenții care fac gărzi ar putea ieși mai devreme la pensie. Orele de gardă ar putea deveni vechime în muncă

Avantaje ale gărzilor de noapte

Gărzile de noapte au plusurile și minusurile lor, însă avantaje se găsesc și pot să încline balanța în favoarea acestora. Dacă ești în dubii și nu știi dacă să iei în considerare acest fel de joburi, îți vom prezenta cu bune și cu rele ce înseamnă să lucrezi preponderent în gărzi de noapte.

Locuri mai bune de muncă

Unele joburi în spitale sau clinici sunt greu de obținut, dar atunci când angajează medici rezidenți ori asistenți care să lucreze în principal pe turele de noapte, poți avea o șansă în plus să obții postul pe care îl vrei. Nu toți profesionștii sunt dispuși să lucreze noaptea, așa că vei avea din start un avantaj competitiv. Profită de el și te poți angaja într-o clinică de top pentru care ți-ar fi trebuit ani buni ca să te ia în considerare.

Mai mult timp cu familia

Dacă vrei să petreci mai mult timp cu familia și în special cu copiii, gărzile de noapte ar putea fi răspunsul, cel puțin în anii în care depind de părinți pentru a fi duși la școală. Îți poți face programul astfel încât dimineața să îi poți conduce fie la școală, fie la grădiniță, pentru ca mai apoi să te odihnești și să îi iei după câteva ore binemeritate de somn.

Citește și 7 trucuri pentru a face gărzile mai plăcute

Gărzi mai liniștite

Noaptea apelurile pacienților sunt mult mai rare deoarece majoritatea dorm. Cel mai adesea aceștia vor avea nevoie de ajutorul medicilor și al pacienților doar în situații excepționale. De aceea este un avantaj să iei în considerare garda de noapte în detrimentul celei de zi.

Salariu mai mare

Conform Codului Muncii, angajații beneficiază de un spor de 25% pentru munca prestată noaptea, fie de program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă. Dar chiar și anunțurile unor joburi pentru gărzi de noapte specifică salarii mai mari, având în vedere că ciclul natural al somnului este schimbat și organismul are de suferit. 

Dezavantaje ale gărzilor de noapte

Cu siguranță gărzile de noapte pot fi făcute, dar pe o perioadă lungă de timp ele nu sunt benefice sănătății nimănui. De aceea, astfel de joburi ar trebui să fie luate în considerare pe perioade nu mai mari de 2 ani.

Oboseală și somn decalat

Oboseala generalizată se poate observa după doar câteva luni lucrate în gărzi. Dacă știi cum se simte diferența de fus orar atunci când călătorești, probabil că vei simți acest sindrom săptămânal. Încearcă să nu te aglomerezi foarte mult pentru a putea să faci față turelor de noapte și pentru a nu te îmbolnăvi.

Totodată ,pentru a combate oboseala, încearcă să dormi cu draperiile trase și cu cât mai puțină lumină pentru a-i induce creierului senzația că este întuneric.

Citește și Consecintele privarii de somn in timpul garzilor

Concluzie

Gărzile de noapte sunt o soluție mai ales pentru tinerii medici sau asistenți care își caută drumul în carieră. Bineînțeles că ele nu pot fi evitate, dar pentru a avea șanse de angajare în companii bine reputate, gărzile de noapte ar putea fi portița de intrare. Dacă te afli în această situație, pune în balanță toate beneficiile, dar și punctele slabe și abia apoi ia o decizie.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment