Site icon MEDIjobs

Cum te poate influența consumul de cafea în studenție

student medicina

Când ești student la medicină, ți se pare că nu ai băut niciodată destule cafele. După nopți nedormite în care ai învățat sau ai fost de gardă, te bazezi pe cafea pentru energie. Deși o cană sau două pe zi te vor ajuta să îți începi ziua cu bine, mai multe s-ar putea să aibă un efect negativ asupra ta.

Majoritatea tinerilor văd consumul de cafea ca pe o necesitate și ca o parte normală a studenției. În acest articol, vei afla care sunt beneficiile cafelei, care pot fi reacțiile adverse dar și care sunt alternativele pe care le poți consuma, atunci când ai nevoie de mai multă energie.

Citește și 10 români care au avut un rol important în dezvoltarea medicinei

Care sunt beneficiile consumului de cafea

Cafeaua este o băutură populară pentru că te ajută să te simți mai puțin obosit. Acest lucru se întâmplă deoarece conține cofeină – o substanță psihoactivă. Atunci când bei cafea, aceasta este absorbită în sânge, de unde ajunge la creier și blochează un neurotransmițător numit adenozină.

Când se întâmplă acest lucru, numărul de neurotransmițători precum noradrenalină și dopamină crește, care duce la o funcționare sporită a neuronilor. Numeroase studii au demonstrat că prin consumul de cafea, sunt îmbunătățite diverse funcții ale creierului – memoria, starea de spirit, nivelul de energie și timpul de reacție.

O cană de cafea conține atât fibre, cât și diverși nutrienți, precum:

Care sunt posibilele efecte adverse ale consumului de cafea

Am stabilit așadar că o cană de cafea poate avea efecte pozitive, dar este important să fii conștient și de cele negative. Printre cele mai populare întâlnim stări de anxietate, accelerarea ritmului cardiac și chiar dureri de cap.

Trebuie să mai ai în vedere cantitatea de cofeină din cafea. Consumul zilnic recomandat este de 400 miligrame iar o cană poate conține între 95 și 200 miligrame.

Când consumi o cantitate foarte mare de cafea, riști să faci supradoză. Aceasta poate fi recunoscută după următoarele simptome:

Citește și Podcast-uri medicale străine pe care merită să le asculți în 2020!

Alternative la consumul de cafea

Dacă nu vrei să experimentezi simptomele de mai sus, cel mai bine ar fi să micșorezi consumul de cafea sau să găsești alternative care să îți ofere energia de care ai nevoie. Iată câteva opțiuni:

Dacă vrei să te descurci bine în studenție și mai târziu în viață este bine să fii informat despre orice domeniu, inclusiv despre consumul de cafea. Dacă o consumi în cantități reduse, poate avea efecte pozitive, dar e important să fii atent la modul în care corpul tău reacționează după o cană de cafea, astfel vei ști dacă este benefică pentru organismul tău.

Citește și De ce este important si cum puteti deveni voluntar in spital

Exit mobile version