Exista o regula nescrisa potrivit careia angajatii noi sunt cei care lucreaza in zilele de sarbatoare. Ei bine, ce te faci daca tu esti ultimul venit? Iata cateva ponturi care iti vor creste sansele de a primi zile libere in perioada sarbatorilor!
Daca lucrezi intr-un spital, in mod cert zilele de Craciun si de revelion sunt lucratoare. Asadar, fie te impaci cu ideea ca exista riscul sa lucrezi in toate zilele de sarbatoare, fie aduci subiectul in discutie din timp, pentru a gasi solutii care sa te avantajeze si pe tine, chiar daca esti ultimul venit.
Cum procedezi pentru a primi zile libere de sarbatori:
Discuta cu superiorii tai pe aceasta tema din timp – cu cat mai devreme aduci subiectul zilelor libere de sarbatori in discutie, cu atat mai bine. Mergi la seful departamentului in care lucrezi si intreaba-l daca e posibil sa discutati despre programul de sarbatori. Asigura-te ca adopti un ton prietenos, relaxat si ca lasi sa se inteleaga ca nu ai nicio problema cu faptul ca va trebui sa lucrezi in aceasta perioada, ci vrei doar sa stii in ce zile.
In cazul in care ti se ofera posibilitatea de a alege intre Craciun si revelion, fii pregatit cu un raspuns. Gandeste-te bine inainte la planurile pe care le-au facut cei dragi si alege tinand cont de acest aspect.
Mentioneaza, in cadrul acestei discutii, si daca esti dispus sa lucrezi cateva ore suplimentare pe zi, pentru a beneficia de 1-2 zile libere in perioada sarbatorilor de iarna.
Citeste si: Decorațiuni de Crăciun pentru spital – idei și inspirație!
Nu uita sa porti o discutie si cu colegii – daca vorbesti pe tema zilelor libere de sarbatori numai cu seful de departament, iar colegii tai nu stiu de aceasta discutie, nu vei fi foarte bine privit de colectivul in care abia ai intrat. Transparenta este foarte importanta daca vrei sa fii primit cu bratele deschise, asa ca e bine sa aduci in discutiile cu colegii tai acest subiect, ba chiar sa iti expui preferintele, daca acestea exista. Le poti propune sa faceti anumite schimburi de tura, astfel incat toata lumea sa fie multumita.
Rezolva din sarcinile de lucru in avans – daca sunt lucruri pe care le poti face in avans, ar fi bine sa le faci inainte de perioada incarcata de sarbatori. In acest fel, iti usurezi munca si ai un argument in plus in discutia cu superiorii, atunci cand ceri zile libere.
Propune o impartire in doua a turei tale – daca este imposibil sa primesti o zi libera de Craciun, dar iti doresti foarte tare sa fii acasa, cu familia, in aceasta zi, vino cu propunerea de a imparti o tura de 12 ore in doua a cate 6. In acest fel, toata lumea reuseste sa stea acasa de Craciun, fie si pentru o jumatate de zi. Bineinteles, ideal ar fi sa faci aceasta propunere inainte sa se faca programul pentru cele doua saptamani din perioada sarbatorilor, altfel, evident, colegii care au oricum liber se vor opune.
Citeste si: Cele mai inspirate cadouri de Crăciun pentru doctori și asistente!
Asa cum negocierea este foarte importanta, la fel de important este si sa stii sa primesti un refuz. Daca nu primesti zile libere de sarbatori, in ciuda incercarilor tale, e bine sa stii sa accepti asta, fara sa fii prea insistent. Insistenta va face o impresie gresita si sigur nu iti doresti acest lucru la un loc de munca nou. Accepta lucrurile asa cum sunt si incearca sa iti faci planurile cu cei dragi in functie de programul de lucru. In acest fel, vei reusi sa te bucuri de sarbatori si sa iti faci si treaba asa cum trebuie la locul de munca.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.