Alegerea unei specializări potrivite în medicină este o decizie emoțională – trebuie să faci ceea ce iubești și să-ți urmezi pasiunea, dar este important să îți asculți atât inima, cât și creierul. Oamenii presupun uneori că fiecare medic simte o chemare sau are o abilitate specială pentru o anumită zonă din medicină, dar adevărul este foarte diferit pentru majoritatea medicilor.
Când studenții încep Facultatea de Medicină, ei nu știu de fapt ce presupune această profesie. Poate că au urmărit medicii din jur sau au lucrat într-un laborator, dar această experiență este complet distinctă de a fi într-un spital timp de 12-14 ore pe zi, scriind note, oferind consultații, îngrijind pacienții operați, asistând la nașteri etc.
Odată ce încep facultatea, lucrurile se schimbă încet. Pe măsură ce studiază sistemele biologice în laboratorul de anatomie, unii studenți își dau seama că deodată, ochiul, inima sau pielea nu sunt la fel de interesante precum plămânii, creierul sau sistemul intestinal. În această etapă apar primele păreri și dorințe în ceea ce privește alegerea specializării, însă lucrurile continuă să se schimbe, dar de multe ori există multe variante, care îngreunează acest proces.
Începând cu cel de-al treilea an de facultate, ambițiile profesionale se conturează, deoarece studenții încep să cunoască mai bine medicina datorită practicii în spitale sau clinici. Deciziile despre o viitoare specializare se formează deseori în timpul acestor perioade.
Un factor decisiv este adesea un profesor sau un îndrumător. La urma urmei, cuvântul „doctor” provine de la verbul latin „docere”, care înseamnă „a învăța”, astfel, atunci când vorbim despre un scop al medicului, în cuvânt este implicat faptul că scopul său nu este doar de a vindeca bolnavii, ci și de a învăța următoarea generație de medici și, de asemenea, pacienții.
Cu toate acestea, înainte de a-ți alege specializarea în medicină, asigură-te că nu treci cu vederea peste acești factori importanți care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie:
Evaluează-ți abilitățile
Chiar dacă stilul de viață și remunerația asociată cu o anumită specializare sunt importante, studenții la medicină ar trebui să ia în considerare și abilitățile necesare pentru acest domeniu. Evită să urmezi o specialitate pur și simplu, datorită prestigiului sau a unui venit mai mare.
De exemplu, mulți studenți doresc să aleagă ortopedie sau chirurgie, dar ce se întâmplă dacă nu au abilitățile pentru a efectua cu succes o intervenție chirurgicală? Facultatea are rolul de a oferi resurse necesare, astfel încât să poți inventaria punctele tale forte și punctele slabe și să alegi o specialitate care să se potrivească cu adevărat aptitudinilor tale.
Astfel, înainte de a lua o decizie, trebuie să te analizezi foarte bine. Dacă te ajută, poți cere părerea persoanelor apropiate, colegilor, profesorilor, chiar și familei și cere-le să fie sinceri și obiectivi.
Câștigă experiență clinică în specializarea preferată
Încearcă să te expui cât mai mult și să înțelegi cât mai bine specializările care, aparent, îți atrag atenția. Alege speciliști care vor să îți explice pe îndelete cum stau lucrurile și urmărește-le activitatea îndeaproape. În acest fel, te vei putea convinge dacă ești potrivit pentru acea specializare sau este nevoie să îți continui cercetarea până îți vei găsi zona potrivită din medicină.
Chiar dacă în urma orelor de curs de la facultate ți se pare că ești interesat de un anumit domeniu din medicină, este indicat să ai și o experiență practică pe specializarea dorită, iar dacă totul decurge bine, decizia este foarte ușoară.
Cercetează cultura și disponibilitatea specializării
Popularitatea specializărilor se poate modifica în funcție de fiecare generație de studenți la medicină, ceea ce va afecta disponibilitatea locurilor de muncă. Așa că, fă-ți timp pentru a consulta medicii practicanți și consilieri despre cultura diferitelor discipline. Acest lucru te va ajuta să dezvoltați o viziune realistă asupra mediului de practică în care poți lucra.
Ține cont de faptul că lucrurile se schimbă de la an la an, iar tu trebuie să fii la curent cu aceste schimbări pentru a lua decizi potrivită.
Citește și Scrisoare catre viitorii studenti la medicina
Alege-ți o specializare de rezervă
Acesta este greu de acceptat pentru mulți studenți, dar este un aspect foarte important, după cum susțin specialiștii. În timp ce te vei expune cât mai mult la specializarea preferată, este util să identifici și o specializare de rezervă pe care o vei putea practica cu plăcere, mai ales dacă alegerea principală se dovedește a fi nepotrivită până la final.
Pentru această etapă este bine să încerci să cunoști cât mai multe specializări, nu numai teoretic, ci și practic.
Alege-ți o specializare care nu poate fi înlocuită de un furnizor sau o tehnologie mai puțin costisitoare
Studiile arată că serviciile medicale prestate de specialiști sunt costisitoare, iar dacă un medic poate fi înlocuit de o alternativă cu costuri mai mici, vor exista stimulente puternice în această direcție. Realitatea este că există puține dovezi care să arate vreo diferență în rezultate atunci când furnizorii de practică avansată îndeplinesc aceleași sarcini ca și medicii. Inteligența artificială și învățarea mașinilor vor avea, fără îndoială, impact asupra forței de muncă a medicului în viitor.
De asemenea, este important să luăm în considerare dezvoltarea telemedicinei. Un furnizor local poate fi înlocuit de clinicianul de la distanță? Acest lucru se întâmplă deja în multe țări, din cauza pandemiei. Înțelegerea acestor tendințe într-o anumită specializare este esențială. În unele cazuri, rolul medicului se poate orienta mai mult către supraveghetor decât către furnizor.
Citește și: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina
Alege-ți o specializare care are cerere mare și ofertă redusă
Pe măsură ce reducem costurile și trecem de la volum la valoare, medicii nu vor mai fi recompensați pentru lucrează ore suplimentare. De fapt, medicii cu rate mai mari de intervenție vor scădea semnificativ în valoare pentru sistem. Dacă recompensa nu mai este legată de productivitate, va deveni mai mult o funcție de ofertă și cerere. Numărul medicilor instruiți în orice specializare sau subspecializare dată în raport cu cererea va influența puternic recompensa. De exemplu, există foarte puține burse pe partea de chirurgie pediatrică și, prin urmare, oferta este redusă, ceea ce duce la o recompensă mai mare.
Alege-ți o specializare care nu depinde de un număr relativ mic de proceduri sau afecțiuni
Medicina se schimbă într-un ritm mai rapid ca niciodată. Noile intervenții genetice, farmaceutice și de imunoterapie vor revoluționa modul în care se oferă asistență medicală. Orice problemă tratată poate fi rezolvată într-un timp relativ apropiat.
Limitarea sferei de practică la doar câteva tratamente sau boli poate fi riscantă. Dacă apare o soluție mai puțin costisitoare sau mai eficientă, oportunitățile de practică pot fi limitate, de aceea este indicat să te orientezi către o specializare de care este nevoie în orice context și nu poate fi susținută decât de specialiști.
Citește și Metode simple pentru a face bani ca student la medicina
Cercetează piața din zona geografică în care vrei să profesezi
Locația este o variabilă cheie în raport cu cariera ta. Anumite specializări pot fi saturate pe o piață și absente pe alta. Dacă trebuie să alegi în funcție de zona geografică, să fii aproape de familie sau de casă, este esențial să înțelegi care este cererea pentru specializările pe care le iei în considerare pe piața respectivă. În general, dacă îți alegi specializarea potrivită, ținând cont de mai multe criterii, și ești bine pregătit, este mult mai probabil să fii flexibil din punct de vedere al zonei geografice și să găsești loc într-un oraș mare, în zona în care îți dorești.
Petrece timp cu specialiști medicali din zona unde ai vrea să profesezi pentru a vedea cât de mulțumiți sunt de cariera lor. Analizarea tendințelor din orice domeniu sau piață te-ar putea ajuta să alegi ce este mai bine.
Ține cont că profesorii afectează cultura fiecărei secții de medicină
De exemplu, specialiștii în medicină de urgență sunt adesea văzuți ca iubitori de adrenalină, având hobby-uri precum alpinismul, sporturi extreme etc. Acest lucru nu este general valabil, dar probabil există o categorie mai mare de oameni care au aceste hobby-uri și care lucrează în medicina de urgență. Specialitățile se potrivesc anumitor personalități sau interese, de aceea, dacă simpatizezi un anumit profesor și vrei să îl urmezi, nu lua o decizie fără să analizezi propriile dorințe.
Medicina este una dintre puținele profesii rămase în această țară care funcționează în continuare ca ucenicie. Fiecare elev studiază foarte intens un subiect specific pentru o perioadă îndelungată de timp cu un grup de profesioniști care îl învață cum și ce trebuie să facă. Astfel, acești profesori și îndrumători au o mare influență asupra studenților atunci când își aleg specializarea.
Analizează-ți stilul de viață
Ultimul element care îi ajută pe studenții la medicină să aleagă o specializare este stilul de viață și cât de mult timp pot atribui acestei profesii. Chirurgii par a trăi la serviciu chiar și după ce au absolvit programele de rezidențiat. Intervențiile chirurgicale pot fi lungi și obositoare, pot apărea complicații neașteptate în timpul operațiunilor, pacienții au nevoie de intervenții chirurgicale de urgență, iar mulți pacienți, după operație, au nevoie de monitorizare atentă pentru fi în afara oricărui pericol. Astfel, specialiștii trebuie să își facă meseria corespunzător și își petrec mai mult timp la serviciu decât acasă.
În schimb, medicii pediatri, de exemplu, par să aibă o viață profesională mai ușoară, care le permite să se bucure de mai mult timp liber. Ei pot lucra într-un ambulatoriu de la 8:00 la 17:00, pentru că orice copil cu probleme grave va fi dus direct în camera de urgență, nu în ambulatoriu, iar pacienții copii nu au atât de multe boli cronice, greu de gestionat așa cum au adulții, cum ar fi bolile de inimă sau hipertensiunea arterială. Pediatrii se concentrează mai mult pe măsuri preventive, cum ar fi controalele de rutină și vaccinurile. Ca medic pediatru este mult mai ușor să ții pasul cu familia sau cu hobby-urile în afara orelor de muncă.
Astfel, este bine să ții cont de experiențe ale îndrumătorilor și profesorilor, însă factorii principali care te vor ajuta să iei decizia cea mai bună sunt cei care te caracterizează, precum stilul de viață, ceea ce îți place și te interesează, zona în care vrei să profesezi etc. Cu toate acestea, este posibil ca interesul tău cu privire la medicină să nu se oprească la o singură specializare și este firesc, la fel cum majoritatea bolilor nu se opresc într-o parte sau alta a corpului. De fapt, acest lucru face din medicină un domeniu atât de entuziasm și dificil.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).