Cum să scrii un CV medical reușit – sfaturi, ce să cuprindă și scurt exemplu

Cum să scrii un CV medical reușit – sfaturi, ce să cuprindă și scurt exemplu

Atunci când scrii un CV, obiectivul pe care trebuie să îl ai în vedere este acela de a-ți detalia cât mai precis realizările profesionale, academice și extracurriculare. Totuși, aceste detalii vor fi diferite în funcție de industria în care activezi și de experiența pe care o ai, în cazul de față fiind vorba despre domeniul medical.

La modul general, un CV medical ar trebui să includă detalii despre educația ta (licențiat și absolvent), burse, licențe, certificări, publicații, experiență didactică și profesională, premii pe care le-ai primit și asociații din care faci/ai făcut parte.

Ce tip de CV se recomandă pentru domeniul medical?

Specialiștii în resurse umane sunt de părere că în redactarea unui CV pentru domeniul medical trebuie avută în vedere și locația postului. În majoritatea statelor se acceptă, chiar se solicită un CV standard, în timp ce în Statele Unite ale Americii sunt mult mai bine apreciate CV-urile detaliate.

Exemplu CV standard:

Experiență profesională 

  • Medic primar Neonatologie: 
    • Perioada: septembrie 2011 – februarie 2020
    • Numele și adresa angajatorului: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ″Louis Turcanu″, Clinica Neonatologie -Prematuri, Str. Iosif Nemoianu 2, 300011, Timișoara, Romania

Exemplu CV detaliat:

Experiență profesională

  • Medic primar Neonatologie (septembrie 2011 – februarie 2020)
    • Abilitățile dezvoltate în lucrul cu pacienții din cadrul acestei secții au fost atenția la detalii, răbdarea, acționarea în sistem de urgență și luarea deciziilor într-un timp scurt etc.. 
    • Cel mai semnificativ caz pe care l-am tratat/ în care am participat a fost:….. Din acest caz am învățat că…..
    • Numele și adresa angajatorului: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ″Louis Turcanu″, Clinica Neonatologie -Prematuri, Str. Iosif Nemoianu 2, 300011, Timișoara, Romania
Care este lungimea indicată pentru un CV din domeniul medical?

În mod normal, un CV are aproximativ 1-2 pagini, uneori poate și mai mult, dacă este vorba despre o persoană mai în vârstă (cu mai mulți ani de experiență), implicată în mai multe activități extracurriculare sau care a câștigat numeroase premii. Lungimea acestuia depinde și în funcție de tipul CV-ului, cele detaliate fiind automat mai lungi.

Preferințele pentru lungimea unui CV variază și în funcție de angajatori. În timp ce unii preferă un CV scurt și la obiect, alții pot fi interesați de amănuntele pe care le presupune fiecare funcție avută. În orice caz, experții în HR te sfătuiesc să incluzi în CV doar referințe reale și legate de profesia avută. Titlurile, experiența și abilitățile legate de locuri de muncă irelevante vor atrage atenția în locul calificările relevante.

Citește și: Ghid pas cu pas pentru realizarea celui mai convingător CV

Detaliile fac diferența!

Fiind vorba despre un domeniu serios, în care și cel mai mic detaliu poate salva sau poate pune în pericol viața unui om, atenția la detalii este crucială, cât și consistența. Atunci când îți setezi formatul CV-ului, specialiștii recomandă folosirea unor font-uri precum Times New Roman, Arial sau Calibri, acestea fiind niște fonturi de bază – este important să se regăsească acest font în tot documentul, nu să fie font-uri diferite pentru titluri și conținut.

De asemenea, este important să rămâi consistent și în ceea ce privește opțiunile extra de formatare – bold, italic etc.. Dacă faci unele titluri bold, așa ar trebui să fie toate. Dacă alegi să folosești italic pentru titlurile de muncă sau pentru angajatori, acest lucru trebuie să rămână constant pe tot parcursul documentului.

Cele mai utile sfaturi de la specialiști!
  • Înainte să te apuci de scrierea CV-ului, identifică exact care este poziția pentru care vrei să aplici și asigură-te că cele mai relevante calități/experiențe/premii pe care le ai legate de acel domeniu vor fi trecute primele – astfel, vor ieși în evidență.
  • Un CV trebuie să aibă un impact benefic și rapid, prin urmare, prezentarea și calitatea sa sunt extrem de importante – alegerea unei hârtii de calitate, dimensiunea fontului egală pe tot parcursul său (cel mai indicat este să aibă mărimea 12), planul general trebuie să fie clar, documentul să aibă marginile libere și egale, să se evite aglomerarea de text, să se folosească „bullet-uri”, să nu existe greșeli de scriere.
  • Stilul de scriere constant – propoziții scurte și simple, în stil profesional, cuvinte active când vine vorba despre calități, concentrarea pe aspectele pozitive etc..
  • Nu exagera și nu fabrica informații în CV. De asemenea, nu include tot ce ai făcut dacă nu este relevant pentru poziția pentru care aplici. În cadrul unui interviu ai posibilitatea de a povesti și alte detalii, dacă va fi necesar.

Citește și: Cum ar trebui să arate CV-ul tău anul acesta

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment