Ca asistentă cu experiență de câțiva ani, știi exact despre ce vorbim. Acel miros provenit ori de la pacienți cu diferite boli ori de la dezinfectant, de care parcă nu reușești să scapi deloc. Deși îți schimbi hainele când pleci de la spital, mirosul te urmărește în mijloacele de transport în comun sau în mașină și mai apoi, acasă.
Nu este un miros plăcut și chiar dacă te-ai obișnuit cu el ai vrea să nu îl mai simți după ce pleci de la spital. Casa ta trebuie să rămână un sanctuar și tocmai din acest motiv ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să te bucuri de relaxare fără odor. Pe unele dintre acestea poate deja le-ai încercat iar restul sigur merită o șansă dacă te vor ajuta să scapi de miros.
Ai grijă ce haine porți
Pentru muncă, cel mai probabil ai o uniformă și nu e alegerea ta din ce tip de material este confecționată. Dar contează și ce porți pe dedesubt, deoarece unele haine rețin mai bine umezeală și implicit, mirosurile neplăcute.
Hainele din fibre naturale precum inul, vâscoza și bumbacul sunt mai confortabile iar pielea poate respira ușor, deci vei transpira mai puțin. Materialele sintetice precum poliesterul tind să rețină mirosurile deci nu sunt cea mai bună alegere când lucrezi într-un spital.
Primul pas pentru a scăpa de miros este să ai un schimb de haine, în care să te îmbraci când pleci de la spital. Dacă ai posibilitatea, spală uniforma la spital. Dacă nu, folosește o pungă de plastic care se închide etanș pentru a o transporta ca să nu riști să contaminezi și alte lucruri.
Folosește suc de lămâie
Mirosul neplăcut nu rămâne prins doar de haine, ci și de păr și piele. Cea mai eficientă soluție, la fel ca în cazul materialelor, este să te speli cu apă caldă și săpun. Dar dacă miasma persistă, poți încerca să adaugi lămâia la următorul tău duș.
Sucul de lămâie este o substanță naturală antibacteriană și antifungică, deci poate fi folosit pentru a elimina miresmele nedorite. Folosește un burete curat îmbibat în suc de lămâie pentru a freca toată suprafața corpului. Ai în vedere că sucul de lămâie este foarte acid și există riscul să îți apară iritații pe piele. Poți încerca să diluezi sucul cu apă sau să folosești cantități mici pentru a preveni orice problemă.
Încearcă aromoterapia
Aromoterapia este o metodă foarte eficientă pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casa ta sau de pe corp. Poți folosi un difuzor care va curăța întreaga cameră sau poți aplica câteva picături de ulei esențial la încheieturi.
Există câteva uleiuri recunoscute pentru proprietățile lor de a elimina miresmele neplăcute: bergamota, grepfruit, lămâia, lemongras, lămâie verde, mandarine, portocale și tea tree. Un alt beneficiu al aromoterapiei este starea de relaxare pe care ți-o provoacă. După o zi plină la spital, alege un loc comod, uită-te la un film, bea un ceai cald și inspiră adânc mirosul plăcut al uleiurilor esențiale.
Folosește zațul de cafea
Dacă bei cafea, sigur te bucuri de mirosul acesteia în fiecare dimineață. Pe lângă mireasma plăcută care se răspândește în toată casa, cafeaua poate elimina și alte odoruri care te deranjează.
După ce îți faci cafeaua, îți rămâne zațul pe care cel mai probabil îl arunci. Avem o sugestie care nu te va costa bani în plus și vei folosi și resturile: într-o tavă încăpătoare pune o foaie de copt și întinde zațul într-un strat subțire. Pune-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se usucă. Mai apoi păstrează cafeaua într-un borcan în puncte strategice din casa ta (la intrare, în baie, în sufragerie) pentru a elimina orice miros neplăcut.
Nu poți controla mirosul din spital, acesta apare de la diverse bacterii sau de la dezinfectant. În schimb, poți face tot ce e posibil pentru a scăpa de el atunci când ajungi acasă. Soluțiile de mai sus te vor ajuta să te bucuri de relaxare, fără să fii deranjat de miresme neplăcute.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.