Cum să refuzi o ofertă de job într-un mod politicos

Cum să refuzi o ofertă de job într-un mod politicos

Ai aplicat la mai multe companii medicale, ai mers deja la interviuri, iar acum ești în situația în care ai primit mai multe oferte finale de angajare? Ei bine, trebuie să refuzi cel puțin una dintre oferte și nu este întotdeauna ușor. Indiferent dacă te confrunți cu o ofertă pe care cu siguranță nu ai accepta-o sau una pe care ai lua-o în considerare, iată cum să formulezi un refuz politicos.

Pasul 1: Arată apreciere

În primul rând, este important să mulțumim angajatorului pentru ofertă și pentru timpul acordat. Într-adevăr, intervievarea potențialilor candidați face parte din meseria lui, dar această persoană a petrecut probabil câteva ceasuri uitându-se peste CV-ul tău și profilurile din social media ca mai apoi să stați de vorbă față în față. O mulțumire din inimă pentru timpul acordat și pentru efort este de apreciat. De exemplu:

  • Vă mulțumesc foarte mult pentru postul oferit, acela de Asistent Medical, secția de pediatrie. Apreciez foarte mult că m-ați luat în considerare și v-ați făcut  timp pentru a-mi răspunde la atât de multe întrebări despre companie și postul vacant.
  • Vă mulțumesc din nou pentru interviul de săptămâna trecută – a fost minunat să vă cunosc echipa și să vizitez spitalul. Mi-a făcut plăcere să aflu mai multe despre postul  de Asistent Medical, secția de pediatrie și apreciez această ofertă generoasă.

Pasul 2: Găsește un motiv bun și la obiect

În special dacă petreci mult timp la interviuri, ar fi corect și respectuos să îi comunici angajatorului motivul pentru care dorești să renunți la funcție. Acestea fiind spuse, nu este necesar să intri în detalii despre semnele de întrebare pe care ți le-a ridicat viitorul tău șef, să vorbești despre avantajele uimitoare de la locul de muncă pe care l-ai acceptat  sau să te plângi pentru deciziile pe care le-ai luat săptămâna trecută.

Cea mai bună abordare este să fii succint, dar sincer cu privire la motivul pentru care nu ai acceptat postul, spunând ceva de genul:

  • După o examinare atentă, am decis să accept un post la o altă companie.
  • După mult timp de gândire, am decis că nu este momentul acum să părăsesc locul de muncă actual.
  • Acest post pare o oportunitate excelentă, totuși, am decis să optez pentru un alt loc de muncă care să-mi ofere mai multe oportunități pentru a mă dezvolta ca asistent medical pe secții multidisciplinare. 

Poți elabora un răspuns în funcție de situație – de exemplu, atunci când ești trimis la o clinică de către un prieten și treci prin trei interviuri înainte de a primi o ofertă, vei datora echipei de angajare o explicație detaliată. Atunci le vei spune cât de mult ți-a plăcut echipa și că postul este foarte interesant, însă ai primit o altă ofertă care, în final, te va orienta mai mult în direcția obiectivelor carierei tale.

Pasul 3 : Păstrăm legătura!

Lumea căutării de locuri de muncă – în special în anumite ramuri – este mică. Așadar, transmiterea unor mici politețuri înainte de a refuza o ofertă este întotdeauna o idee bună.  Dacă poți face referire la ceva ce ați discutat, cum ar fi un eveniment sau o conferință la care participați amândoi, trebuie să faci acest lucru. În caz contrar, poți face o simplă mențiune cum că îi dorești acestei persoane tot ce este mai bun în viitor.

  • Sper să ne vedem luna viitoare la conferința la care participăm amândoi.
  • A fost o plăcere să te cunosc și sper să ne mai întâlnim și în viitor.
  • Din nou, vă mulțumesc pentru timpul și susținerea acordate și vă doresc toate cele bune.

Renunțarea la o ofertă de muncă – oricât de sigur ești că nu o dorești  – nu este niciodată ceva plăcut, însă, este o parte inevitabilă în găsirea locului de muncă potrivit.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment