Cum sa recunoasteti si sa recompensati succesul angajatilor?

Cum sa recunoasteti si sa recompensati succesul angajatilor?

Unul dintre motivele principale pentru care angajatii isi schimba locul de munca este acela ca nu se simt apreciati.

Acest lucru nu se refera doar la implementarea programelor angajatilor sau la distribuirea recompenselor, ci la comportamentul persoanelor din conducere fata de angajatii care isi desfasoara activitatea cu succes. Angajatii se asteapta ca locul de munca sa le ofere o experienta productiva, antrenanta, placuta si motivanta.

Va intrebati cum sa recompensati un angajat pentru o munca bine facuta? In timp ce s-ar putea crede ca angajatii doresc doar recompense sau prime pentru a celebra succesul, acestia apreciaza, de asemenea, recunoasterea publica a succesului lor. Replici precum „multumesc” sau „felicitari” venite din partea angajatorului pot fi potrivite pentru a incuraja angajatii si a-i face sa se simta apreciati.

Citește și 5 modalitati de intampinare a noilor angajati

Indiferent daca sunteti lider in domeniul resurselor umane sau manager, trebuie sa stiti sa va recompensati angajatii.

Recunoasterea succesului angajatilor

Recunoasterea publica este o modalitate excelenta de a sarbatori o realizare a unui angajat, pentru ca are un impact mai larg asupra afacerilor. Nu numai ca aduce cea mai mare vizibilitate si extinde laudele individului sau echipei, dar poate servi, de asemenea, ca un moment educational pentru informarea angajatilor din intreaga companie despre valoarea muncii depuse.

Recunoasterea privata este focalizata pe individ. Atunci cand un manager isi face timp pentru a demonstra in mod regulat recunostinta si aprecierea pentru realizarile unui angajat, poate motiva, angaja si consolida comportamente si rezultate pozitive cu toti ceilalti angajati.

In mod similar, odata cu cresterea echipelor de proiect si a colaborarilor, este de asemenea important sa creati o cultura in care se ofera permanent feedback pozitiv intre colegi, intre oamenii cu care lucrati indeaproape.

Cand si ce recompense puteti oferi?

Recompensa poate fi oferita dupa finalizarea cu succes a unui proiect si, de asemenea, poate fi concentrata pe demonstrarea abilitatilor angajatilor si a valorilor companiei in realizarea proiectului.

Aprecierea sau recompensa este cea mai eficienta atunci cand este oferita in mod regulat si impartasita la momentul potrivit. Incepeti prin identificarea succesului, comportamentului sau realizarii pe care doriti sa o recompensati apoi alegeti varianta potrivita:

1. Acordati prime 

Angajatii adora varietatea si surprizele pregatite la locul de munca, in special de sarbatori. Primele pot fi de la carduri de cumparaturi, sume de bani, la cadouri tematice. Cu toate acestea, chiar daca banii sunt utili, cele mai apreciate cadouri sunt cele care au legatura cu domeniul de activitate sau cu perioada sarbatorita. 

Citește și Te regăsești într-una dintre cele 4 situații de mai jos? Posibil să fii unul dintre „șefii răi”!

2. Folositi platforma de comunicare a companiei 

Recunoasterea si aprecierea ar trebui sa vina de la toate nivelurile organizatiei, nu doar de sus in jos. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa aveti un grup online in care oricare angajat din companie poate impartasi cu usurinta succesul si recunoasterea realizarilor altor angajati.

Va puteti crea fie un grup pe WhatsApp, Facebook, Google etc. unde sa le faceti cunoscut succesul tuturor angajatilor, fie puteti organiza o sedinta in cadrul careia sa faceti cunoscuta reusita. In fiecare saptamana, la intalnirea cu intreaga echipa, incepeti sedintele cu recunoasterea membrilor exceptionali ai echipei. Este minunat sa fii vazut si sarbatorit de colegii si de liderii tai, iar acest lucru ii motiveaza pe angajati.

In orice afacere, este important ca realizarile angajatilor sa fie apreciate. Asadar, cand un membru al echipei are o reusita, postati realizarea sa pe contul de socializare al companiei. Recunoasterea si aprecierea succesului lor pe platformele de socializare vor face ca angajatul sa se simta recompensat nu numai de echipa sa, ci si de utilizatorii care urmaresc contul.

3. Desemnati „angajatul lunii”

Impreuna cu angajatii, organizati o intalnire la finalul fiecarei luni, in care sa analizati activitatea fiecarui membru din echipa, ulterior sa desemnati impreuna cine merita sa primeasca titlul de „angajatul lunii” si o recompensa fie financiara, fie de reducere a programului pentru cateva zile. In fiecare luna, fiecare angajat numeste pe cineva care i-a iesit in evidenta si impartaseste de ce a facut aceasta alegere.

4. Multumiti membrilor familiei angajatilor

Multi dintre angajati, in special in domeniul asistentei medicale, petrec mult timp la serviciu, sacrificand timpul cu familia. De aceea, un gest de apreciere pentru angajati ar fi sa invitati membrii familiei la evenimente de recunoastere si sa le multumiti ca permit ca persoana iubita sa contribuie la succesul companiei.

5. Stabiliti obiective specifice si sarbatoriti cand sunt realizate

Stabiliti obiective specifice si masurabile, iar atunci cand sunt indeplinite, sarbatoriti cu iesiri distractive in oras, la cina, la film, la concerte etc. Creati un premiu pentru a sarbatori si recompensa echipele care sustin si ating obiectivele companiei. 

Citește și Cum să atragi candidați din alte orașe pentru joburile vacante. Care sunt metodele cu rezultate

6. Indemnati-i sa se aprecieze intre ei

Imputernicirea angajatilor sa se sarbatoreasca reciproc are un impact mare. Acest lucru creeaza o cultura in care membrii personalului sunt responsabili unul fata de celalalt si fac o munca grozava din alte motive decat doar sa impresioneze.

Daca apreciati in permanenta angajatii pentru fiecare realizare, veti observa ca acestia vor fi motivati si vor continua sa lupte pentru succesul companiei. Mai mult, se vor simti importanti si nu isi vor dori nicio clipa sa-si schimbe locul de munca.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment