Site icon MEDIjobs

Cum sa nu irosesti sansa primului tau interviu

interviu

Sunt cazuri in care primul interviu poate determina evolutia unei cariere sau parcursul profesional al unui candidat. Sunt evident si cazuri multe mai dese in care primul interviu reprezinta o experienta profesionala ca oricare alta. Dar modul in care decurge aceasta conversatie profesionala esentiala – interviul de angajare-  depinde aproape intotdeauna de ambele parti, atat de candidat cat si de angajator.

Merita insa discutata in detaliu experienta de interviu a candidatilor fara experienta, adica a absolventilor proaspat iesiti de pe bancile facultatii si scolii, cu experienta minima. Intotdeauna, acestia intampina cele mai mari dificultati in cadrul unui interviu iar feedback-ul acestora ulterior este undeva la granita pasiv-agresiva a povestirilor. 

In general, experintele acestora post-interviu se rezuma la: ”Am fost, am fost intrebat daca am experienta – evident ca eu nu am experienta –  nu inteleg de ce m-au mai chemat” sau „M-am prezentat la interviu si nu cred ca ma vor mai chema a doua oara, am avut emotii, m-am balbait, persoana care m-a intervievat nu era prietenoasa, m-a luat prea tare” sau „Am fost la un interviu, nu stiu, au trecut doua saptamani si nu am mai primit niciun semn”.

Regasiti aici o serie de articole referitoare la Tips&Tricks si la diverse abordari ale interviurilor de angajare.

Intre toate aceste reactii, exista o abordare pe care o intalnesti mai rar din partea candidatilor fara experienta: aceea de a incerca sa nu iroseasca sansa unei intalniri in cadrul unui interviu si sa isi exprime dorinta de a se implica cat se poate de responsabil, chiar daca experienta lor este minima sau inexistenta.

In actuala piata a muncii, candidatii fara experienta incep sa fie din ce in ce mai apreciati, din cateva motive evidente: lipsa fortei de munca specializata cu care se confrunta angajatorii, costurile cu forta de munca mari (nivelurile de salarizare ale unui candidat fara experienta sunt mult mai scazute), avantajul ca un candidat fara experienta sa poate fi mai usor integrat in structura de organizare a unei companii si echipe, comparativ cu unul senior care vine deja cu un bagaj de experiente si obisnuinte proprii, mai greu de schimbat sau de adaptat.

De aceea, un candidat aflat la inceput de cariera, ar trebui sa vada in primul interviu o experienta pe care sa o fructifice la maxim, chiar daca nu cunoaste  in detaliu caracteristicile a ceea ce urmeaza sa faca. De exemplu, daca avem in vedere un absolvent de scoala postliceala sanitara, care a absolvit in aceasta vara si isi doreste sa inceapa sa lucreze din toamna acestui an, ce poate face?

Voluntariatul ajuta intotdeauna, mai ales daca e in domeniul pentru care te pregatesti

Dupa ce isi acorda binemeritatul si necesarul timp de relaxare dupa absolvire, daca un candidat are in vedere sa se angajeze din aceasta toamna, de exemplu, pana atunci, sau in timp ce aplica la diverse joburi, poate sa inceapa sa faca putin voluntariat la diverse organizatii din zona medicala (regasiti aici articole despre oportunitati de voluntariat)

Du-te la interviu informat si arata ca esti interesat de potentialul viitor loc de munca

Un candidat care va crea din start o imagine buna este cel care lectureaza in prealabil articole de gen despre abordarea interviurilor, a carierei profesionale, a tipurilor de departamente si sectii pe care ar putea sa le intalneasca la viitoarele locuri de munca.

Fii pregatit sa sustii discutii teoretice si ca manifesti interes pentru viitoarea ta meserie si potential angajator

Un lucru de bun simt si foarte util este ca un candidat in zona medicala sa revizuiasca materia cu privire la principalele manevre si tehnici de ingrijire a bolnavului, capitolele despre hematologie (daca va lucra intr-un laborat de analize medicale, de exemplu), tehnicile de administrare a medicamentelor si de recoltare a produselor biologice, adica tot ce considera ca ii poate fi util asa incat sa poata purta o conversatie aplicata si informata in cadrul unui prim interviu.

Regasiti aici cateva sugestii in aceasta privinta.

Informarea in prealabil cu privire la compania unde urmeaza sa sustineti interviul (zona de arie terapeutica pentru clinici care ofera servicii nisate), organizarea si structura companiei (daca e vorba de un spital sau de un lant multinational de clinici sau farmacii), sa va informati in legatura cu posibile intrebari pe care urmeaza sa vi se adreseze.

Fii sincer, nu exagera, dar nici nu minimaliza

Sinceritatea este cea mai corecta abordare intotdeauna asa incat, este in regula pentru un candidat sa mentioneze lipsa de experienta sau experienta minima pe care o detine, astfel incat potentialul angajator sa isi poata construi o abordare corecta in prinvinta candidatilor tineri si aflati la inceput de cariera.

Fii flexibil, identifica sansa si oportunitatile de cariera

Este posibil ca in cadrul primelor interviuri, angajatorul sa observe in candidatul pe care il are in fata abilitati si calitati pentru care ii poate propune o alta pozitie in cadrul companiei. Acest lucru nu trebuie sa fie descurajant, dimpotriva. 

De exemplu, daca un candidat se prezinta la un interviu pentru un post de asistent medical generalist si in urma discutiilor, angajatorul observa ca acel candidat detine o tehnica buna de comunicare, cunoaste o limba straina sau are o experienta anterioara in zona vanzarilor sau relatiei cu publicul, atunci e posibil sa ii fie oferita o pozitie in zona de client service, de front-desk, etc. Este nu doar un punct de pornire pentru un candidat, ci si o sansa pentru un bun inceput de cariera.

Putin entuziasm nu strica, dar doar daca e manifestat sincer. O atitudine blazata, neincrezatoare, exagerat glumeata sau chiar agresiva nu il va ajuta pe angajator sa isi formeze o imagine corecta despre candidati, dimpotriva.

Ofera feedback la randul tau, angajeaza-te activ in conversatie

In general, candidatii nu pot trece peste timiditatea specifica primelor conversatii profesionale ale interviurilor si se tem sa ofere la randul lor feedback despre intalnirea pe care au avut-o sau sa adreseze intrebari ulterioare, inclusiv cu privire la rezultatul interviului sau la desfasurarea urmatorelor etape. Din pacate, se intampla ca dupa primul interviu, un angajator sa uite sau sa nu reuseasca sa transmita feedback fiecarui candidat in parte, desi asa ar trebui. Astfel incat, daca un candidat detine el intitiativa si doreste sa cunoasca rezultatul unui interviu in urma caruia nu a primit un feedback, este cel mai indicat sa il ceara,  prin email sau telefon, daca e posibil.

Astfel, tine de fiecare candidat sa isi creeze propriul start in cariera si sa isi adapteze discursul si abordarea de dialog in functie de fiecare experienta profesionala in parte. Fiti deschisi la oportunitati de cariera, pastrati-va curiozitatea si interesul pentru a evolua profesional, aratati respect pentru timpul si interesul angajatorului, cultivati-va si pastrati-va demnitatea propriilor principii si valori si veti fi recompensati profesional cu acel job la care visati si o cariera care sa va reprezinte.

Exit mobile version