Cum să îți duci cariera la un alt nivel și să nu ratezi oportunități în domeniul medical

Cum să îți duci cariera la un alt nivel și să nu ratezi oportunități în domeniul medical

Cum arată cariera perfectă și cum ți-o poți construi? Aceasta este o întrebare cu răspuns unic. Tocmai pentru că nu există un parcurs dezirabil sau un model prestabilit, ci mai degrabă povești de succes din care fiecare poate învăța ori din care se poate inspira pentru a ajunge un profesionist în domeniul său și pentru a excela, trebuie să îți construiești drumul tău.

Pentru că domeniul medical este unul atât de competitiv și plin de provocări de toate felurile, dar și de numeroase oportunități, ai o mulțime de ocazii să avansezi în cariera ta și să te dezvolți. 

Acesta nu este un articol de ghidare pas cu pas, ci mai degrabă unul care să te ajute să fii atent la cele mai importante repere. Vei afla despre cum să depășești obstacolele, cum să stai competitiv și chiar despre cum o pasiune dintr-un domeniu complet diferit te poate ajuta să avansezi în cariera ta.

Fie că ești un medic la început de drum, fie că vrei sa depășești impasul în care te afli din punct de vedere profesional, află cum să realizezi ce ți-ai propus.

Citește și Medicina | Cum să pui mâna pe cariera ta de vis

Identifică ce ți se potrivește

Examenul de rezidențiat este, poate, unul dintre cele mai grele examene din cariera ta. Alături de emoțiile asociate oricărui examen important, mai sunt și cele legate de alegerea specialității urmate. Dacă simți că nu ți-ai ales specialiatatea potrivită, poți să faci ceva în privința asta. Cu siguranță va fi dificil și te va abate de la planurile inițiale, dar este realizabil.

Dacă o faci din timpul rezidențiatului ai mai multe avantaje. În primul rând, nu pierzi timp prețios. Cu cât profesezi mai mult într-o anumită specialitate, cu atât devii mai experimentat și ești un profesionist mai bun. În al doilea rând, având în vedere că încă ești rezident, îți este mai ușor să dai examenul din nou, având în vedere că informațiile învățate încă mai sunt păstrate în memorie. Este important să profesezi în domeniul care te pasionează. Poți citi un întreg articol despre cum să îți schimbi specialitatea.

Dacă nu îți dorești să ai altă specialitate, ci vrei să dai un avânt carierei, gândește-te care este cel mai bun traseu de urmat, apoi stabilește o perioadă în care să obții rezultatul dorit. Dacă ai dificultăți cu planul tău, poți vorbi cu un coleg mai experimentat sau chiar cu unul dintre profesorii sau mentorii tăi. Nu lăsa nimic neplanificat. O greșeală este aceea de a nu-ți pune un termen limită. Fie că îl respecți, fie că îl depășești, el te va ajuta să te motivezi.

Pentru că de-a lungul formării tale în medicină poți întâlni multe oportunități, ia-le în calcul doar pe cele care care merită cu adevărat. Fie că e vorba de avansarea în funcții de conducere, fie că e vorba de noi specialități, nu merită să te avânți într-o nouă provocare decât dacă ea te pasionează cu adevărat. Beneficiile financiare nu te vor motiva pe termen lung.

Depășește-ți obstacolele

De multe ori, cei care pun obstacole suntem chiar noi. Multe dintre ele sunt legate de frici sau de ieșirea din zona de confort. Având în vedere că ai trecut de etapa identificării a ceea ce dorești să faci în continuare, este timpul să acționezi în detaliu. Fă o listă a tuturor lucrurilor pe care trebuie să le faci, dar și modalitățile prin care să reușești. 

Pune-ți următoarea întrebare: „Cum ar fi dacă aș reuși asta?” și imaginează-ți cum ar fi cu adevărat, cum te-ai simți, ce oportunități ai avea și ce beneficii. Transpunerea succesului în ceva tangibil are efect motivațional.

Este timpul să îți pui o a doua întrebare: „Cum ar fi dacă nu mi-aș îndeplini visul?”. Cu siguranță vei simți dezamăgirea și regretul. Aceste două sentimente te vor ajuta, de asemenea, să fii mai motivat să avansezi în cariera ta.

În final, pentru a depăși obstacolele, trebuie să faci o listă a tuturor lucrurilor care ar putea merge rău. Poate părea o privire pesimistă, dar de fapt este una realistă. Nu vei reuși să treci peste tot ce ar putea merge rău dacă nu ai și un plan pe care să îl aplici în cazul în care este nevoie.

Pregătește-te continuu

O cariera medie este de 35-40 de ani, ceea ce înseamnă că multe schimbări pot avea loc de-a lungul timpului. Uneori este vorba de unele mici, dar alteori progresele pot fi uluitoare. Cu doar 10 ani în urmă multe dintre proceduri ori tratamente erau diferite. Tehnologia evoluează, la fel cum multe dintre procedurile chirurgicale sunt acum mai puțin invazive.

Tocmai de aceea, pentru a avea un avantaj, asigură-te că te pregătești continuu. Cu siguranță gărzile lungi sau consultațiile pot fi obositoare, dar cu trecerea anilor vei putea să profiți de mai multe oportunități decât colegii care nu investesc în învățarea continuă. 

Mergi la seminarii, la conferințe de specialitate, iar dacă angajatorul îți oferă aceste oportunități, profită de ele. Alteori trebuie să ți le creezi singur, dar pe termen lung această strategie va da roade. Mai mult, participarea la astfel de evenimente îți poate oferi șansa de a face networking și de a afla despre oportunități mai puțin cunoscute. Ele te vor introduce într-o rețea de profesioniști bine conectați și care sunt dispuși să împărtășească din experiențe sau din bunele practici. Nu te limita la unele naționale, ci, lărgește-ți orizonturile prin unele europene, sau chiar globale.

Citește și Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu

O altă modalitate eficientă de a sta competitiv pe piața muncii este de a citi reviste de specialitate din domeniul medical. Sunt unele cu abonamente, dar cu siguranță poți găsi și resurse gratuite. Un exemplu elocvent este cel al „The New England Journal of Medicine”. Deși odinioară era disponibil doar în variantă printată, poți accesa jurnalul medical la https://www.nejm.org/.

Țintește sus

Nu ezita să îți faci planuri mărețe. Niciun plan nu este imposibil de atins cu mult muncă, perseverență și capacitate de adaptare. Primul pas pentru a avea succes este să țintești sus. 

Fie că este vorba de o bursă de studiu, fie că este de o a doua specialitate ori relocarea în altă zonă a țării ori accesul într-o echipă de top, odată ce ai planul făcut, totul va deveni mult mai clar. Poți să îți construiești un timeline și o „hartă” vizuală.

De asemenea, nu te lăsa descurajat dacă cererea ta de aplicare nu este acceptată sau dacă nu treci examenul din primul an. Mai există posibilități și anii următori. Sigur că îți strică calculele inițiale, dar poți să îți oferi timp în plus. Învață să nu te dai bătut de la prima încercare. Între timp poți să îți însușești mai bine anumite cunoștințe, să îți îmbunătățești anumite tehnici și CV-ul tău va deveni mai atractiv, motiv pentru care viitorul angajator va putea lua în calcul aplicația ta.

Caută activ

Uneori oportunitățile apar când te aștepți mai puțin și te iau pe nepregătite, dar alteori ele pur și simplu nu apar. Luarea inițiativei este un pas important și un mod eficient de a îți prezenta potențialul, dar și pentru a dobândi noi abilități. Asigură-te că vezi fiecare provocare precum o oportunitate de a crește pe plan profesional și trateaz-o precum o experiență valoroasă. 

De cele mai multe ori nu este vorba despre bani, ci despre acumularea unor experiențe care să te ajute să ajungi un medic cât mai experimentat și, de ce nu, un mentor în domeniul tău. O bună oportunitate de a învăța este aceea de a face voluntariat. Indiferent de specialitate, poți fi voluntar pe ambulanță, ceea ce îți va oferi noi abilități și cunoștințe pe care să le aplici la locul de muncă. 

Dacă ești medic rezident, voluntariatul se va dovedi cu atât mai util deoarece vei face conexiuni mai ușor și vei avea un avantaj competitiv față de colegii care nu sunt voluntari.

Citește și Cum să îți construiești un plan de carieră în 3 pași

Construiește-ți propria rețea

Oamenii pe care îi întâlnești în viața de zi cu zi te pot ajuta să îți construiești o rețea de oportunități. Dacă te întâlnești cu o persoană și crezi că te poate ajuta să îți avansezi planurile, nu fi timid. Prezintă-te, spune-i despre calitățile și atuurile tale profesionale. 

Este în regulă să pui întrebări sau să ceri sprijin atât timp cât o faci într-un mod respectuos. Nu știi cine ar putea să te ajute. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să îți dea un răspuns negativ. Dar nici atunci nu este un motiv de îngrijorare. Astfel de ocazii pot apărea mereu.

Învață ceva nou, chiar dacă nu are legătură cu profesia

Unii găsesc plăcere în citit, alții în călătorit, unii în gastronomie sau în învățarea unor limbi străine. încearcă să găsești tot timpul ceva nou de făcut și nu lăsa tot timpul tău liber la voia întâmplării. Indiferent de ce te hotărăști să faci, te va ajuta mai mult în partea profesională. Nu în mod direct, cu siguranță, dar orice profesie are rigurozitățile sale și vei putea fi mai disciplinat, mai independent și cu mai multă inspirație. În anumite cazuri poți găsi chiar și specialiști din domeniul tău cu pasiuni similare. De aceea este și o posibilitate de a face networking. 

Găsește-ți un hobby

Învață că serviciul nu este totul. Pentru a putea performa, trebuie să ai și momente de relaxare. Nu este vorba de cele în care te ocupi de alte probleme care nu țin de serviciu, ci mai degrabă de dezvoltarea pasiunilor. Uneori hobby-urile pot fi cele enumerate mai sus, dar nu trebuie neapărat să înveți ceva. Pur și simplu mersul la pescuit, deconectarea de la viața agitată a orașului, drumețiile pe munte sau chiar practicarea șahului îți vor ține mintea departe de toate grijile. 

Astfel, te vei asigura că atunci când ești în căutarea oportunităților, vei avea mintea limpede, vei fi odihnit și nu ești într-o continuă stare de agitație și anxietate legată de planurile carierei.

Citește și Cum sa iti gasesti mentorul potrivit in cariera medicala

Concluzie

Fii pregătit pentru când apar oportunitățile și caută activ în cazul în care ai un plan în minte. Dacă nu ai, nu ezita să ți-l faci. Și, mai presus de toate, învață să îmbini utilul cu plăcutul și să păstrezi o un echilibru între viața personală și cea profesională.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment