În multe dintre profesile actuale, echipamentul sau uniforma sunt esențiale în desfășurarea activității, iar asistenții medicali debutanți nu fac excepție. Este bine știut faptul că uniformele trebuie să fie curate, comode, rezistente și, bineînțeles, perfecte din punct de vedere estetic.
Primul pas pentru întrunirea calităților de mai sus este alegerea uniformei potrivite.
Măsurile
Înainte de a comanda halatele medicale, asistentul debutant trebuie să aibă la îndemână un metru pentru croitorie, deoarece măsurile potrivite sunt punctul de plecare.
Astfel, cu un metru de croitorie sau chiar cu o ruletă, se măsoară bustul, talia, șoldurile și lungimea picioarelor. Măsurătorile trebuie efectuate peste lenjeria de corp, cu lejeritate de până la 1 centimetru (în funcție de preferință – dacă alegeți ca uniformă să fie mai largă, la fiecare categorie mai pot fi adăugați 2 sau 3 centimetri).
Bust: Trebuie măsurată zona cea mai proeminentă a pieptului
Șolduri: Picioarele trebuie să fie lipite, apoi se măsoară partea cea mai proeminentă a șoldurilor
Talie: Metrul trebuie să fie poziționat mai jos de talia naturală
Picioare: Aici se măsoară din interior – de la bazin până la 3 centimetri sub gleznă.
Croiala
În magazinele sau la producătorii de halate sau uniforme medicale sunt disponibile mai multe tipuri și propuneri de croieli, fie ele moderne sau clasice. Fiecare cadru medical își poate alege croiala în funcție de forma corpului și de preferințe, însă trebuie reținut că haina nu trebuie să îngrădească mișcările corpului sub nicio formă.
Astfel, un asistent debutant are de ales între mai multe tipuri de croieli precum:
Unisex – Aceste halate medicale sunt opțiunea perfectă pentru cei care preferă o haină mai largă. De obicei, acestea au mâneci mai lungi și talia mai joasă la pantaloni, însă este respectată linia clasică.
Atletică – Uniformele din această categorie sunt moderne, deoarece sunt prevăzute cu metode specifice pentru a permite pielii să respire. De exemplu, sunt zone ale hainei prevăzute cu materiale elastice pentru libertate de mișcare.
Relaxată – Tipul acesta de croială are silueta cambrată, arcuită, iar halatul acoperă șoldurile și pantalonii sunt comozi. Astfel de uniforme sunt întâlnite la femei. Și modelul acesta oferă libertate în mișcare.
Strânsă pe corp – Acest model este, de asemenea, întâlnit mai des la femei și sunt recomandate celor care nu au diferență mare între talie și șolduri. Și doamnele cu un bust mai mic pot opta pentru această croială, iar cele care sunt mai plinuțe nu ar trebui să-l aleagă.
Mărimea
Majoritatea magazinelor și producătorilor de uniforme oferă cadrelor medicale un tabel al mărimilor produselor pe care le au, în funcție de măsurătorile făcute după metoda explicată mai sus. Însă sunt și producători care respectă mărimile clasice, de exemplu S, M, XL, sau chiar 34, 38, 40 etc.
Sunt cazuri în care mărimile pot fi încadrate în anumite categorii de halate: petite – pentru personalul care are înălțime sub 1.60 metri; XXL – pentru cei care sunt mai corpolenți; normală – cadrele medicale care nu se regăsesc în nicio categorie anterioară și nu au probleme în a-și găsi haine potrivite.
În funcție de anotimp, doamnele și domnișoarele pot opta și pentru sarafan.
Culori
În cazul în care clinica sau secția în care lucrezi nu îți specifică o anumită culoare pentru halatele medicale, în prezent sunt mult mai multe nuanțe de uniforme decât clasicul alb. Culoarea poate fi aleasă și în funcție de ten, nu doar după preferințe. De exemplu, o persoană cu tenul mai închis poate opta pentru culori precum portocaliu, galben, vișiniu, oliv sau turcoaz, iar tenul teschis se potrivește cu albastru, verde sau roz.
Totodată, pe piață există, în prezent, și halate sau bluze medicale cu imprimeuri, ce pot fi alese în funcție de domeniu, de exemplu: cadrele medicale din stomatologie pot alege imprimeuri cu măseluțe; pentru cei care lucrează cu copiii există numeroase modele care îi pot înveseli pe cei mici.
În privința însemnelor de pe halat, un asistent debutant nu ar trebui să își facă probleme, deoarece se ocupă angajatorul. Însă, dacă lucrează în cadrul serviciilor de urgență, există reglementare pentru însemne.
De exemplu, regulamentul pentru portul personalului medical, paramedical și civil din cadrul serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (din 2008 și actualizat în 2015), arată că pe suporturile de grad se brodează cu fir de culoare alb-argintiu un caduceu și mai multe elemente unghiulare, romburi și barete în funcție de post. Pentru asistentul medical debutant, simbolul este caduceul simplu.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.