Cum poti deveni un leader mai bun in domeniul medical

Cum poti deveni un leader mai bun in domeniul medical

Despre abilitati secrete in leadership

Daca ti-ai pus intrebarea inseamna ca ai inteles deja ca  a fi un bun manager sau coordonator (un executiv cum spune lumea de business) nu inseamna neaparat ca esti un bun lider.

Liderul este cel care are viziune, energie si autoritate. Este cel care ii inspira pe ceilalti sa adere la strategia sa si sa faca lucruri pe care nici ei nu credeau ca le pot face.

Leaderul este o combinatie de succes intre personalitate, experienta de viata si abilitati exersabile.

Fiecare este unic in felul sau.

Exista insa, spun studiile, si cateva abilitati secrete pe care un leader aspira sa le aiba:

  1. Puterea de a-si dezvalui punctele slabe.

Leaderii fac asta pentru a arata cine sunt cu adevarat si pentru a sublinia latura umana. Oamenii au nevoie sa stie ca si cei care ii conduc au plusuri si minusuri. Ca le cunosc, ca si le asuma si lucreaza cu ele in fiecare zi.  Echipa are nevoie de astfel de dezvaluiri pentru a simti vulnerabilitatea si a-i sustine in orice demers. Se creeaza un tip de solidaritate umana intre leader si echipa lui. In plus, e nevoie de un anume curaj si de o anume asumare sa poti face asta. E un exemplu pe care oamenii il admira si-l respecta.

  1. Capacitatea de a te baza pe instinct atunci cand alegi momentul sau decizia potrivite.

Tipul acesta de abilitate are de fapt la baza capacitatea de a asculta mai mult decat a vorbi, de urmari cu atentie oamenii si actiunile lor, de a intelege dincolo de cuvinte.  Este vorba despre o putere aparte de a aduna informatii importante si de a le analiza. Intuitia se bazeaza pe un anume tip de cunoastere.

  1. Puternica empatie fata de cei pe care ii conduce.

Ea vine din faptul ca le pasa. De oameni, de echipa, de viziune. Se vede, se simte si nu poate fi trucata.

Este tipul acela de grija care nu inseamna protectie ci mai degraba o atat de buna cunoastere, incat leaderul poate sa intuiasca ce e mai bine pentru ei in contextul dat, fara chiar ei insisi sa stie.

Inseamna de fapt sa le oferi oamenilor ce au nevoie mai degraba decat ce-si doresc.

  1. Curajul de a dezvalui acele particularitati care-l fac unic.

Util de exersat atunci cand stii atat de mult despre tine si stii cum sa folosesti asta. Important sa o faci fara sa dezamagesti sau sa intimidezi.

Ce poti face tu sa fii un lider autentic?

Nu exista o “reteta”.

Cum spuneam, in fiecare lider de succes exista combinatia optima dintre propria personalitate, propria experienta de viata si abilitatile exersabile.

Daca experienta de viata este unica –  ca si personalitatea – abilitatile le poti exersa. La fel si autocunoasterea.

Trebuie doar sa vrei cu adevarat.

Pentru a deveni un lider mai bun poti sa-ti propui sa parcurgi cateva etape.

  • Afla cine esti in acest punct al vietii tale si cum te-a slefuit viata pana in acest moment. Afla care iti sunt valorile, credintele si misiunea. Priveste te cu sinceritate in oglinda si descopera atat punctele forte cat si pe cele slabe. Afla ce te face cu adevarat unic. 
  • Infrangerea temerilor. Curajul de a sta in fata celorlalti exact asa cum esti, cu bune si cu rele. Curajul de a impartasi lucruri despre tine fara teama de a fi judecat. E cel mai bun exemplu e autocunostere si asumare. 
  • Exersarea unor abilitati utile cum sunt: comunicarea empatica, ascultarea activa si coaching
  • Dezvoltarea stilului personal de leadership. Invata sa fie ei insisi si sa foloseasca asta in munca alaturi de echipa.

Poti face toate aceste cateva lucruri singur sau te poti inscrie la un program de coaching pentru leaderii din lumea medicala, din toamna, alaturi de mine si Medijobs.

Oricum decizi, important este ca vrei sa fii un lider mai bun. Primul pas deja l-ai facut.

Succes.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment