În urma Deciziei Colegiului Medicilor din România (CMR), care a intrat în vigoare în anul 2018, toți medicii aflați în activitate trebuie să acumuleze un număr minim de 200 de credite pentru educație medicală continuă (EMC), în cinci ani, din momentul în care se înscriu în CMR.
Educația medicală continuă (EMC) cuprinde „totalitatea activităților de pregătire teoretică și/sau practică destinate medicilor în vederea dobândirii / îmbunătățirii nivelului de cunoștințe, abilități și aptitudini necesare creșterii calității asistenței medicale și nivelului de performantă în domeniul respectiv”, potrivit Deciziei Colegiului Medicilor din România (CMR) din 2018.
Așadar, ca să poată obțină aceste puncte, medicii trebuie să publice articole de specialitate sau volume, pot pot să-și facă un anumit număr de abonamente la publicații de specialitate, pot participa la sesiuni, simpozioane, conferințe și congrese.
Creditele de EMC pot fi obţinute din:
- participarea la manifestări științifice naționale, regionale sau locale
- participarea la cursuri postuniversitare și absolvirea acestora
- participarea la manifestări științifice internaționale (se acceptă doar creditele EACCME sau cele conferite de AMA)
- participarea la manifestări științifice on-line (se accepta o astfel de manifestare la 30 de zile)
- obţinerea titlului de medic specialist – 40 de credite EMC;
- obţinerea unui atestat de studii complementare – 30 de credite EMC;
- obţinerea titlului de medic primar – 40 de credite EMC;
- obţinerea titlului de doctor în medicina – 40 de credite EMC;
- obţinerea titlului de master – 30 de credite EMC pentru masterele în domeniul medical;
- statutul de cadru didactic universitar cu activitate confirmată de instituţia universitară – 40 de credite EMC pe an.
- pentru activitatea îndrumătorilor de stagii practice de instruire care nu sunt cadre didactice, dar care sunt cooptaţi pentru susţinerea pregătirii studenţilor, medicilor rezidenţi sau a celor cu competenţe limitate, ori pentru programele de pregătire în vederea obţinerii doctoratului, masteratului, a atestatelor de studii complementare şi a stagiilor de readaptare sau reconversie profesională, se acordă un număr de 40 de credite EMC pe an, în baza unei dovezi care atestă o activitate de cel puţin 40 de ore efective pe parcursul a minimum două luni pe an calendaristic.
- publicarea de articole medicale în publicații catalogate ISI (40 credite/articol), BDI+ (30 credite/articol), BDI tipărit sau electronic (15 credite). Existența a mai multor autori duce la împărțirea procentuală a creditelor acordate.
- publicarea de carte sau monografie medicala – 40 de credite. Existența a mai multor autori duce la împărțirea procentuală a creditelor acordate.
- traducere de carte medicală – 30 de credite. Existența a mai multor traducători duce la împărțirea procentuală a creditelor acordate.
- studii de farmacovigilență confirmate oficial de Agenția Națională a Medicamentului
- abonamente la reviste științifice medicale (pot fi luate în calcul cel mult 2 abonamente anual)
Citește și: De ce e important sa iei in serios cursurile cu puncte EMC ca asistent medical
Astfel, dacă medicii nu obțin creditele, li se suspendă dreptul de a profesa. De asemenea, în cazul în care nu se realizează numărul minim de credite EMC în termenul prevăzut, „calitatea de membru al CMR, respectiv dreptul de a exercita profesia se suspendă până la realizarea acestuia conform prevederilor legale”.
Pentru medicii pensionari care vor să continue să profeseze, prevederile sunt și mai stricte: „Prelungirea activității medicilor pensionari se face în baza dovezii obținerii unui număr de minim 40 de credite anual, acumulate în anul anterior”.
Totodată, pentru toți medicii „se admite ca maximum o treime din numărul minim de credite să fie reprezentată de activități educaționale din alte domenii de specialitate, în afara specialității de bază”.
Lista revistelor medicale folosite pentru creditarea EMC în 2020:
Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.