Site icon MEDIjobs

Cum am fost învățați să ne măsurăm succesul vs. cum ar trebui de fapt măsurat

succes

Cu toții ne dorim o carieră de succes, să fim fericiți cu locul de muncă pe care îl avem și să fim cât mai buni în ceea ce facem. Cel mai adesea, atunci când ne gândim la succes, avem în vedere salariul și funcția pe care o ocupăm, pentru că aceștia sunt cei mai utilizați indicatori ai succesului în carieră, în principal datorită faptului că pot fi măsurați și verificați. 

Însă adevărul este că nu există o metodă corectă sau unică de măsurare a succesului. De fapt, există multe modalități diferite de a determina cât de bine vă descurcați profesional. Și pe lângă propriile percepții, contează și opiniile altor persoane. Acest lucru este valabil mai ales atunci când este vorba de părerea managerului sau a potențialilor viitori angajatori.

Ce este succesul?

Pentru început, pentru a putea aprecia succesul pe care îl avem, trebuie să înțelegem mai bine conceptul. Potrivit dicționarului Oxford, succesul reprezintă:

1 Atingerea unui scop sau a unui țel

1.1 Obținerea de faimă, avere sau statut social
1.2 O persoană sau un lucru care și-a atins scopul pe palierele faimei, averii etc.

Analizând prima parte a acestei definiții, „atingerea unui scop sau a unui țel”, vedem că succesul este strâns legat în primul rând de scopul fiecărei persoane. În partea a doua, observăm însă că scopul se reduce la „obținerea de faimă, avere sau statut social”.

Așadar, succesul este un concept diferit pentru fiecare invidiv și pentru parcursul său în carieră. Succesul nu se măsoară pur și simplu în funcție de bani, de numărul de ani de experiență sau de titlul postului. Oamenii sunt unici și cu toții avem valori și priorități unice. Din acest motiv, succesul depinde de ceea ce este important pentru fiecare dintre noi. Ceea ce o persoană consideră important s-ar putea să nu conteze la fel de mult pentru altcineva. O persoană poate considera că venitul este mai important decât orice altceva, indiferent cât de banală sau de stresantă este munca pe care o depune, spre exemplu. 

Citește și: Cum să îți începi cariera cu dreptul, fără să comiți greșeli

Cum poți măsura succesul în carieră 

Dincolo de venituri, stabilitatea locului de muncă, dar și echilibrul dintre viața profesională și viața personală sunt probabil cei mai puternici factori care impulsionează o persoană. Acest lucru se dovedește a fi adevărat peste tot, în ceea ce privește viața oamenilor și satisfacția locului de muncă, fericirea generală și emoțiile.

Câțiva factori de luat în considerare atunci când încercăm să măsurăm succesul:

1. Autonomia

Cu cât angajații au mai multă libertate și control, cu atât satisfacția lor la locul de muncă este mai mare. Este concluzia unui studiu realizat de revista Entrepreneur. A avea autonomie ar putea însemna că sunteți încurajați să vă îndepliniți sarcinile așa cum doriți. Sau, poate, oferă flexibilitatea de a alege turele de lucru sau chiar propriul program.

A fi mai independent la locul de muncă crește sentimentul că ești un profesionist respectat și este o măsură a succesului, deoarece este nevoie de o anumită abilitate și experiență pentru a ajunge în acest punct al carierei. Un bun manager nu ar lăsa un angajat care nu își face treaba bine să fie pe cont propriu, deci numai o persoană calificată și de încredere beneficiază de această flexibilitate la job. 

2. Salariul

Într-adevăr, unul dintre scopurile muncii de zi cu zi este obţinerea unui salariu bun, care să vă asigure un trai decent și să acopere cheltuielile necesare. Este important însă de reținut că salariul dvs. este doar o măsură a succesului dvs., nu este totul. Adesea, un medic sau o asistentă care se dedică profesiei pune mai mult preț pe posibilitatea de a ajuta oamenii decât pe salariul primit. Și trebuie avut în vedere că unele clinici sau spitale private vă pot plăti mai bine decât altele. Acest lucru nu spune nimic despre performanța dvs. și cu siguranță nu înseamnă că nu puteți avea o carieră de succes.

Citește și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți

3. Câți oameni ajuți

Să salvezi vieți sau să ajuți oameni este principala motivație a personalului medical. Fie că vorbim de un medic rezident, de o asistentă sau de personalul dintr-un laborator, pentru toți există atât provocări, dar mai ales recompensa morală în această profesie. A ajuta cu adevărat și a vedea recunoștința în ochii pacienților este unul dintre factorii care îți demonstrează că ai cu adevărat succes în cariera ta. 

4. Angajatorul și funcția pe care o deții

Unii oameni ar putea considera un semn al succesului faptul că lucrează într-o clinică sau farmacie cu un nume mare și o reputație solidă. Acest tip de experiență vă poate ajuta în carieră și vă poate oferi ocazia de a vă întâlni și de a lucra cu oameni din vârful industriei. 

Cu toate acestea, să fii angajat într-un astfel de loc poate veni și cu dezavantajele sale, întrucât munca poate fi foarte solicitantă sau puteți fi nemulțumit de modul de lucru. 

Alte persoane pot prefera să lucreze într-un loc aflat la început de drum, care să îi ofere senzația de apartenență și faptul că ajută la construirea unui loc în care pacienții să se simtă cât mai bine îngrijiți.

După cum spuneam, aprecierea succesului este un proces subiectiv și se raportează la motivațiile fiecărui individ. 

5. Stabilitatea locului de muncă

Stabilitatea locului de muncă devine un aspect tot mai important pentru angajați, după cum reiese dintr-un studiu al Deloitte. Potrivit sondajului, cele mai relevante 5 aspecte care îi motivează pe angajați sunt siguranța și stabilitatea (87%), remunerarea (85%), încrederea colegilor, clienților, șefilor (84%), definirea clară a responsabilităților (83%) și conducerea competentă (82%).

La fel ca în cazul remunerației, este important de menționat că stabilitatea este importantă, dar nu înseamnă că trebuie să rămâneți la un loc de muncă care nu vă mai oferă satisfacție, care nu reprezintă o provocare profesională sau nu vă acoperă nevoile financiare.

Citește și: Cum să obții o promovare în domeniul medical într-o perioadă dificilă

6. Echilibrul între job și viața personală

Să ai în grijă sănătatea oamenilor este un lucru remarcabil, însă adesea solicitant. Personalul medical este predispus la extenuare, iar în perioada pandemiei, echilibrul între job și viața personală a fost unul dificil de realizat. Trebuie însă să vă asigurați că aveți grijă și de propria dvs. sănătate. Având un echilibru între viața profesională și cea personală veți avea o mai mare satisfacție la locul de muncă și, implicit, veți fi mai concentrat și vă puteți îngriji corect de pacienți.

7. Sănătatea fizică și mintală

Sănătatea mintală este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca „o stare de bine în care fiecare individ își poate atinge potențialul, poate face față factorilor de stres normali din viață, poate lucra (sau studia) productiv și fructuos și își poate aduce contribuția la comunitatea din care face parte”. Așadar, un loc de muncă ce poate oferi oportunitatea să faci ce îți place, păstrându-ți bunăstarea, este un factor de luat în calcul atunci când măsurăm succesul profesional. 

8. Fericirea

La finalul zilei de lucru, poate cel mai relevant mod de a măsura succesul profesional este fericirea proprie. Dacă ceea ce faci te bucură și revii cu plăcere în fiecare zi la job, te poți considera norocos. Doar 40% dintre angajați sunt mulțumiți la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță Great Place to Work. Veți petrece mult timp la muncă pe parcursul carierei. 

Se ajunge la aproximativ 90.000 de ore pe parcursul vieții, iar personalul medical poate petrece chiar mai mult timp de atât. Aceasta reprezintă aproape o treime din viața de adult. Trebuie pe cât posibil să încerci să lucrezi într-un loc în care îți place să fii. Cea mai eficientă modalitate de avea o carieră de succes este să fii plătit pentru a face ceva ce îți place cu adevărat să faci.

Citește și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

În concluzie, a avea succes înseamnă mai mult decât să te prezinți la job și să îți realizezi cu bine sarcinile, sau să câștigi bine. Având în vedere că o mare parte din timpul petrecut săptămânal este dedicat muncii, este important să înțelegem cum interacționează satisfacția pe care ne-o oferă aceasta cu alte paliere ale vieții noastre și să punem la fel de mult preț pe sănătatea noastră, stabilitatea jobului și sentimentul de împlinire și fericire pe care ni-l oferă locul de muncă. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version