Personalitatea are la baza doua caracteristici fundamentale: caracterul si temperamentul. Diferenta dintre cele doua consta in faptul ca termperamentul este cel mostenit din familie si cel care modeleaza deciziile luate din prisma caracterului. Acesta din urma reprezinta bagajul de experiente dobandite care ne fac sa privim situatiile pe baza informatiilor acumulate de-a lungul timpului. Dupa cum stiti exista mai multe tipuri de personalitati: sangvin, melancolic, coleric si flegmatic.
Tipurile de personalitate sunt asociate, stiintific vorbind, unor neurotransmitatori sau hormoni, precum: sangvin – dopamina, flegmatic – estrogen, serotonina – melancolic, testostern – coleric.
Tipul Melancolic este caracteristic persoanelor emotive, constiincioase, perfectioniste, sensibile care fac fata cu greu situatiilor ce necesita multa presiune psihica. Sunt foarte atenti la detalii si le plac activitatile de rutina, in care se simt in siguranta, fara sa fie deranjati de factori externi. Acorda importanta fiecarui proiect si au standarde inalte pentru realizarea lui.
Se adapteaza destul de greu in grupuri noi, mai ales atunci cand acestea nu sunt formate din persoane cu aceeasi viziune ca a lor. Imbraca usor caracterul “introvertitului” si prefera sa socializeze cu anumiti oameni din cadrul unui colectiv.
Sunt foarte creativi si-si pot dezvolta latura artistica mai mult decat orice alt tip de personalitate, de aceea sunt buni in domenii precum filozofie, cercetare, literatura.
Tipul Sangvin se potriveste persoanelor foarte sociabile, carora le este foarte usor sa interactioneze cu oamenii si care se adapteaza repede situatiilor noi. Din prisma faptului ca incearca sa se implice in cat mai multe proiecte si pun accent pe dezvoltarea personala, nu mai sunt la fel de atenti la detalii si au tendinta sa neglijeze anumite aspecte. Cand vine vorba de munca sunt destul de rezistenti la presiunea psihica si tind sa ia decizii rapide in conditii de stres. Sunt persoane care se integreaza repede intr-o echipa si le este usor sa mentina relatia la un nivel superficial, decat sa aprofundeze o discutie doar cu o anumita persoana. Acorda mare importanta nevoilor celor din jurul sau, sunt foarte optimisti si deschisi, dar nu sunt foarte organizati, de aceea intr-o pozitie de conducere s-ar putea sa faca greseli din cauza neatentiei.
Tipul Flegmatic apartine categoriei de oameni care sunt calmi, comozi, conservatori carora le place sa analizeze foarte mult o situatie pana iau o decizie, insa odata luata nu mai pot fi schimbati. Sunt buni diplomati, nu le plac situatiile conflictuale, nu vor dori o pozitie de conducere si le place sa lucreze in stilul lor. Persoanele pe care le pastreaza in jurul lui sunt alese dupa lungi meditari si sunt foarte devotati acestora. Sunt foarte muncitori si nu se plang, se muleaza pe situatiile noi si le rezolva in ritmul lor. Dau dovada de multa rabdare, acorda timp pentru detalii si-si duc proiectele pana la capat, nu le place sa-si abandonze ideile. Sunt persoane linistite si amabile, uneori nici nu isi fac simtita prezenta.
Tipul Coleric caracterizeaza persoanele puternice si dure. De obicei nu stiu sa-si dozeze energia proportional cu dificultatea problemelor, de aceea s-ar putea sa fie coplesiti de oboseala. Daca reusesc sa se organizeze si sa-si canalizeze energia cum trebuie pot fi foarte eficienti si pot avea functii de conducere. Sunt persoane foarte sincere, iar atunci cand intra intr-o discutie contradictorie au multe argumente solide. Se mobilizeaza repede si au idei spontane, insa au tendinta de a renunta la ele inainte de finalizare, de aceea e bine sa fie inconjurati de persoane mai organizate si docile. Nu este constant in actiuni si tinde sa ia decizii impulsive, devenind astfel un factor de stres pentru ceilalti.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.