Cum evaluezi o ofertă de muncă

Cum evaluezi o ofertă de muncă

Pentru mulți dintre noi, un loc de muncă nu este doar un job, ci locul în care ne construim cariera. Mai mult, acolo ne petrecem cea mai mare parte a timpului și, dacă suntem norocoși, este pasiunea noastră. Așadar, dacă ai căutat un loc de muncă în domeniul medical și ai primit oferta de muncă de la potențialul tău angajator, nu reacționa imediat ci oferă-ți câteva clipe de răgaz pentru a analiza situația. Este acest job tot ce ți-ai dorit sau nu? 

Ți-am pregătit un material cu tot ce trebuie să știi înainte să accepți sau să refuzi o ofertă de muncă, dar și cum să negociezi.

Citește și: Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună

Ce este o ofertă de muncă

Oferta de muncă este visul oricărui candidat care a trecut de proba interviului și care a demonstrat că se poate descurca la noul loc de muncă, fiind o încununare a reușitei de a-și impresiona viitorul angajator. În domeniul medical este cu atât mai dificil cu cât clinicile și spitalele caută la candidați atât skill-uri hard, dar și soft care să se îmbine perfect. 

Chiar dacă ești la prima sau ai mai primit oferte de muncă înainte, oferta de muncă poate ascunde anumite aspecte la care nu te-ai gândit și poate să nu conțină toate beneficiile la care visezi. Dar drumul către acestea poate fi negociat. 

De ce ar trebui să fii atent la fiecare aspect

Indiferent de circumstanțele și oricât de mare nevoie ai avea sau cât de entuziasmat te-ai simți, este bine să reziști tentației de a accepta prima ofertă de muncă care îți vine în cale.

Atât de mulți factori importanți depind de capacitatea ta de a-ți asigura locul de muncă potrivit – fericirea, relațiile, perspectivele și progresul în carieră, încrederea în sine, bunăstarea și sănătatea, pentru a numi doar câțiva. Dar dacă faci o alegere greșită? S-ar putea să rămâi blocat într-o slujbă pe care nu ți-ai dorit-o până la urmă, regretând că nu ți-ai luat niciodată timpul pentru a o lua în considerare în mod corespunzător.

Tocmai de aceea, acordă-ți timp pentru a evalua în mod obiectiv și temeinic o ofertă de muncă și solicită politicos cel puțin două zile pentru a decide dacă este cu adevărat locul de muncă pentru tine. În același timp, nu uita să fii realist – oferta poate să nu fie perfectă și este posibil să fii nevoit să faci compromisuri dacă îți vei atinge principalul obiectiv – progresul și îmbunătățirea situației actuale.

Cum evaluezi oferta de muncă

Acum că ai toate datele problemei, iată care este formula pe baza cărora să le rezolvi:

Interesează-te despre potențialul angajator

Exact ca un detectiv, caută online informații despre angajator ca să afli mai multe despre opinia generală și publică despre companie. Citește comentarii pe social media despre companie sau poate articole din presă. Dacă ai o cunoștință care lucrează acolo, cu atât mai bine.

Încercați să adunați cât mai multe informații despre oameni, reputația, valorile, mediul de lucru și cultura și despre stilul de management al potențialului șef. Te-ai putea încadra perfect sau ar fi un șoc? Ai fi mândru să spui că lucrezi acolo?

Încearcă să afli cât de stabilă este compania, care este poziția sa pe piață și care sunt perspectivele sale de viitor. Este posibil să nu ai un glob de cristal, dar vei dori să te simți încrezător că viitorul loc de muncă este sigur pe termen lung.

Salariul

Mulți oameni văd salariul ca fiind factorul cheie atunci când decid dacă acceptă o ofertă de muncă. Dar trebuie să evaluezi cât de mult valorează abilitățile și experiența ta înainte de a accepta salariul care ți-a fost oferit.

De asemenea, este important să iei în considerare perspectivele viitoare. Salariul oferit ar putea fi potrivit pentru moment, dar, fără creșteri anuale garantate ale costului vieții, venitul ar putea scădea în termeni reali în timp.

Beneficii și avantaje

Avantajele diferă de la o companie la alta, astfel încât, dacă detaliile pachetului tău nu sunt incluse în ofertă, cere-i companiei o listă a unor condiții contractuale. Pentru ce beneficii vei fi eligibil?

Ai putea lua în considerare următoarele întrebări atunci când evaluezi beneficiile:

Concediu – De câte zile de concediu plătit vei beneficia pe an?

Rambursarea școlarizării – Îți va acoperi angajatorul taxele de școlarizare dacă decizi să continui să te înscrii la diferite cursuri de profesionale? Îți va permite să mergi la congrese medicale?

Asigurare medicală – Vei beneficia de un pachet de asigurare medicală? Inlcude aceasta și vizitele la stomatolog sau oftalmolog?

Stimulentele – Schema de stimulare se bazează pe realizările personale sau pe performanța mai largă a companiei?

Asigurare – Ce planuri de asigurare sunt oferite? Cât vor costa?

Utilizarea unei mașini de companie, a unui telefon mobil sau a unui computer – Vei beneficia de acestea?

Alte avantaje – Ai și alte avantaje suplimentare, de exemplu, abonamentul la sală, serviciul de telecomunicații, costurile de călătorie, prime de sărbători?

Citește și: Cum să refuzi o ofertă de job într-un mod politicos

Costurile cu deplasarea și alte cheltuieli

Una dintre cele mai mari cheltuieli de luat în considerare atunci când evaluezi o ofertă de muncă este naveta. Vor crește costurile zilnice de călătorie sau vor scădea? 

Dacă va trebui să îți și muți domiciliul, costurile vor fi mai ridicate atât pentru relocare, dar și pentru plata unor taxe suplimentare, deci totul este de luat serios în considerare.

Timpul

Timpul pe care îl petreci la serviciu este important și este de obicei un subiect ocolit la interviuri, dar atât de potrivit de discutat în acest stadiu. S-ar putea să merite să discuți cu cineva care are un rol similar în companie pentru a încerca să înțelegi ce volum de muncă s-ar putea să îți asumi sau cât de multe ore suplimentare trebuie să lucrezi.

Desigur, în fișa postului vei avea trecut un număr de ore pe săptămână, însă în unele companii munca peste program este regulă, nu excepție. Dacă vei fi plătit pe oră, și nu pe zi, cel mai probabil compania îți va cere să faci ore suplimentare. Pe termen lung vei ajunge să acumulezi oboseală și stres care vor scădea calitatea serviciilor medicale. 

Timpul necesar pentru a te deplasa la noul loc de muncă este, de asemenea, un aspect important, mai ales dacă implică o navetă lungă sau dificilă. Cât de mult din zi va ocupa noua ta călătorie? Cât de fiabil este transportul pe care îl vei folosi? Amintește-ți că o navetă lungă poate fi suportabilă la 25 de ani, dar poate deveni o povară la 60 de ani.

Perspectivele de carieră

Obținerea unui nou loc de muncă ar putea fi prioritatea ta chiar acum, dar trebuie totuși să te gândești cu atenție la impactul pe care îl va avea asupra perspectivelor tale de carieră pe termen lung. Dacă accepți o ofertă de muncă pe bază de impuls și nu funcționează, s-ar putea să ajungi disperat să pleci. Dacă repeți din nou aceeași greșeală, ai putea descoperi că CV-ul tău este plin de mai multe locuri de muncă de scurtă durată. Acest lucru te-ar putea face să arăți lipsit de credibilitate față de potențialii angajatori.

Dacă noul loc de muncă te va duce mai aproape de obiectivele tale de carieră, atunci este timpul să accepți provocarea.

Citește și: Așteptările salariale – cum răspunzi la cea mai dificilă întrebare din timpul interviului?

Atribuțiile rolului

Citește din fișa postului și atribuțiile pe care le vei avea. Chiar dacă sunt anumite aspecte care îți sunt pe alocuri necunoscute, trebuie să te simți încrezător că le poți învăța sau recupera de-a lungul timpului. 

De asemenea, este important să fii sigur de exact ce se va aștepta de la tine și că aceste așteptări sunt realiste. Dacă specificația postului pare prea lungă sau prea scurtă sau dacă nu se potrivește cu titlul postului, poate fi necesar să revii cu mai multe întrebări la departamentul de resurse umane.

Suprapunerea valorilor

Ia-ți ceva timp să te gândești la valorile tale personale și cele ale companiei. Ce calități sunt importante pentru tine la un potențial angajator? Valorile tale se aliniază cu ale companiei? Este potențialul angajator activ în susținerea cauzelor care te interesează cel mai mult? Oferă ceva comunității care o ajută să prospere? Cele mai mari companii, de regulă, iau măsuri de responsabilitate socială corporativă și de cele mai multe ori le pun pe site-urile lor. 

Dacă mai ai întrebări cu privire la valorile companiei după ce ai primit o ofertă de muncă, este momentul să le discuți cu departamentul de resurse umane.

Mai este loc de negociere?

Dacă ai pus în balanță toate beneficiile și toate neajunsurile și totuși crezi că există lucruri pe care ai putea să le îmbunătățești, o poți face, dar iată cum:

Fă cereri rezonabile

Când îi ceri angajatorului mai multe beneficii decât cele deja oferite, adu și argumente pentru a justifica cererile. Dacă, de exemplu, salariul ți se pare prea mic pentru experiența și studiile tale, spune-i angajatorului care este valoarea ta pe piață și adu mereu și dovezi – poate studii ale companiilor de recrutare.

Abordează un ton respectuos

Amintește-ți că, până la urmă, compania ți-a oferit un job în cadrul acesteia, de aceea mutarea este la tine, dar nu poți să fii nerespectuos sau să folosești un ton de superioritate. Folosește un limbaj care să îi arate managerului sau echipei de HR că faceți parte din aceeași echipă și întreabă care dintre beneficii sunt negociabile.

Citește și: Top 5 cele mai dorite beneficii pentru angajati cu activitate in domeniul medical

Stabilește limite maxime și minime

Ca în orice negociere, dacă lucrurile sunt mult sub așteptările tale, este timpul să pleci fără să ajungi la un compromis. Important este să găsești alături de angajator un punct de întâlnire, convenabil amândurora. 

Concluzie

Toate aceste demersuri sunt necesare pentru că, la finalul zilei, atât tu, cât și angajatorul vreți să fiți mulțumiți de munca ta. Domeniul medical este vast și ofertant, însă uneori există și posibilitatea relocării în alt oraș unde așteptările tale pot fi îndeplinite. Dacă sunt anumite semne care îți dau de bănuit sau întrebări la care nu primești răspunsuri, e clar că locul nu este pentru tine. 

Indiferent dacă accepți sau nu oferta de muncă, fii optimist și învață cât de mult la orice loc de muncă pe care îl vei avea de-a lungul anilor, iar dacă ți l-ai găsit pe cel potrivit, fă carieră de succes și adu de partea ta, pe cât posibil, oameni valoroși și cu un puternic simț al responsabilității. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment