Site icon MEDIjobs

Cum devii tehnician dentar: studii, responsabilități și avantajele unui job în tehnică dentară

tehnician dentar

Cine ar fi crezut că o carieră în tehnică dentară, care se petrece cel mai mult într-un laborator departe de oameni, poate fi una foarte interesantă? Însă chiar este – și ține pasul cu inovația digitală.

Ca tehnician dentar, lucrezi cu materiale variate precum plastic, rășini, porțelan și chiar aur, cărora le creezi un design și o construcție unică, pentru fiecare pacient în parte. 

Lucrările nu par cele mai captivante pentru majoritatea – proteze, coroane, punți și aparate dentare – însă au roluri vitale: munca unui tehnician dentar îmbunătățește aspectul și asigură vorbirea (fonetica) și capacitatea de a mesteca a pacientului. 

Practic, susții sănătatea și calitatea vieții pacienților, dar și demnitatea lor. Și o faci cu o specialitate nu foarte cunoscută, dar care tatonează cu domeniul artei și cu tehnologia.

Tehnica dentară, între artă și inginerie. O specialitate de viitor sau curând înlocuită de tehnologie?

Tehnica dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu designul, producția și repararea de diferite produse dentare: proteze, coroane, punți sau aparate dentare. 

Pentru că vorbeam de tehnologie, există voci care se tem că joburile și viitorul tehnicienilor dentari va fi înlocuită de noile tehnologii precum scannere și imprimante 3D. 

Însă restaurările dentare cer cooperare, nu competiție între om și mașină, să spunem așa. Vorbim de necesitatea și avantajul de-a folosi tehnologiile digitale pentru a ușura procesele implicate, și mai degrabă este vorba de viitorul tehnicii dentare pentru rezultate cât mai aproape de perfecțiune. 

Tehnologia are nevoie, la rândul ei, de un creator, iar aici intervine tehnicianul dentar – artizanul sau meșteșugarul care “sculptează” lucrări estetice și utilizează tehnologiile noi în mod inovator, conform nevoilor unice ale fiecărui pacient. 

De aceea, tehnica dentară este descrisă adesea ca fiind la granița dintre mai multe domenii, precum medicina, sculptura, tehnologia, chiar și pictura. 

Cum devii tehnician dentar: studii și cursuri de specialitate

Puțini oameni știu – sau știau – că există studii pentru acest domeniu, în cadrul facultăților, colegiilor sau a școlilor postliceale cu acest profil, din România. 

În cadrul universităților de medicină și farmacie din țară, există facultăți de Medicină Dentară sau de Moașe și Asistență medicală, care oferă programe de studii de licență în Tehnică dentară. 

Dacă medicina dentară – prin care poți ajunge medic stomatolog – durează 5-6 ani de studiu, facultatea/colegiul cu specializare de tehnică dentară durează doar 3 ani de zile. Acest lucru poate fi un avantaj pentru mulți care doresc să lucreze într-un domeniu interesant, care combină precizia, meșteșugul și tehnica, fără a aștepta prea mult pentru asta. 

Ulterior studiilor, ai nevoie să practici această meserie sub îndrumarea cuiva, pentru a prinde experiență de lucru. Desigur, pregătirea pentru această meserie cere permanent să evoluezi și să înveți lucruri noi ca un bun profesionist, fiind la curent cu cele mai noi tehnici și inovații. 

Important: Pentru a lucra ca tehnician dentar în țară (pentru a avea drept de practică), trebuie să fii absolvent de studii în domeniu și să aparții Ordinului Tehnicienilor Dentari Români (OTDR). 

Citește și: Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și îți cauți un job acum

Ce face un tehnician dentar?

Ca tehnician dentar, te ocupi de procesul de creație cap-coadă a dispozitivelor și aparatelor dentare și estetice – de la design și construcție, la șlefuire, modificare și reparare conform prescripțiilor primite de la medicii stomatologi. 

Printre atribuțiile tale se numără foarte multe de natură tehnică, bineînțeles, dar și dovada unor abilități necesare în acest domeniu. Fișa postului de tehnician dentar este personalizată în funcție de fiecare angajator sau manager, dar poate include:

Abilități soft importante în acest job:

În jobul de tehnician dentar, cel mai mult contează, după cum vezi, nu doar cunoștințele de medicină și stomatologie, dar și tehnicile și procedeele de lucru, alături de acele abilități estetice și creative, disciplina și răbdarea, familiaritatea cu noile tehnologii, să ai ochiul format pentru a realiza lucrări de calitate, așa cum au nevoie pacienții – fiind vorba de lucrări care afectează calitatea vorbirii și a masticației, este lesne de înțeles de ce contează atât de mult fiecare detaliu și compatibilitatea cu pacientul.

“Este un domeniu vast şi… greu de zis…necesită ani buni de ȋnvăţare şi perfecţionare, dar nu este imposibil. Studiind şi ȋnvăţând tehnicile ȋţi dai seama ce ȋţi place cu adevărat şi pe ce vrei să te specializezi. Ȋţi este solicitată atenţia, răbdarea şi foarte mult imaginaţia.

Abilitatea, viziunea spaţială şi precizia sunt calităţile care te recomandă ca bun tehnician dentar. Din arsenalul unui laborator dentar nu lipsesc instrumentele de luat mulaje, topitoarele de ceară, cuptoarele de ceramică, maşini de şlefuit şi de perforat, frezele.” 

– Marian Nichita, tehnician dentar, într-un interviu MEDIjobs despre alegerea meseriei

Tehnician dentar – Medic stomatolog: care sunt diferențele?

În primul rând, trebuie să știi că medicii stomatologi, ortodonții, chirurgii stomatologi și tehnicianul dentar nu pot lucra unul fără celălalt.

Vorbim de un parteneriat foarte strâns și important pentru fiecare pacient care are nevoie de servicii de tehnică dentară: stomatologul investighează, tratează și propune soluția potrivită pentru pacient, iar tehnicianul dentar realizează produsele dentare de care are nevoie acesta, cu maximă precizie și ținând cont de cerințele medicului dentist. 

Cei doi lucrează împreună în domenii interdependente și au roluri la fel de importante, chiar dacă tehnicienii dentari își fac meseria singuri, în laboratoare dentare, iar stomatologul lucrează cu pacienții direct. 

Citește și: INTERVIU Dr. Daniel Rogojan, medic stomatolog si technician dentar

Printre diferențele între dentist și tehnician se pot număra: 

După terminarea facultății, și tehnicianul dentar, și medicul stomatolog pot investi la fel de mult, dacă doresc să devină profesioniști cu experiență și cu un laborator, respectiv cabinet propriu. 

De asemenea, munca depusă de fiecare poate fi la fel de challenging și poate cere aceleași standarde de finețe și de calitate, cât și soft skills extrem de importante: foarte multă seriozitate, atenția fină la detalii, precizie, responsabilitate, dorința de a rezolva probleme etc.  

Cât câștigă un tehnician dentar?

Mulți tehnicieni dentari aleg să petreacă primii ani după terminarea studiilor ca ucenici sau angajați la diferite laboratoare de tehnică dentară sau clinici stomatologice. Astfel, ei adună experiență de lucru, învață cum să colaboreze eficient cu medicii și cum să manipuleze tehnologia modernă la cele mai înalte standarde, pentru a se perfecționa. 

În acest caz, câștigurile financiare fie sunt fixe, conform unui pachet salarial, fie depind de cât de multe comenzi există din partea medicilor cu care lucrezi. Pe posturile de începători, salariile nu sunt foarte mari, însă cresc foarte repede pe măsură ce aduni experiență și dai dovadă de calitate și competență în această meserie. 

Pentru că răbdarea, priceperea, talentul și chiar afinitatea pentru artă, sculptură sau desen contează foarte mult, ele vor face diferența între salarii și în ce privește satisfacția. 

Dacă vei colabora cu diferite clinici de renume, de asemenea cresc șansele să câștigi foarte bine ca tehnician dentar, uneori chiar la fel de bine sau mai bine decât medicii specialiști. 

Salariile pot începe de la 200-300 EUR și pot ajunge la câteva mii de euro, în funcție de cele de mai sus și de colaborări. În medie, tehnicienii dentari pot câștiga în jur de 1000 EUR în România. 

După câțiva ani de experiență pe un post de junior, în funcție de competențe și de pasiunea pentru domeniu – dar și în funcție de ce cursuri sau stagii de perfecționare profesională ai urmat – poți alege un drum independent ca tehnician dentar specialist. 

În acest caz, este foarte important să știi că va trebui să investești în materiale, tehnologii și echipamentele de care ai nevoie ca să lucrezi pe cont propriu (având propriul tău laborator), poate chiar și în angajați. Dar profitul (câștigurile) pot ajunge foarte mari, în acord cu nivelul de calitate și de responsabilitate.

Citește și: Cum evaluezi o ofertă de muncă

Avantajele jobului

Am suficient timp liber. Programul este flexibil iar weekend-urile sunt libere. Satisfacţia financiară ȋmi sporeşte motivaţia şi ȋmi face viaţa uşoară şi plăcută  – Marian Nichita, tehnician dentar.

Așadar, care sunt avantajele unui job ca tehnician dentar?

Ești tehnician dentar și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version