Cristiana Costescu este medic rezident pe Boli infectioase la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes”, anul IV – an terminal. Avand in vedere contextul actual am invitat-o sa ne raspunda catorva intrebari legate de specialitatea aleasa de ea, dar si de schimbarile aduse de pandemie in vietile rezidentilor.
1. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
Am fost placut surprinsa in ultimul an de facultate, in timpul stagiului de boli infectioase, sa aflu multe lucruri interesante despre aceasta specialitate. Se studiaza in anul VI datorita complexitatii sale. Mi s-a parut captivanta, logica si interesanta. Aceasta specialitate reflecta relatia microorganismelor care sunt pe aceasta planeta de foarte mult timp si de la care putem in permanenta invata lucruri noi: capacitatea lor de adaptare, rezistenta lor in medii diferite, precum si mecanismele lor de supravietuire.
2. Asteptari vs realitate?
Asteptarile cresc progresiv in primul rand de la propria persoana. Studentii au privilegiul de a invata, privi si de a analiza, iar rezidentii au privilegiul de a invata, privi, analiza, dar nu in ultimul rand, de a actiona. Toti incepem la un moment dat de la zero, indiferent de domeniul de lucru si toti evoluam de-a lungul timpului, planurile noastre fiind diferite, pentru ca fiecare avem propria cale. Consider ca sunt norocoasa pentru ca lucrez in domeniul medicinei, intr-un colectiv formator si constructiv.
3. Ce schimbari au aparut in contextul actual in ceea ce priveste programul, activitatea pe sectie, curriculum de pregatire, numarul de garzi, cazuri?
Medicina este un domeniu dinamic, in continua evolutie si de fiecare data trebuie sa ne adaptam fiecarei conditii si fiecarei provocari. Aceasta pandemie a fost si este in continuare o experienta din care invatam in permanenta cate ceva: lucrul in echipa, colegialitatea, punctualitatea, rabdarea, curiozitatea, frica, empatia, intelegerea mecanismelor medicale, lectiile medicale si lectiile de viata sunt elemente esentiale in medicina.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Mara Ieșanu, medic rezident gastroenterologie pediatrică
4. Cum ti s-a parut aceasta experienta?
Este in continuare o experienta interesanta din care invat constant informatii pe care nu cred ca le voi uita.. Medicina reprezinta pentru mine un amalgam de sentimente coplesitoare, in sensul bun al cuvantului. Fiecare zi de lucru este o lectie medicala, dar in acelasi timp si o lectie de viata.
5. Cand trebuie sa dai examenul de specialitate? Exista posibilitatea sa fie amanat?
Specialitatea pe care mi-am ales-o dureaza 4 ani, conform contractului. Teoretic trebuie sa dau examenul de specializare anul acesta. Cred ca poate fi amanat daca evolutia pandemiei va fi nevaforabila.
6. Ce sfaturi ai pentru populatia generala?
Persoanelor care nu activeaza in domeniul medical le recomand sa citeasca si sa se informeze doar din surse oficiale, sigure si sa discute cu medicul de familie, medicul curant toate nelamuririle medicale pe care le au. Trebuie sa constientizam faptul ca suntem inconjurati in permanenta de microorganisme si trebuie sa invatam sa traim in conditii de siguranta cu ele.
7. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Vreau sa ii felicit pentru rabdare, seriozitate si sarguinta; vreau sa le transmit sa-si aleaga o ramura din medicina pe propriul plac.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Octavian Constantin Tabacaru, medic rezident Boli infectioase
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.