Tehnici simple care vă eliberează de stres în timpul pandemiei de COVID-19

Tehnici simple care vă eliberează de stres în timpul pandemiei de COVID-19

Medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății sunt expuși unor situații de stres în această perioadă în care pandemia de COVID-19 pare că nu se mai sfârșește. Aceștia reprezintă, de asemenea, categoria cu cel mai mare risc de a se infecta cu noul coronavirus, de aceea aceștia fac eforturi majore pentru a rămâne sănătoși și a se elibera de stresul suplimentar. 

Impactul cu COVID-19 este copleșitor. Toată lumea se luptă cu ceea ce se întâmplă și cu ce poate face cel mai bine pentru a avea grijă de sănătatea sa și a celor din jur.

În timp ce pandemia de COVID-19 ia întorsături diferite de la zi la zi, specialiștii scot în evidență și câteva strategii prin care medicii pot gestiona situațiile neplăcute și se pot elibera de stres în această perioadă: 

Acordați atenție nevoilor de bază

În perioadele de criză și de stres, de cele mai multe ori, nevoile de bază sunt neglijate, inclusiv nevoia de mâncare, apă, siguranță și somn. De exemplu, atunci când medicii lucrează 14 sau 16 ore pe zi, este posibil să nu se gândească la aceste nevoi de bază. 

Aceste nevoi sunt extrem de importante și, oricât de grea ar fi această perioadă, cadrele medicale au nevoie de multă putere de muncă și de un sistem imunitar bun pentru a face față tuturor situațiilor stresante cu care se confruntă. De aceea este indicat să acorde o atenție sporită alimentației, odihnei și refacerii.

Urmăriți numărul de ore lucrate

În această perioadă, volumul de muncă a crescut semnificativ, mai ales pentru cadrele medicale, și continuă să crească într-un mod foarte neobișnuit, ducând la surmenaj, la rezultate neplăcute și la o sănătate precară.

În timp ce unii medici consultă mai puțini pacienți în clinică, continuă să lucreze și de acasă, prin activități precum apeluri și mesaje pentru a se asigura că toți pacienții sunt în stare foarte bună. În aceste condiții, țineți cont că pauzele sunt foarte importante și urmărirea numărului de ore lucrate poate ajuta la echilibrarea volumului de muncă și la reducerea riscului de stres suplimentar.

Nu neglijați sănătatea mintală

În acest timp, este, de asemenea, vital ca sistemele de sănătate și medicii să nu piardă din vedere sprijinul pentru sănătatea mintală. Cadrele medicale trebuie să cunoască efectele stresului acut și cronic și cum să le atenueze, indiferent dacă acest lucru presupune meditație sau consiliere. 

Compasiune și empatie din partea conducerii

Există o frică comună de COVID-19 atât pentru propria persoană, cât și pentru a nu infecta membrii familiei, pe cei dragi sau pe colegi. În plus, există și o încărcare excesivă de informații care nu fac decât să accentueze starea de panică, de stres.

Acesta este momentul în care conducerea în clinici, spitale și sisteme de sănătate poate sprijini și ajuta cadrele medicale. Conducerea ar trebui să continue să arate compasiune și empatie, să recunoască aceste temeri care pot afecta stresul și bunăstarea medicului și să motiveze cât mai multe cadrele medicale, atât prin remunerații, dar mai ales prin vorbe frumoase și un comportament adecvat.

Citește și: 5 ani de MEDIjobs | De ziua noastră voi sunteți în centrul atenției

Distribuiți eficient orele de lucru

Pot exista cazuri în care medicii sau alți angajați ai serviciilor de sănătate sunt trimiși acasă pentru a avea grijă de copii, deoarece școlile și alte instituții de învățământ sunt închise. Acest lucru i se poate întâmpla și unui cadru medical care a fost expus unui pacient cu COVID-19 și care trebuie să lucreze de acasă, chiar dacă se simte bine.

Când se întâmplă acest lucru, redistribuirea volumului de muncă poate fi de ajutor. Astfel, cadrele medicale de la domiciliu îți pot continua activitatea profesională cu ajutorul telemedicieni pentru pacienți, în timp ce medicii din spital pot gestiona bolnavii prezenți acolo.

Mențineți o cultură a stării de bine

În perioada pandemiei de COVID-19, specialiștii din sistemele de sănătate și spitalele trebuie să analizeze modul de menținere a unei culturi de bunăstare. Acest lucru poate fi realizat prin includerea liderilor în nevoile de bunăstare ale medicilor, o astfel de metodă poate ajuta la reducerea stresului în cazul cadrelor medicale.

Susținerea reciprocă între managerii instituțiilor medicale și cadrele medicale este esențială, mai ales în perioade de criză cum este aceasta. Astfel, empatia și un comportament adecvat fac minuni în ceea ce privește eliberearea de stres.

Pregătiți-vă intens

Pregătirea antrenează acțiunile corecte în orice situație dată. Paradoxal, acesta este aspectul la care trebuie să vă adaptați și să fiți flexibil, deoarece nimeni nu știe ce situații vor veni, iar așteptările, instrucțiunile și protocoalele se vor schimba pe măsură ce se vor afla mai multe informații despre COVID-19. Planificați ce puteți, apoi învățați să vă orientați în funcție de situație.

Cu toții primim instruire în ceea ce privește igiena mâinilor, dar în aceste zile a devenit critică. O știți, o faceți, continuați să lucrați la ea, amintiți-le colegilor, familiei, pacienților, vecinilor, oricui vă cere și chiar a celor care nu: spălați-vă mâinile.

De asemenea, instruirea v-a învățat să planificați totul și pentru situații neașteptate. În calitate de cadru medical din primele linii, aveți un risc ridicat de a contracta COVID-19. Aveți o strategie în vigoare în cazul în care vi se cere să vă autoizolați? Stabiliți un plan de izolare care vă asigură că aveți provizii adecvate timp de două săptămâni, precum și îngrijire pentru copii și spațiu de locuit separat dacă familia dvs. ar trebui să aibă nevoie de izolare.

Adăugați certitudinea într-un set de circumstanțe incerte: politicile și procedurile pot fi schimbate din cauza pandemiei, dar sarcina de a oferi îngrijiri medicale excelente este aceeași. Concentrați-vă pe expertiza dumneavoastră medicală și pe energia și asistența echipei. Acest lucru vă va crește încrederea și gradul de siguranță la locul de muncă.

Păstrați-vă concentrarea

Influența și schimbarea rapidă a informațiilor despre COVID-19 pot fi copleșitoare pentru noi toți. În mintea noastră, în conversațiile noastre, în știri, pe rețelele de socializare – acest subiect este peste tot. Faceți tot posibilul pentru a reduce volumul și a încetini fluxul de informații care vă stresează și păstrați-vă concentrarea asupra a ceea ce aveți de rezolvat.

Și, în timp ce știrile negative și alarmante capătă multă atenție, este important să vă axați pe faptele de bunătate din jurul dvs., cum ar fi studenții la Medicină care ajută personalul spitalului sau întreprinderile care donează sau fabrică echipamente medicale de protecție care vă sunt necesare.

Citește și: Cât de ușor îți găsești un loc de muncă după absolvire, în timpul pandemiei?

Recuperarea este foarte importantă

Stresul se acumulează în urma unor cerințe neobișnuite și poate duce la epuizare. Dar cu toții avem „producători de energie” care ne dau putere și construim rezistență. După serviciu, alegeți să faceți ceea ce vă place, să vă jucați cu copiii, să citiți, să faceți ceva creativ sau să vă concentrați asupra părții spirituale. Nu va fi ușor să găsiți timp pentru aceste activități, dar doar câteva momente pot avea un impact major asupra procesului de recuperare.

Distanțarea socială nu înseamnă să vă îndepărtați de toți oamenii. Dacă nu vă puteți întâlni față în față, alegeți telefonul pentru a vorbi cu cei dragi, acest lucru vă va ajuta să vă echilibrați emoțional și vă va da putere să treceți de toate momentele stresante. Petreceți-vă pauzele ascultând muzică sau discutând cu colegii despre alte lucruri, nu doar despre pandemie.

Ascultați-vă propriile sentimente

Știți semnele care indică faptul că sunteți stresați și, atunci când apar, trebuie să acționați. Odihniți-vă, liniștiți-vă, găsiți ceva relaxant de făcut și amintiți-vă – cercetarea arată că emoțiile sunt contagioase. Dacă nu lucrați pentru a vă reduce stresul, pacienții și colegii din jurul dvs. vor fi mai stresați. Reducerea propriului stres îi ajută și pe ceilalți să se elibereze de tensiuni.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment