Pe măsură ce guvernele au început să ridice anumite limitări privind COVID-19, măsuri precum distanțarea socială și acoperirea feței au rămas peste tot în vigoare, deoarece autoritățile declară că a-ți acoperi gura și nasul când ești în public și interacționezi cu alte persoane scade în mod semnificativ riscul de îmbolnăvire.
În timp ce specialiștii în domeniul sănătății recomandă acoperirea feței cu materiale textile încă de la începutul lunii aprilie, un articol de specialitate publicat în JAMA (Journal of the American Medical Association) la sfârșitul aceleiași luni oferă o alternativă mult mai sigură și ușor de utilizat, respectiv măștile sub formă de scut facial din plastic.
Ce este un scut facial
Un scut pentru față este o barieră din plastic transparent, care se curbează la margini, pentru a acoperi întreaga față. Acesta este considerat un tip de echipament de protecție ce în domeniul medical protejează de fluide corporale și materiale infecțioase.
Avantajele scuturilor faciale
- Durabilitate – scuturile de plastic pot fi refolosite până se deteriorează, dacă după fiecare utilizare se spală cu apă caldă și detergent dezinfectant.
- Acoperire mai bună – spre deosebire de măști, scuturile acoperă și ochii, suprafața protejată fiind astfel mai mare.
- Comunicare mai ușoară – prin acestea se pot vedea expresiile feței și mișcările buzelor și astfel se elimină necesitatea îndepărtării echipamentelor de protecție de fiecare dată când trebuie zis ceva unei persoane cu deficiențe de auz sau cuiva mai în vârstă.
- Disponibilitate mai mare – sunt mai ușor de produs decât măștile chirurgicale și, prin urmare, mai puțin probabil să iasă din stoc.
- Protecție sporită – simulările arată că scuturile de față protejează împotriva a 68% – 96% din particulele mici de aerosoli (simulările fiind făcute cu viruși de gripă și răceală, nu cu SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19). Conform unui studiu din anul 2014, purtarea unui scut protejează în proporție de 96% față de cineva care stă la 45 cm distanță.
Citește și Protejarea cadrelor medicale din linia intai, prioritatea numarul 1
Scuturi de față vs. măști de protecție
Măștile de tipul N95, măștile chirurgicale și alte tipuri de protecții textile sunt și ele foarte bune, dar, de exemplu, protecțiile N95, filtrează 95% dintre particulele transmise pe cale aeriană, fiind astfel, la ora actuală, cele mai bune tipuri de mască facială, dar ele se găsesc rar și sunt rezervate cadrelor medicale. În plus, ele pot fi folosite o singură dată și pentru a fi eficiente trebuie să se potrivească perfect celui care le poartă, iar autoritățile nu recomandă folosirea lor de către publicul larg.
Măștile chirurgicale de unică folosință sunt concepute doar pentru a bloca saliva și particulele mari emanate de cineva care tușește sau strănută, dar nu au nici un filtru suplimentar și blochează doar 20% din aerosoli.
Măștile textile pot fi confecționate și în casă, din orice tip de bumbac sau poliester, dar puțini sunt cei care țin cont de faptul că diferite materiale înseamnă de fapt diferite grade de protecție. Un studiu recent sugerează că măștile confecționate de mână protejează undeva între 5 și 65% vis-a-vis de aerosoli, în timp ce bumbacul are o acoperire moderată, oferind între 5 și 55% protecție.
Citește și COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați
Cum trebuie purtate scuturile de față
Pentru o protecție optimă, un scut facial trebuie să ajungă până sub bărbie și până la urechi, iar între banda de cap și frunte n-ar trebui să fie lăsat nici un spațiu liber. Deoarece acestea nu sigilează fața, ele protejează, în principiu, împotriva picăturilor lansate din față, deci oamenii care le poartă sunt în continuare expuși la atacurile venite din lateral sau din spate. În plus, toți lucrătorii din domeniul medical ar trebui să poarte suplimentar mănuși, halate speciale și chiar măști chirurgicale puse pe sub aceste scuturi.
Cum se spală
- Se folosește apă caldă (nu fierbinte) și săpun antibacterian sau detergent dezinfectant pentru a curăța toate suprafețele, indiferent de material. (A se evita curățarea cu detergenți chimici, ce pot fi toxici dacă se inhalează.)
- Se clătește cu apă din abundeță.
- Se usucă natural, după ce a fost șters cu o cârpă uscată și curată, de unică folosință.
De unde se achiziționează
Acest tip de protecții plastifiate sunt disponibile în magazinele de specializate și pe site-uri precum Amazon, dar atenție, dacă au inscripția că sunt pentru utilizare generală, ele nu au fost testate mai întâi de către autoritățile medico-sanitare. Deși nu se găsesc la fel de ușor precum măștile chirurgicale, din ce în ce mai multe firme de renume au început să le producă, printre acestea numărându-se Apple, Nike, GM și John Deere.
Protecția ridicată pe care o oferă fac din folosirea scuturilor faciale o alternativă viabilă atât pentru personalul medical din prima linie cât și pentru oamenii de rând. În plus, acestea nu pot fi purtate incorect și pot fi refolosite de foarte multe ori, dar sunt mai masive, ocupă mai mult loc, nu le poți face singur și nu sigilează fața, iar măștile textile rămân în continuare o metodă bună de protecție.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.