De la inceputul anului, omenirea se confrunta cu una dintre cele mai mari provocari epidemiologice – pandemia de COVID-19. Desi, de-a lungul istoriei, ne-am confruntat cu diverse forme de pandemii, unele datand din anul 165 (Ciuma Antonina) sau anul 541- 542 (Ciuma lui Iustinian), anii moderni nu au fost mai putin feriti de astfel de probleme cu implicatii extrem de adanci pe toate palierele: sociale, psihologice, etice, economice si medicale.
Din 1918, incepand cu pandemia de Gripa spaniola (care a facut mai multe victime in randul populatiei din intreaga lume decat Primul Razboi Mondial), am mai avut epidemii si pandemii de Gripa asiatica (1957-1958), Gripa Hong Kong (1968- 1970), iar anii 2000 au adus: MERS, SARS, Ebola, Gripa porcina si acum, din 2019 incoace, pandemia SARS-Cov-2. Coronavirus (COVID-19) este un virus nou care s-a raspandit rapid in intreaga lume. Desi initial a afectat in principal Asia, Europa si America de Nord, s-a extins pana in Africa de Sud, Noua Zeelanda, Australia. Africa de Sud cu precadere se confrunta cu mari probleme, din cauza ca incidenta HIV este ridicata pe continentul african.
Referiri despre pandemiile anterioare regasiti aici:
https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/basics/past-pandemics.html
Orice pandemie, din cauza multiplelor si complexelor aspecte ce le importa, la nivel social, economic si medical, sunt predispuse sa induca dezinformare si mituri urbane, si de aceea, credem ca este necesar sa cunoastem aspectele corecte, studiate si confirmate de organismele medicale si sociologice. Le regasiti mai jos:
SIMPTOME SI SEVERITATE
Majoritatea oamenilor care se imbolnavesc de COVID-19 pot suferi agravari serioase sau chiar pot muri?
FAPT: Majoritatea persoanelor care se infecteaza cu COVID¬-19 vor dobandi o forma usoara a bolii si se vor recupera fara a avea nevoie de ingrijiri medicale profesionale sau extreme (precu ventilatia asistata). Aproximativ opt din fiecare 10 persoane cu COVID-19 vor avea simptome usoare. Aproximativ una din sase persoane va dobandi o forma grava a bolii si va avea nevoie de ingrijiri spitalicesti. Modelul stiintific sugereaza ca aproximativ 1 din 100 de persoane care primesc COVID-19 vor muri.
Putem sti intotdeauna daca cineva are COVID-19?
FAPT: Nu. Virusul poate invada un organism uman cu pana la 14 zile inainte de a prezenta simptome, iar unii oameni vor dezvolta un caz atat de usor de COVID-19, incat s-ar putea sa nu observe ca ceva nu este in regula (asimptomatic). De aceea, este important ca toata lumea sa urmeze sfaturile de siguranta sociala si igiena – cele mai simple si de bun simt – spalarea mainilor, evitarea multimilor si purtatul mastii – pentru a opri raspandirea virusului, chiar daca se simt sanatosi.
FACTORI DE RISC
FAPT: Oricine se poate infecta cu COVID-19, indiferent de rasa, culoarea pielii, gen si varsta. Persoanele in varsta si persoanele cu alte afectiuni de sanatate, cum ar fi astmul, bolile de inima si diabetul, sunt mai expuse riscului de a se imbolnavi sau de a dezvolta complicatii induse de virus.
COVID-19 afecteaza doar persoanele in varsta, ceea ce inseamna ca tinerii nu trebuie sa-si faca griji?
FAPT: In timp ce COVID-19 poate fi mai periculos la persoanele in varsta, oricine se poate infecta, inclusiv tinerii, dintre care unii se pot imbolnavi grav. Desi inca nu intelegem pe deplin de ce unii oameni prezinta simptome mai grave, stim ca tinerii au mai multe sanse sa dezvolte simptome grave daca au anumite conditii de sanatate subiacente, de exemplu astm, afectiunile cardiace sau HIV care nu se afla sub tratament.
Este mai probabil ca persoanele care s-au infectat cu HIV sa se imbolnaveasca grav?
FACT: Pentru persoanele infectate cu HIV si care urmeaza un tratament eficient, nu exista dovezi ca au un risc mai mare de a dezvolta simptome grave de COVID-19. Acest lucru se datoreaza faptului ca tratamentul pentru HIV va mentine sistemul imunitar puternic si organismul este capabil sa faca fata infectiilor. Testarea pentru HIV si preventia sunt intotdeauna un pas important pentru a elimina aceasta cauza.
PREVENTIE SI TRATAMENT
Tratamentul antiretroviral (ART) pentru HIV poate preveni infectarea cu COVID-19?
FAPT: Nu exista dovezi ca luarea de medicamente anti-HIV opresc infectarea cu COVID-19. Desi unele medicamente ART sunt testate pentru a fi utilizate pentru a trata COVID-19, nu exista inca dovezi ca acestea sunt eficiente in acest scop.
Poate COVID-19 sa se raspandeasca pe vreme calda cu soare?
FACT: COVID-19 poate supravietui si la temperaturi mai mari de 25 grade Celsius. Se poate raspandi indiferent de vreme. Cu toate acestea, vitamina D, obtinuta inclusiv prin expunerea moderata la soare (nu in canicula si nu intre orele amiezii) este importanta pentru dezvoltarea si mentinerea sistemului imunitar.
Consumul de bauturi calde poate preveni infectarea cu COVID-19?
FAPT: Nu exista bautura calda sau rece care sa protejeze de COVID-19 sau sa vindece boala. Pana in prezent, nu exista nici un remediu dovedit pentru COVID-19, dar majoritatea oamenilor se recupereaza de la sine. In acelasi timp, hidratarea, un sitl de viata sanatos si mentinut si prin sport poate a conduca la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, pentru a preveni infectarea cu acest virus estrem de contagios.
Ar trebui sa folosesc un dezinfectant puternic pentru a-mi curata mainile si corpul si pentru a ma proteja de COVID-19?
FAPT: Nu ar trebui sa folositi un dezinfectant puternic pentru a va curata / dezinfecta mainile sau corpul. Spalarea completa a mainilor cu apa si sapun sau dezinfectarea pe baza de alcool va opri raspandirea virusului. Utilizarea substantelor chimice mai puternice pe piele poate fi extrem de periculoasa. Nu beti niciodata dezinfectant de orice fel deoarece acest lucru poate dauna grav sanatatii si poate duce la arsuri grave si hemoragii interne de-a lungul tractului respirator superior si digestiv.
Poate hidroxiclorochina vindeca COVID-19?
FAPT: Momentan nu exista un tratament dovedit ca panaceu pentru COVID-19, dar majoritatea oamenilor se vor recupera singuri fara a avea nevoie de ingrijiri medicale profesionale. Daca considerati ca aveti simptome care seamana cu cele de Covid-19 (temperatura mare, dificultati respiratorii) contactati cel mai apropiat spital de urgenta, deoarece veti avea nevoie de ingrijiri medicale specializate.
Citeste si: 7 mituri despre COVID-19 pe care trebuie să le explici pacienților tăi
CONCLUZIE
Pe masura ce oamenii de stiinta si medicii isi continua activitatea pentru a intelege si trata COVID-19, cunostintele noastre, precum si capacitatea de a trata si preveni virusul se vor imbunatati in timp. Pana la lansarea unui vaccin si tratament anti viral specific Covid-19, cel mai important este ca riscul de contagiune al virusului sa fie cat mai mult tinut sub control si acest lucru se poate face mai ales cu ajutorul populatiei prin informarea si educarea corecta a oamenilor. Va rugam sa purtati masca in mod corect (sa acopere atat gura cat si nasul), sa va spalati pe maini si sa folositi dezinfectantele de unica folosinta din surse autorizate si sa pastrati distanta sociala, evitand multimile si spatiile inchise.
Pe langa sursele interne de informare de incredere, inclusiv website-ul Ministerului Sanatatii din Romania si https://ec.europa.eu/, cateva surse externe autorizate pentru informare referitor la Covid-19, puteti gasi si pe:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.