COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați

COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați

Chiar dacă autoritățile de sănătate publică colaborează cu medici și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a trata pacienții cu boala coronavirusului, pe care Organizația Mondială a Sănătății a numit-o oficial COVID-19, o parte cheie a prevenirii mai multor infecții este de a oferi medicilor și celorlalți profesioniști din domeniul sănătății, al spitalelor și sistemelor de sănătate în care lucrează, informațiile potrivite pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți. 

Iată recomandările pentru medici și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a se proteja atunci când au grijă de pacienții infectați cu COVID-19:

1. Minimizați șansele de expunere

Este important să se asigure că există instalații de protecție, iar acestea sunt în vigoare pentru a reduce expunerea la agenți patogeni respiratorii, inclusiv COVID-19. Aceste măsuri ar trebui să fie puse în aplicare înainte de sosirea pacientului, la sosire și pe toată durata timpului în care pacientul afectat se află în mediul de sănătate. Aceste măsuri trebuie luate mai ales la nivel de instituție, însă medicii și restul personalului trebuie să fie informați în acest sens, iar dacă ceva este în neregulă, ei trebuie să raporteze.

2. Respectați măsurile de precauție

Cadrele medicale trebuie să urmărească măsurile de precauție standard, spun Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, presupunând că „fiecare persoană este potențial infectată sau colonizată cu un agent patogen care ar putea fi transmis în mediul de sănătate.” În calitate de cadru medical, este important să fiți atent la instruirea cu privire la utilizarea corectă, la „îmbrăcarea și echiparea” corespunzătoare și la eliminarea/îndepărtarea echipamentelor de protecție personală. Toți profesioniștii din domeniul sănătății care intră în camera unui pacient cu COVID-19 cunoscut sau suspectat ar trebui să respecte prevederile standard, de contact și de aer, inclusiv utilizarea protecției ochilor.

3. Monitorizează și gestionează personalul medical alături de care lucrezi

Pentru medicii și ceilalți profesioniști din domeniul sănătății bolnavi sau expuși la COVID-19, deciziile de circulație și monitorizare ar trebui luate cu îndrumarea autorităților de sănătate publică și atent monitorizate de către colegi. Atunci când oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19, organizațiile și facilitățile de asistență medicală ar trebui să pună în aplicare politici de concedii medicale nepunitive, flexibile și în concordanță cu orientările de sănătate publică.

Citește și: COVID-19 | Stare de urgenta in Romania

4. Instruiți și educați profesioniștii din domeniul sănătății

Toată lumea trebuie să beneficieze de educație și instruire specifică locului de muncă sau sarcinii privind prevenirea transmiterii agenților infecțioși înainte de îngrijirea unui pacient. Ori de câte ori este vorba despre sistemul respirator, care poate fi grav afectat de acest virus, toți profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie eliberați medical, instruiți și testați corespunzător pentru utilizarea dispozitivelor de protecție respiratorie.

5. Raportați către autoritățile de sănătate publică

Implementați mecanisme și politici care vor ajuta la alertarea promptă a tuturor membrilor corespunzători ai echipei, cum ar fi controlul infecției sau modul în care aceasta se instalează, despre un pacient cunoscut sau suspectat de COVID-19. De asemenea, ar trebui să continuați să comunicați și să colaborați cu autoritățile de sănătate publică. Persoanele specifice din cadrul organizației medicale ar trebui să fie desemnate pentru comunicarea cu oficialii de sănătate publică și difuzarea informațiilor către profesioniștii din domeniul sănătății și din domeniul public.

6. Gestionați accesul vizitatorilor

Creați proceduri pentru monitorizarea, gestionarea și instruirea vizitatorilor. Pentru pacienții cunoscuți sau suspectați cu COVID-19, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății ar trebui să restricționeze vizitatorii să intre în cameră. Opțiunile alternative pentru interacțiunile dintre pacient și vizitator includ aplicații de apel video pe dispozitive mobile sau pe tablete.

7. Implementați controale

Organizațiile de asistență medicală ar trebui, de asemenea, să ia în considerare proiectarea și instalarea controalelor inginerești pentru a reduce sau elimina expunerile prin protejarea medicilor, a altor profesioniști din domeniul sănătății și a pacienților împotriva persoanelor infectate. De exemplu, barierele fizice sau partițiile pot ajuta ghidarea pacienților în zonele de triaj.

Rezumat articol: Profesezi ca medic, asistent medical sau alt profesionist din mediul spitalicesc? Află 7 sfaturi importante despre cum te poți proteja în timpul tratării persoanelor infectate cu COVID-19.

Citește și: COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment