7 mituri despre COVID-19 pe care trebuie să le explici pacienților tăi

7 mituri despre COVID-19 pe care trebuie să le explici pacienților tăi

În acest moment, circulă pe internet foarte multe informații incorecte despre COVID-19. Datoria ta ca medic este să corectezi aceste informații pentru a ajuta pacienții să treacă cu siguranță peste perioada pandemiei.

Poți transmite informațiile corecte la cabinet, în timpul consultațiilor online, dar și pe rețelele de socializare. Pe Facebook sau Instagram poți comunica direct și rapid cu pacienții, poți împărtăși infografice relevante despre pandemie și poți răspunde la întrebări despre situația curentă.

1. Dacă este cald afară, înseamnă că nu o să mă îmbolnăvesc

Multe persoane consideră că virusul COVID-19 este același lucru cu o răceală sau gripă. Prin urmare, aceștia cred că atunci când temperaturile cresc, nu mai riscă să se îmbolnăvească de Coronavirus.

Această presupunere este falsă. Deși vremea poate afecta sistemul imunitar – în condiții reci și uscate canalul nazal este deshidratat și deci, mai predispus la a fi infectat, însă nu există dovezi care să susțină că riscul de infectare cu COVID-19 este mai mic în perioada verii. Astfel, este important să le recomanzi în continuare pacienților să practice distanțarea socială.

2. Dacă nu sunt bolnav, nu am cum să îi infectez pe ceilalți

COVID-19 poate fi transmis și atunci când o persoană este asimptomatică. Prin urmare, comunică-le pacienților că este important să poarte mască atunci când merg la cumpărături pentru a-i proteja pe cei din jur.

Este de înțeles că majoritatea persoanelor au o problemă cu a sta în casa atât de mult când vremea este frumoasă, dar le poți oferi variante. Se pot vedea cu cei dragi folosind diverse aplicații, iar dacă simt că ar avea nevoie de ajutor, pot încerca o consultație online cu un psiholog.

Citește și: Frica de Covid-19 nu dispare dupa ce parasesti spitalul. Cum iti gestionezi starile emotionale

3. Ai nevoie de un săpun special pentru a omorâ virusul

Unii pacienți cred că au nevoie neapărat de un săpun antibacterian pentru a-și curăța mâinile. Sfătuiește persoanele care te urmăresc că au nevoie doar de un săpun normal și apă pentru a se spăla atunci când au intrat în contact cu suprafețe posibil contaminate. 

Ar fi util un filmuleț care să le demonstreze care este metoda corecta de a se spăla pe mâini pentru a se asigura că dezinfectează fiecare parte. Consumul excesiv de săpun antibacterian dăunează stratului protector al pielii și duce la infecții.

4. Există un vaccin împotriva COVID-19

Din păcate, nu există încă un vaccin care să protejeze oamenii împotriva virusului, dar cercetătorii lucrează la descoperirea acestuia. În mod normal, pentru dezvoltarea unui vaccin este nevoie de 10 ani sau mai mult, deci va mai dura până va apărea pe piață această posibilitate. Singurul lucru pe care poți să îl spui pacienților este să aibă răbdare și să se protejeze cât de bine pot.

5. Copiii sunt imuni

La începutul pandemiei, cei afectați erau predominant persoane în vârstă sau care sufereau deja de alte afecțiuni. Astfel, unii oameni au ajuns la concluzia greșită că cei mici nu pot fi infectați cu noul virus.

Din păcate, ultimele cazuri contrazic această prezumție. Au fost afectați oameni din toate grupurile de vârstă, deci este important să le recomanzi părinților să își ia măsuri de protecție pentru fiecare membru al familiei.

6. Orice persoană infectată cu COVID-19 moare

Pandemia care a închis școlile, restaurantele și multe afaceri a produs foarte multă frică. Chiar dacă variază în funcție de zonă, le poți explica pacienților că rata mortalității este de aproximativ 10%. În cazul celor cu vârsta între 0 și 39 de ani, rata este de chiar 1%. Un diagnostic pozitiv nu este echivalent cu moartea.

7. Ar trebui să eviți produsele și restaurantele chinezești

Din cauza fricii resimțite de majoritatea oamenilor, apare nevoia de a da vina pe cineva. Unele persoane ajung să învinuiască țara de unde a provenit virusul și să se ferească de orice are legătură cu China, de la produse și mâncare pâna la oameni. Reamintește-le pacienților că trebuie să își ia aceleași măsuri de precauție indiferent de sursa unui produs. 

Internetul poate fi o sursă bună de informare dacă alegi să citești doar surse oficiale și de încredere. În același timp, pot apărea și mituri pe care tu, ca doctor, le poți corecta folosind toate canalele pe care le ai la dispoziție.

Citește și: Top 11 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul medical în 2020

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment