Site icon MEDIjobs

COVID-19 | Stresul traumatic secundar poate afecta personalul medical

Dacă lucrezi în perioada pandemiei în domeniul medical, te expui mai multor riscuri, atât fizice, cât și psihice. Cel mai probabil ești mereu atent la orice simptom fizic în aceste momente (tușit, febră, durere de cap) dar este posibil să ignori că suferința poate fi și psihică.

Munca într-un spital în această perioadă te poate afecta pe plan emoțional atât de mult încât să ajungi să suferi de stres traumatic secundar. Aceasta afecțiune apare atunci când ești expus la experiența traumatică a altei persoane, nu atunci când ești tu direct implicat într-un eveniment care te marchează.

În acest articol vei afla mai multe despre stresul traumatic secundar, care sunt simptomele acestei afecțiuni și ce poți face pentru a ameliora efectele negative.

Ce este stresul traumatic secundar

Stresul traumatic secundar apare la persoanele care interacționează cu oameni care au fost traumatizați și care primesc o descriere plină de detalii a evenimentului nefericit. Simptomele sunt asemănătoare cu cele provenite de la stresul post-traumatic, precum gânduri intruzive, evitarea unor emoții și schimbări negative de comportament.

Acest tip de stres afectează cu precădere personalul din domeniul medical. Conform unui studiu publicat în Psychological Assessment, acestea sunt profesiile afectate cel mai des de stresul traumatic secundar: 15,2% lucrător social, 16,3% personal oncologic, 19% consilier pentru abuzul de substanțe, 32.8% personal medical de urgență și 34% lucrători în sistemul de protecție al copiilor.

Care sunt simptomele stresului traumatic secundar

Este important să cunoști care sunt simptomele acestei tulburări, astfel încât să o poți identifica într-o stare incipientă și să iei măsuri pentru a ameliora sau elimina efectele negative. Iată care sunt semnele la care să fii atent:

Citește și: Protejarea cadrelor medicale din linia intai, prioritatea numarul 1

Ce poți face pentru a ameliora efectele stresului traumatic secundar

Dacă te-ai recunoscut în simptomele de mai sus, sfatul cel mai bun este să consulți un medic psiholog. Însă, în această perioadă când sunt prioritizate cazurile de COVID, este posibil să nu ai acces ușor la o consultație. În acest caz, ți-am pregătit o serie de sfaturi care să ajute la ameliorarea simptomelor:

Stresul traumatic secundar poate afecta cu precădere personalul medical, mai ales în timpul unei pandemii. Tocmai din acest motiv, este bine să cunoști simptomele și să încerci să îți creezi un program plin cu activități relaxante care te vor ajuta să ameliorezi efectele negative ale acestei afecțiuni.

Citește și: Recunoștința față de asistenți, esențială în timpul pandemiei de Covid-19

Exit mobile version