Concediul de maternitate – cum să anunți că ești însărcinată și cum să păstrezi o relație bună cu angajatorul pe durata acestuia

Concediul de maternitate – cum să anunți că ești însărcinată și cum să păstrezi o relație bună cu angajatorul pe durata acestuia

A avea un bebeluș reprezintă unul dintre cele mai minunate și copleșitoare evenimente din viața unei femei, în urma căruia rezultă aducerea pe lume a unei minuni ce are nevoie de toată atenția și îngrijirea posibile. Pentru a se putea îndeplini acest lucru, mamele au posibilitatea de a-și lua concediu de maternitate. În cazul asistentelor medicale, acestea fiind indispensabile unui mediu spitalicesc de succes, concediul de maternitate poate deveni un subiect sensibil. În articolul de față veți afla totul despre cum să-ți anunți superiorul cu privire la sarcină, dar și cum poți păstra o relație bună pe toată durata concediului.

Cum să anunți că ești însărcinată?

În calitate de asistentă medicală sau oricare altă funcție din cadrul unui spital, se recomandă ca superiorii să fie informați despre sarcină cât mai devreme cu putință. Acest lucru le va permite să facă un plan din timp, să găsească înlocuitori, să regândească turele săptămânale și gărzile, astfel încât programul să poată fi adaptat stilului de viață al unei femei însărcinate. Asistenta șefă, supervizorul și managerul trebuie să fie primele persoane informate. 

Specialiștii sunt de părere că în momentul anunțării sarcinii nu trebuie adoptată o atitudine negativă și nu trebuie prezentată situația ca o problemă în sensul luării concediului. Se recomandă o atitudine pozitivă, optimistă, vestea să fie anunțată cu zâmbetul pe buze și mai ales să se ofere detalii despre data când se estimează nașterea – astfel se pot calcula mai ușor concediul prenatal, de maternitate și duratele acestora. Cu o atitudine pozitivă, cu deschidere spre viitor și cu menționarea dorinței de a te reintoarce la muncă după finalizarea concediului vor seta un tonus bun pentru concediul de maternitate.

Păstrează relațiile

Pentru a beneficia de un concediu de maternitate în relații bune, trebuie să acorzi interes pe toată durata acestuia. Există situații în care colectivul spitalicesc este precum o familie, iar asistentele și cadrele medicale sunt prieteni și în afara locului de muncă, dar există și situații în care relațiile se rezumă doar la mediul de lucru. Indiferent în care situație vă regăsiți, asigurați-vă că vă interesați de situația de la locul de muncă – un simplu telefon și câteva întrebări de tipul „Cum sunt lucrurile?” sau „Vă descurcați?” pot face diferența. De asemenea, dacă sunteți la curent cu informațiile de la spital, vă va fi mult mai ușor și când vă veți reîntoarce la muncă întrucât veți știi ce cazuri sunt prezente, ce lucruri s-au schimbat ș.a.m.d..

Fii la curent cu toate aspectele legislative

Un concediu de maternitate trebuie discutat cu supervizorii până în cel mai mic detaliu pentru a exista siguranța că lucrurile sunt clare și pozitive pe toată durata acestuia. Principalele aspecte ce trebuie discutate și cunoscute de ambele părți sunt perioada de acordare a concediului, discuțiile despre indemnizație, dorința de a se reîntoarce la muncă, iar în unele cazuri chiar discutarea despre suplinitorii necesari. Atâta timp cât ambele părți sunt perfect informate și conștiente cu privire la ceea ce urmează să se întâmple, atunci nu ar trebui să existe probleme pe durata concediului.

„Munca” pe durata concediului de maternitate

Deși în teorie nimeni nu ar trebui să fie deranjat cu chestiuni legate de muncă pe durata concediului ( cu atât mai mult atunci când este vorba despre concediu de maternitate), specialiștii susțin că în viața reală va exista întotdeauna cel puțin un telefon cu întrebări legate de muncă. O asistentă medicală se poate aștepta la întrebări precum depozitarea unor materiale – unde sunt, de unde se iau, cu ce se pot înlocui etc., cum să se acționeze într-o situație de criză, iar lista poate continua. Pentru a se păstra o relație pozitivă pe durata concediului de maternitate, experții în HR recomandă soluționarea acestor probleme și oferirea ajutorului atunci când este posibil, însă cu anumite limite – fiind în concediu de maternitate, copilul se află pe primul loc, apoi job-ul.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment