Comisia Europeană a avizat un alt vaccin anti-COVID-19, iar primele doze au ajuns în România

Comisia Europeană a avizat un alt vaccin anti-COVID-19, iar primele doze au ajuns în România

În prima săptămâna din luna ianuarie 2021, Comisia Europeană a oferit avizul favorabil pentru a utiliza vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna.

Această decizie a fost luată și în urma recomandărilor oferite de Agenția Europeană a Medicamentului, care a afirmat că vaccinul anti-COVID-19 creat de Moderna este sigur și eficient. 

Citește și: Ce au învățat specialiștii medicali în urma pandemiei din 2020?

Asemănări și deosebiri dintre vaccinul creat de Moderna și cel creat de Pfizer/BionTech

Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna are o eficiență de 94,1%, iar cel de la Pfizer/BionTech are 95% în prevenirea bolii COVID-19.

La fel ca vaccinul de la Pfizer, acesta se administrează în 2 etape, însă la interval de 28 de zile.

Asemenea vaccinului de la Pfizer, aflat deja pe piață, și cel produs de Moderna se bazează pe ARN mesager (mARN), transferând instrucțiunile de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor.

Potrivit studiilor efectuate, vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce vaccinul Moderna indică o eficacitate de 94,5%.

Diferența esențială dintre cele două vaccinuri este reprezentată de condițiile de depozitare. În timp ce vaccinul Pfizer trebuie să fie ținut la o temperatură de -70 de grade Celsius, atât în timpul transportului, cât și al depozitării, vaccinul Moderna poate fi ținut până la 30 de zile într-un frigider clasic, la o temperatură de -20 grade Celsius.

Citește și Impactul pandemiei de COVID-19 asupra locurilor de muncă. Predicții 2021 pentru Sistemul Medical

Primele doze au ajuns în România

Moderna trebuie să livreze între primul și al doilea trimestru al anului în curs aproximativ 160 de milioane de doze, care se vor adăuga celor 300 de milioane livrate de Pfizer/BioNTech.

Primul transport de vaccin anti-COVID-19 creat de Moderna a ajuns și în România, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar cele 14.000 de doze sunt distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.

Reprezentanții Moderna susțin că persoanele vaccinate cu dozele create de ei vor avea o imunitate de aproximativ 1 an.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment